Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovine

Željko Kerum: Ostajem suvlasnik NTL-a čije će sjedište biti u Splitu

Kerum
07.01.2010.
u 17:23

S obzirom na to da će NTL teško prikupiti onoliko novca koliko splitski gradonačelnik Željko Kerum traži, analitičari nagađaju i o Konzumu ili Mercatoru.

Trgovački dio moje tvrtke vrijedi 200 milijuna eura. Kerum je najveći trgovački lanac u Dalmaciji s prihodom od 1,5 milijarda kuna. Trgovine su nam na odličnim lokacijama i bez velikog marketinga stalno bilježe rast. Zbog toga su mnogi za njih zainteresirani poput Mercatora, Konzuma ili NTL-a jer onaj tko preuzme trgovački dio tvrtke Kerum, sigurno će biti nositelj trgovine u Dalmaciji, od Zadra do Dubrovnika i na otocima – izjavio je jučer za Večernji list splitski gradonačelnik Željko Kerum. No prioritet pri kupnji svakako ima NTL s kojim su, tvrdi, pregovori pri kraju.

Po kvaliteti NTL prvi

– Posve je sigurno da će NTL otkupiti moj dio, a ja svakako ostajem u suvlasništvu – tvrdi Kerum koji kao suosnivač NTL-a s godišnjim prihodom od oko 8 milijardi kuna najavljuje i kako će sjedište NTL-a ubrzo biti u Splitu, bez obzira na to što je mnogo članica iz kontinentalne Hrvatske. Po kvaliteti, NTL će biti prva, a po prihodu druga kompanija u Hrvatskoj, uvjeren je.

Kerum kaže da mu zaduženja prema kapitalu tvrtke iznose 25 %. Kapital kompletne tvrtke, koja se osim trgovinom bavi nekretninama, hotelijerstvom i ugostiteljstvom vrijedan je 3,5 milijardi kuna, a zaduženja su 1,3 mlrd. kuna. U Kerum grupi je Hilton-Marjan u koji je uloženo milijardu kuna, Joker (700 mil. kuna), tri robne kuće Nama (vrijedne 300 mil. eura). Samo od najma prostora u Jokeru ubere se u godini oko 7 mil. eura, no Kerum ne razmišlja o iznajmljivanju svojih trgovina, već o zasebnim tvrtkama: Kerum-Joker, Kerum-Nekretnine, Kerum-Marjan Hilton i Kerum-Trgovine.

Iako je, prema vlastitu priznanju, sve bliži dogovoru s NTL-om, Kerum prema mišljenju brojnih analitičara, za trgovački dio biznisa ne može dobiti ni 100, a kamoli 200 milijuna eura.

Dvostruko manje

– U ovim vremenima to bi bila premium cijena iznad realne vrijednosti poslovanja. Realno može dobiti od 100 milijuna eura naniže – kaže Zlatko Bazianec, konzultant A.T. Kearneya, ističući kako je Kerumov biznis dosta dobro umrežen u Dalmaciji, a kako i Konzum na tom terenu ima široku mrežu i ne bi bilo dodatnih sinergijskih efekata, najizgledniji bi kupac mogao biti Mercator ili netko drugi tko nije tako moćno raširen na Kerumovu terenu. S NTL-om, koji više djeluje kao udruženje, njegovo bi se carstvo poprilično raspršilo.

Ključne riječi

Komentara 6

UK
Ugo Kajvez
22:56 07.01.2010.

wotann . Nisi jedini kojem VL to radi, sebe su srozali u ljagu ...

UK
Ugo Kajvez
23:00 07.01.2010.

tihimir . Stranke u saboru se ponašaju kao mali politbiro-i, trebalo bi zakonom zabraniti stranke i kad bi svi zastupnici bili nezavisni možda bi onda radili po volji svojih birača ako želi idući put biti izabrani ....

OB
-obrisani-
18:29 07.01.2010.

Cenzur !!!-Cenzura !!!- VL obrisao sve moje postove u kojima je isti VL 2002 objavio podatke o skrivljavanju prometne nesreće Milana Bandića i BIJEG istog s lica mjesta prometne nezgode te smještanja otkaza policajcu koji ga je prijavio... CENZURA !!!-CENZURA-CENZURA !!!-CENZURA-CENZURA !!!-CENZURA-CENZURA !!!-CENZURA-CENZURA !!!-CENZURA-CENZURA !!!-CENZURA-CENZURA !!!-CENZURA-CENZURA !!!-CENZURA-CENZURA !!!-CENZURA-CENZURA !!!-CENZURA-CENZURA !!!-CENZURA-CENZURA !!!-CENZURA-CENZURA !!!-CENZURA-CENZURA !!!-CENZURA-CENZURA !!!-CENZURA-CENZURA !!!-CENZURA-CENZURA !!!-CENZURA-CENZURA !!!-CENZURA-CENZURA !!!-CENZURA-CENZURA !!!-CENZURA-CENZURA !!!-CENZURA-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije