Naslovnica Enciklopedija Biografije

Davor Zdjelarević

Davor Zdjelarević je već s 19 godina postao je poduzetnik i 1985. utemeljio Vinariju Zdjelarević. Jedan je od najuspješnijih i najpoznatijih hrvatskih vinogradara.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 396 prikaza
davor zdjelarević
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Jedan od najuspješnijih i najpoznatijih hrvatskih vinogradara Davor Zdjelarević već s 19 godina postao je poduzetnik i 1985. utemeljio Vinariju Zdjelarević, prvu privatnu u Hrvatskoj. Da je bio pionir svoga posla govori i to što je prvi privatnik koji je u Hrvatskoj stavio vino u butelju, prvi koji je dobio zaštitu geografskog podrijetla i prvi koji je početkom 90-ih uzeo komercijalni kredit za ulaganje u vinogradarstvo.

Njegovo vinogradarsko carstvo rasprostire se u Brodskom Stupniku.

Rođen je u Zagrebu 30. svibnja 1964. Išao je u Osnavnu školu Jabukovac na Tuškancu, potom Šestu gimnaziju na Gornjem gradu, a u Ugostiteljskoj školi u Frankopanskoj ulici postao je kuhar. Krenuo je na studij agronomije u Zagrebu, a 1987. godine odlazi na studijski boravak u Americi. U Kaliforniju, u dolini Napa, učio je kod Mikea Grgicha. U njemu se rađala želja za vinarstvom, pa se vratio, s nakanom da isplati oca i brata te započne samostalni posao.

Njegovi djed i baka bili su poljoprivrednici, ali očeva generacija školovala se i preselila u grad. Otac je bio ekonomist zaposlen u Zagrebu, a davor i brat u tinejdžerskim su godinama ljeti pomagali djedu i baki u poljoprivrednim radovima. Krajem osamdesetih starci su onemoćali, ali nisu htjeli prodati imanje i doći u Zagreb, pa je netko trebao biti uz njih i raditi u polju. Zdjelarevićev otac izračunao je da je najisplativije okrenuti se vinogradarstvu.

Po povratku, u zajedničku poduzetničku priču krenuo je Davor sa suprugom Višnjom Žugaj, diplomiranom inženjerkom agronomije. Te 1987. sele s dvoje djece iz Zagreba u Brodski Stupnik, na naslijeđeno imanje. Na hektru i pol zemlje1991. kreću u daljnji razvoj podižući nove nasade vinograda.

Nakon raspada velike državne vinarije Jasinje, 1991. godine u slavonsko-brodskom vinogorju, Davor okuplja postojeće vinogradare-kooperante. Usprkos radu u ratnim okolnostima, u razdoblju od samo pet godina podiže deset hektara novih, vlastitih vinograda, a pomoću kooperacije, svoju godišnju proizvodnju proširuje na ukupno 20 hektara i oko 150.000 boca godišnje proizvodnje.

Nedugo potom ulaze u projekt izgradnje turističkog kompleksa sa ciljem razvoja vinskog turizma u Slavoniji. Objekt je već 2003. pušten u rad. Uložili su 1,3 milijuna eura u vinski hotel s podrumom i vinotekom, restoranom u kojem Zdjelarević razvija slow food od slavonskih namirnica, a na katovima su sobe uređene u slavonskom stilu.

davor zdjelarević
1 / 3

Od 2007. tvrtka Vinarija Zdjelarević svoje projekte i ulaganja nastavlja u partnerskom odnosu sa tvrtkom MARUS, sa projektom proširenje proizvodnih i turističkih kapaciteta.

Vinarija Zdjelarević danas je jedna od ključnih iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a proizvodi širok spektar kvalitetnih vina. Ponajviše se ističu graševina i chardonnay.

Davor je sa s suprugom i kćerima Injom i Klarom zaokružio vinsku turističku ponudu – osim vinograda, hotela i restorana sa izvrsnom gastronomskom ponudom, tu su pješačke i biciklističke staze i mnogi drugi sadržaji. 

Postavio si je posve novi i nesvakidašnji izazov - Grand Balkan Cuvee, jedinstveno "vino bez granica". Njime želi prezentirati vrijednosti bijelih vina s Balkana. Od Slovenaca ću uzeti rebulu, iz Hrvatske malvaziju, žlahtinu sa Krka, pošip iz Dalmacije, žilavku iz Hercegovine. Potom tamjaniku iz Makedonije i Srbije, a iz Srbije i moravu. Od njih kani napraviti jedinstveni proizvod i dat će mu ime Grand Balkan Cuvee. Želim uključiti kolege iz svih regija i kreirati zajednički proizvod i zajednički ga potpisati.

'20.04.2011., Hrnjevac - Ivan Enjingi je dobitnik medjunarodnog priznanja za razvoj kvalitete u ekoloskom vinarstvu. Priznanje je nedavno primio u Parizu. Ivo s priznanjem i vinom Venje. Photo: Dusko Vinar i vinogradar Ivan Enjingi '15.01.2009., Kutjevo, Venje - Vlado Krauthaker. Vinogradarsku i vinarsku tradiciju Kutjevackog kraja uspjesno vodi i nastavlja Vlado Krauthaker, ing. Agronomije, enolog, obiteljski vlasnik \'Vinograd Vinar Vlado Krauthaker Enver Moralić Poduzetnik, trgovac naftom, vlasnik Kutjeva, Kemokomplexa Enver Moralić
Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.