Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domagoj Matasić

Zaposlit ćemo još ljudi na novim linijama

03.10.2018.
u 14:43

Proizvodimo dijelove za svaki kućanski aparat u svijetu...

Zagrebačka tvrtka Elektro-kontakt 26 godina posluje u sklopu njemačke grupacije EGO koja je jedan od globalnih lidera u proizvodnji elektronike za kućanske aparate. Ove je godine u restrukturiranju grupacije i Elektro-kontakt rebrendingom postao EGO Elektro-komponente, a najavljeno je da će ove i iduće godine u Zagreb biti preseljen dio dodatnih proizvodnih linija grupe iz Njemačke i Slovenije. Kakva je pozicija hrvatske tvrtke unutar EGO grupe i kakva su očekivanja, govori Domagoj Matasić, direktor EGO Elektro-komponenti.

Više od 25 godina dio ste EGO Grupe. Je li novo ime donijelo bitnu promjenu?

EGO je 1992. postao većinski vlasnik tvrtke Elektro-kontakt, nakon polustoljetne poslovne suradnje. Tvrtka je donedavno poslovala pod starim brendom jer je Elektro-kontakt imao snažnu poziciju na tržištu elektroinstalacijskog materijala. S vremenom smo zaokrenuli portfelj proizvoda te smo izašli iz proizvodnje elektroinstalacijskog materijala, koji nije strateški proizvod EGO-a. Potpuno smo se integrirali u sustav EGO grupe. Slijedom konsolidacije dioničara, gdje je EGO postao jedini dioničar tvrtke, donesena je odluka o promjeni naziva. Cilj je da se jasnije istakne pripadnost EGO Grupi što je velika prednost na stranim tržištima.

Koja je trenutačna pozicija hrvatske tvrtke u Grupi?

Rekao bih da je pozicija izvrsna. Zagrebačka tvrtka jedini je proizvođač sklopki i regulatora energije za cijelu Grupu, a uskoro će postati i glavni dobavljač metalnih dijelova za sve tvrtke u Grupi. Pred nama su sjajne prilike, kojima u prilog govore i nedavna preseljenja proizvodnje iz drugih tvornica u Grupi u Zagreb. U prvom tromjesečju 2018. dio proizvodnje termostata premješten je iz EGO tvornice u Sloveniji u Zagreb, a uskoro se i proizvodnja metalnih dijelova premješta k nama iz korporativnog sjedišta u Oberderdingenu. Ovakve odluke više nego jasno odražavaju odličan položaj u Grupi.

Koji su planovi za budućnost?

Fokusirani smo na rast poslovanja koji će nam donijeti novi proizvodni kapaciteti i na daljnju optimizaciju procesa u tvornici. Čvrsto vjerujemo kako nas samo izvrsnost može pozicionirati na globalnom tržištu i u tom smjeru ćemo nastaviti.

Kako se EKZ razvijao u posdnjih četvrt stoljeća?

EKZ se kontinuirano mijenjao i napredovao. Proizvodnja je preusmjerena s tradicionalnih EKZ proizvoda na portfelj proizvoda EGO Grupe. Osim sklopki i regulatora energije, EGO Elektro-komponente proizvode termostate i štapne regulatore koji su ključni dio keramičkog grijača. Istodobno, kontinuirano se povećavala učinkovitost, kvaliteta, stručnost i cjelokupna poslovna izvrsnost. Neki od najvećih stručnjaka za proizvodnju komponenti za kuhinjske aparate u svijetu rade u tvornici u Zagrebu. To je moguće zahvaljujući neprekidnom ulaganju u znanje zaposlenika. Velika je prednost biti dijelom snažne grupacije, tržišnog lidera. To je omogućilo da mnogi naši proizvodi, proizvedeni i u Zagrebu, postaju vodeći u svijetu.

U kojoj mjeri ste orijentirani na lokalno tržište, a koliko ste usmjereni na izvoz?

Gotovo smo 100% usmjereni na strana tržišta i za prodaju proizvoda i za nabavu sirovina. Naši se proizvodi prodaju na svih pet kontinenata. Većina najvećih svjetskih proizvođača bijele tehnike su naši kupci i naši proizvodi dio su najboljih proizvoda na svjetskom tržištu.Bilo bi nam drago da postoji značajan domaći proizvođač proizvoda za kućanstvo ili dobavljač sirovina s kojima radimo, ali to nažalost još nije slučaj.

Je li moguće pronaći potrebnu stručnu radnu snagu na hrvatskom tržištu?

Kao izravan rezultat preseljenja proizvodnih kapaciteta u Zagreb, samo smo prošle godine zaposlili više od 130 novih ljudi. Povećanje proizvodnje, koje se očekuje početkom 2019., zasigurno će zahtijevati i dodatne ljude. Trenutačno nemamo problema sa zapošljavanjem jer su stručnjaci privučeni visokotehnološkim proizvodnim okruženjem i cjelokupnim uvjetima rada. 

Mate Rimac o nagradi EY Poduzetnik godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije