Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Zlatna kuna HS produktu, Trade Airu i Kod Savjetovanju

Priznanje za promicanje gospodarstva otišlo je u ruke poduzetnika i investitora Nenada Bakića, a Zlatna kuna za Životno djelo uručena je Francu Palmi
21. studenoga 2018. u 21:59 6 komentara 1128 prikaza
Zlatna kuna
Foto: HGK
Pogledajte galeriju 1/15

HS Produkt dobitnik je ovogodišnje Zlatne kune u kategoriji velikog trgovačkog poduzeća, Trade Air u kategoriji srednjeg, a Kod Savjetovanje u kategoriji malog trgovačkog poduzeća, čulo se na sinoćnjoj svečanoj dodjeli tih prestižnih nagrada koje za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskome gospodarstvu u cjelini Hrvatska gospodarska komora (HGK) dodjeljuje od 1993. godine.

HS Produkt Širenje tržišta Tvornica oružja 'HS Produkt' želi opremati oružane snage BiH

Zlatnu kunu u kategoriji Banka dobila je Privredna banka Zagreb, a Zlatnu kunu u kategoriji Društvo za osiguranje Croatia osiguranje. U kategoriji inovacija Zlatna kuna dodijeljena je tvrtki Microblink, a u kategoriji Post startup Photomathu. Obje tvrtke su u samom svjetskom vrhu po pitanju razvoja OCR (optical character recognition) tehnologije za pametne mobitele, a u vlasništvu su Damira Sabola koji je se time prometnuo u apsolutnu zvijezdu ovogodišnje dodjele nagrada.

Zlatna kuna
1 / 15
Zlatna kuna

Priznanje za promicanje gospodarstva otišlo je u ruke poduzetnika i investitora Nenada Bakića, a Zlatna kuna za Životno djelo uručena je Francu Palmi, jednom od najistaknutijih stručnjaka u hrvatskom turizmu koji je cijelu karijeru posvetio razvoju tog važnog sektora hrvatskog gospodarstva.

– Digitalno doba već je bitno promijenilo našu komunikaciju, poslovanje i živote uopće. Često se u tom kontekstu čuju razna upozorenja pa čak i apokaliptične najave – umjetna inteligencija i roboti preuzet će naše uloge, izgubit ćemo rada mjesta, ali moram reći da se ja s time ne slažem. Istina je da će digitalna transformacija profilirati dobitnike i gubitnike, a na kojoj ćemo se mi strani naći ovisi o nama samima i o našoj sposobnosti za prihvaćanje promjena koje se događaju htjeli mi to ili ne. Na nama je da budemo njihov aktivan kreator, a ne pasivan promatrač – poručio je sinoć predsjednik HGK Luka Burilović.

Hangar 18 PROMO Hangar 18 dobitnik „Zlatne kune“ za najuspješnije srednje poduzeće

Poručio je da moramo odlučiti hoćemo li biti država s rentijerskim gospodarskom koja gubi stanovništvo ili ćemo se orijentirati na nove tehnologije i inovacije.

– Siguran sam da to možemo. A optimizam budi vaša izvrsnost zbog koje smo ovdje večeras i koja se sve više prepoznaje na svjetskoj sceni. Vi ste potrebne promjene već proveli i zato mi je iznimna čast biti dio ovog biranog društva koje treba biti putokaz svima nama – naglasio je Burilović.

Lista nominacija temelji se na izračunu utvrđenih pokazatelja, a primjereno se vrednuje i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju, kao i doprinos razvoju hrvatskoga gospodarstva u cjelini.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila Komori na organizaciji svečanosti i suradnji s njenim Uredom, posebno po pitanju gospodarske diplomacije.

HS produkt ZARADA U MILIJUNIMA EURA VIDEO Oružja kao perspektivan biznis: Pogledajte koja se proizvode u Hrvatskoj

- Ovo je važan događaj jer izražavamo zahvalnost onima na kojima počiva gospodarska budućnost zemlje. Ovdje prikazujemo novu Hrvatsku u kojoj se rad i uspjeh priznaju i nagrađuju. Poduzetnici su ostvarili 21, 9 milijardi neto dobiti i već desetljećima dokazuju da se mogu nositi sa svim izazovima. Mi poštujemo načela koja predstavljate, a to su kreativnost, inovativnost, naporan rad i stručnost, vrijednosti koje su utkane duboko u tkivo hrvatskog naroda - naglasila je Grabar-Kitarović, uz napomenu kako je veliki optimist jer zna da možemo stati uz bok najboljima zajedničkim radom i trudom.

Premijer Andrej Plenković čestitao je u ime Vlade svim dobitnicima. 

- Ovakve prigode su trenutak kada treba kazati da gospodarstvenici pokazuju izvrsnost u svom poslovanju i time ostvaruju sjajne rezultate za svoje kompanije, ali i za zemlju u cjelini. Upravo na tragu potpore njima baziramo mjere Vlade koje im trebaju olakšati život. Samo tako možemo osigurati trajni i održivi gospodarski rast i ići ukorak s osloncima industrije 4.0, a to su inovacije i konkurentnost - izjavio je Plenković, dodavši kako mu je posebno drago da su među nagrađenima tvrtke iz IT sektora.

HGK
HGK
Do ključnih poslovnih informacija u samo par klikova mišem

A1 izdvaja za Vas

  • stefj:

    Eh, može Plenković pričati što god želi, realnost je totalno drugačija. Ako odete u ministarstva, tamo misle da je transfer tehnologije čista glupost, da je razvoj i certificiranje tehnoloških proizvoda bacanje novaca, a softver je pranje novaca... To nije izmišljotina, ... prikaži još! to je izašlo iz usta visokopozicionirane gospođe u ministarstvu, da tako oni međusobno diskutiraju i valoriziraju stvari... Tako da sve pada uvijek na istoj stvari - birokraciji iliti uhljebima. I sada ti uhljebi traže više plaće jer žele, eto, biti uljudniji prema građanima i ta veća plaća će ih sigurno učiniti efikasnijima... Nema, bez reformi nemamo kuda naprijed. Malo je vladu pogodilo to što padamo po svim ljestvicama poslovanja i konkurentnosti, pa se sada kakti nešto pokušava napraviti na tom polju, no potpuno se ignorira ljestvica po kojoj je birokracija na predzadnjem mjestu, samo je Venezuela gora od nas. To se ne smije niti spomenuti, odmah svi graknu, a to nas najviše vuče na dno... Čak se ne mogu ukinuti niti parafiskalni nameti. O tome se priča već godinama, kakti se zadnje 3 godine na tome intenzivno radi, a ništa, ti nameti se gomilaju i rastu. Danas opet slušam da će se napraviti analiza parafiskalnih nameta da se vidi da li se mogu ukinuti, no očito su te paradržavne strukture izuzetno politički jake i ništa se ne može protiv njih... I HGK je jedna takva paradržavna ustanova koja samo uzima novce i ništa ne daje. Čini se da je jedini smisao HGK ova Zlatna kuna i to svi plaćamo kao suho zlato.

  • Sve je uzalud:

    ......svaka cast iznimkama ali ova manifestacija je do sada pokazala da vecina dobitnika zlatne kune su lopovi, kiminalci bijelih ovratnika.......za boljitak ove zemlje treba ih uhititi i transferirati prije veceg zla....preventivno

  • Aedes2017:

    Štakori dodjeljuju zlatne kune ! Bože pomozi nam !