Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetnik, vinogradar i vinar

Davor Zdjelarević

davor zdjelarević
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
01.12.2016.
u 00:00

Davor Zdjelarević je već s 19 godina postao je poduzetnik i 1985. utemeljio Vinariju Zdjelarević. Jedan je od najuspješnijih i najpoznatijih hrvatskih vinogradara.

Jedan od najuspješnijih i najpoznatijih hrvatskih vinogradara Davor Zdjelarević već s 19 godina postao je poduzetnik i 1985. utemeljio Vinariju Zdjelarević, prvu privatnu u Hrvatskoj. Da je bio pionir svoga posla govori i to što je prvi privatnik koji je u Hrvatskoj stavio vino u butelju, prvi koji je dobio zaštitu geografskog podrijetla i prvi koji je početkom 90-ih uzeo komercijalni kredit za ulaganje u vinogradarstvo.

Njegovo vinogradarsko carstvo rasprostire se u Brodskom Stupniku.

Rođen je u Zagrebu 30. svibnja 1964. Išao je u Osnavnu školu Jabukovac na Tuškancu, potom Šestu gimnaziju na Gornjem gradu, a u Ugostiteljskoj školi u Frankopanskoj ulici postao je kuhar. Krenuo je na studij agronomije u Zagrebu, a 1987. godine odlazi na studijski boravak u Americi. U Kaliforniju, u dolini Napa, učio je kod Mikea Grgicha. U njemu se rađala želja za vinarstvom, pa se vratio, s nakanom da isplati oca i brata te započne samostalni posao.

Njegovi djed i baka bili su poljoprivrednici, ali očeva generacija školovala se i preselila u grad. Otac je bio ekonomist zaposlen u Zagrebu, a davor i brat u tinejdžerskim su godinama ljeti pomagali djedu i baki u poljoprivrednim radovima. Krajem osamdesetih starci su onemoćali, ali nisu htjeli prodati imanje i doći u Zagreb, pa je netko trebao biti uz njih i raditi u polju. Zdjelarevićev otac izračunao je da je najisplativije okrenuti se vinogradarstvu.

Po povratku, u zajedničku poduzetničku priču krenuo je Davor sa suprugom Višnjom Žugaj, diplomiranom inženjerkom agronomije. Te 1987. sele s dvoje djece iz Zagreba u Brodski Stupnik, na naslijeđeno imanje. Na hektru i pol zemlje1991. kreću u daljnji razvoj podižući nove nasade vinograda.

Nakon raspada velike državne vinarije Jasinje, 1991. godine u slavonsko-brodskom vinogorju, Davor okuplja postojeće vinogradare-kooperante. Usprkos radu u ratnim okolnostima, u razdoblju od samo pet godina podiže deset hektara novih, vlastitih vinograda, a pomoću kooperacije, svoju godišnju proizvodnju proširuje na ukupno 20 hektara i oko 150.000 boca godišnje proizvodnje.

Nedugo potom ulaze u projekt izgradnje turističkog kompleksa sa ciljem razvoja vinskog turizma u Slavoniji. Objekt je već 2003. pušten u rad. Uložili su 1,3 milijuna eura u vinski hotel s podrumom i vinotekom, restoranom u kojem Zdjelarević razvija slow food od slavonskih namirnica, a na katovima su sobe uređene u slavonskom stilu.

davor zdjelarević
1/3

Od 2007. tvrtka Vinarija Zdjelarević svoje projekte i ulaganja nastavlja u partnerskom odnosu sa tvrtkom MARUS, sa projektom proširenje proizvodnih i turističkih kapaciteta.

Vinarija Zdjelarević danas je jedna od ključnih iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a proizvodi širok spektar kvalitetnih vina. Ponajviše se ističu graševina i chardonnay.

Davor je sa s suprugom i kćerima Injom i Klarom zaokružio vinsku turističku ponudu – osim vinograda, hotela i restorana sa izvrsnom gastronomskom ponudom, tu su pješačke i biciklističke staze i mnogi drugi sadržaji. 

Postavio si je posve novi i nesvakidašnji izazov - Grand Balkan Cuvee, jedinstveno "vino bez granica". Njime želi prezentirati vrijednosti bijelih vina s Balkana. Od Slovenaca ću uzeti rebulu, iz Hrvatske malvaziju, žlahtinu sa Krka, pošip iz Dalmacije, žilavku iz Hercegovine. Potom tamjaniku iz Makedonije i Srbije, a iz Srbije i moravu. Od njih kani napraviti jedinstveni proizvod i dat će mu ime Grand Balkan Cuvee. Želim uključiti kolege iz svih regija i kreirati zajednički proizvod i zajednički ga potpisati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije