Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
detalji optužnice

Mladineo uređenje stana platio milijun kuna u gotovini!

'23.09.2009., Zagreb - Vinko Mladineo, direktor fonda za zastitu okolisa i energetsku ucinkovitost.  Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
30.07.2012.
u 10:00

Vlasnici salona namještaja posvjedočili su da je Mladineo početkom lipnja 2009. kupovao namještaj koji je platio u gotovini prije isporuke, a suma se na koncu popela do 300.000 kuna.

Vinko Mladineo, kojem sam jedno vrijeme bio vozač, u najmanje osam navrata tijekom 2006. i 2007. dao mi je različite novčane iznose. Tim sam novcem trebao kupiti eure, a radilo se o iznosima od 7000 do 12.000 eura. Kako su u dva, tri navrata ti svežnjevi novčanica bili povezani omotom Raiffeisen banke, poslovnica Zadar, provjerio sam i ustanovio da poduzeće Odlagalište sirovina ima otvoren račun u toj banci. Vlasnik tog poduzeća u to vrijeme bio je Miho Zrnić Marinović. Isto tako, sjećam se da mi jednom prigodom krajem 2007. Mladineo dao oko 70.000 kuna, što je bilo u svežnjevima, odnosno apoenima od po 100 i 200 kuna.

Novac je bio omotan trakom RBA i bio je u ukrasnoj vrećici. Mislim da mi je Mladineo tada rekao da promijenim taj novac u eure jer mu treba za školarinu za kćer Milu. Osim toga, jednom sam prigodom tijekom zime 2007. u automobilu vidio poslovnu torbu koja je pripadala Mladineu, a u njoj je bilo 120.000 kuna u apoenima od 200, 500 i 1000 kuna. Ti su svežnjevi novčanica bili omotani gumicama – iskazivao je tijekom istrage jedan od bivših vozača Vinka Mladinea, nekadašnjeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Nagrada za posao

Citirani iskaz sastavni je dio optužnice koju je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo prošli tjedan podnijelo protiv Mladinea i Mihe Zrnića Marinovića te Marinovićeve firme Odlagalište sirovina.

Mladinea i Zrnića Marinovića tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno za poticanje na zlouporabu položaju i ovlasti “tešku” ukupno oko 84 milijuna kuna i počinjenu od sredine 2006. do sredine studenog 2010. U toj je sumi i oko 900.000 kuna za koje se smatra da je Zrnić Marinović u više navrata predao Mladineu, vjerojatno kao svojevrsnu “nagradu” jer je Marinovićevo poduzeće mimo Zakona o javnoj nabavi Fond izabrao da sanira bazene crvenog mulja bivše tvornice glinice u Obrovcu.

Upravo tih 900.000 kuna isplaćenih Mladineu razlog je zašto je tužiteljstvo detaljno pročešljalo Mladineovu imovinu, a financijski vještak našao je 374.184 kune razlike u njegovim prihodima i rashodima u inkriminiranom vremenu. Istražitelje je zanimalo otkud Mladineu novac, prije svega za kupnju stana na Medveščaku vrijednog 345.000 eura, pa su tijekom istrage saslušani i članovi njegove obitelji.

– Znam da je imao velika primanja kada je radio u Fondu, no unatoč tome živjeli smo od moje plaće. On mi je rekao da od svake plaće na stranu stavlja 2000 eura, a novac je držao u crnoj Samsoniteovoj poslovnoj torbi. Ta je torba bila u spavaćoj sobi, a mislim da je tako mogao uštedjeti oko 100.000 eura – svjedočila je Mladineova bivša supruga.

Kazala je da o kupnji novog stana na Medveščaku, koji je Mladineo kupio sa sinom i kćeri, zna samo ono što su joj oni rekli, a o kupnji tog stana iskaz je dala i žena od koje je kupljen.

Trgovci namještajem

Posebno je zanimljivo da su u istrazi saslušavani čak i vlasnici salona namještaja u kojima je Mladineo kupovao pokućstvo te zaposlenici Orico Projecta koji su stan uređivali.

– Ukupna cijena uređenja stana bila je 736.733 kune, a Mladineo je sav iznos platio preko žiro-računa, s tim da je izdano devet računa na različite iznose – svjedočio je zaposlenik Orico Projecta.

Vlasnici salona namještaja posvjedočili su da je Mladineo početkom lipnja 2009. kupovao namještaj koji je platio u gotovini prije isporuke, a suma se na koncu popela do 300.000 kuna.

Komentara 11

Avatar Vrijeme
Vrijeme
11:11 30.07.2012.

30.07.2012. u 10:47h lady_chantal je napisao/la: Pa neka je platio, tako i treba, Da su svi Hrvati dobri i pošteni kao Mladineo bili bi napredni kao Germany. -------------------------------------------------- Da su svi pametni kao ti,....zvali bi se ludnica.

Avatar lady_chantal
lady_chantal
11:22 30.07.2012.

30.07.2012. u 11:11h Chelsea je napisao/la: Da su svi pametni kao ti,....zvali bi se ludnica. ----------------------------------------------------- Mala je razlika između genijalca i luđaka =) ...btw, da su svi homo sapiens sapiensi na intelektualnom nivou kao TI, zvali bi se Mladineo =D

Avatar lady_chantal
lady_chantal
10:47 30.07.2012.

Pa neka je platio, tako i treba, Da su svi Hrvati dobri i pošteni kao Mladineo bili bi napredni kao Germany.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije