Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prilika za investiranje

Zaboravite dionice, zlato i naftu – ulažite u skupi viski

viski
Foto: Thinkstock
09.02.2016.
u 00:15

Lani je u svijetu prodano 43.458 boca skupocjenih viskija kupljenih radi prestiža, a ukupno se popilo oko četiri milijarde boca

Investicijski indeks rijetkih vrsta viskija, koji ujedinjuje cijene najviše vrsta škotskog cijenjenog pića, rastao je lani po stopi većoj od 14 posto, dok je u isto vrijeme cijena zlata, nafte i dionica padala. Iako se po volumenima trgovine tržišta ne daju usporediti, investitorima mnogi preporučuju diverzifikaciju portfelja i usmjeravanje dijela novca u kupnju skupih boca. Sve je bolja ponuda za kolekcionare, a dovoljno je reći da se boce pića destiliranog 1920-ih prodaju po prosječnoj cijeni od 10.000 eura.

Najviše viskija pije se u Indiji

Tržište viskija raste pa je tako u 2015. prodano 43.458 boca skupocjenog pića pri čemu je postignut rast od 28 posto u samo godinu dana. Pritom je ostvaren ukupan promet gotovo 13 milijuna eura. Prije nekoliko godina u cijeloj je godini prodano 10 puta manje boca viskija, što dokazuje brz rast i volumena trgovanja i cijene koju postižu raritetne boce. Indeks koji pokazuje trendove u tom dijelu tržišta rastao je lani 14,36 posto, a takve prinose nije se moglo ostvariti ni na jednom tradicionalnom tržištu. Tako je primjerice cijena nafte u prošloj godini pala 34 posto, zlato je postalo jeftinije 10,44 posto, a najznačajniji britanski burzovni indeks FTSE100 pao je 4,44 posto. Čak je i indeks cijena raritetnih vina zabilježio pad od skromnih 0,42 posto. U svijetu skupih viskija najvažnije je da je godina proizvodnje davno za nama pa čak i boce proizvođača skromnije kvalitete postižu visoku cijenu s godinama. Kombinacije jakog brenda i starosti diže cijenu u nebo. Najskuplja boca viskija zasad je ona iz kuće Macallan iz 1946. koja se prodaje za 460.000 eura, a na visokoj je cijeni i domaćem tržištu poznatiji brend Chivas Regal Royal Salute kojem je 50 godina, a može se kupiti za 10.000 eura po boci. S druge strane, najskuplja boca vina na svijetu bila je ona kuće Château Latife iz 1787. koju je novi vlasnik platio 152 tisuće eura. I dok ultrabogati ulažu u skupe boce viskija, koje u pravilu nikada ne otvaraju, tržište tog pića u svijetu raste po stopi od pet posto pa je lani prodano oko četiri milijarde boca. Najviše viskija popije se u Indiji, oko 1,5 milijardi boca, dok se u SAD-u proda oko pola milijardi boca tog pića. Godišnje se u industriji zavrti oko devet milijardi eura.

18 litara po stanovniku

Najjaču poziciju i dalje drži škotski viski, koji nosi 28 posto tržišta u svijetu, ali američki brendovi hvataju tempo za njim. Inače u svijetu se lani popilo žestokog pića u vrijednosti 72 milijardi eura, a postoje čak i statistike o tome koliko se kratkih pića popije po stanovniku u kojoj zemlji. Apsolutni rekorderi su stanovnici Južne Koreje, koji popiju 11 žestokih pića tjedno po stanovniku, dok Rusi popiju “samo” pet pića, ali kad je riječ o votki, onda Rusi nemaju konkurenciju. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da prosječni Rus godišnje popije oko 12 litara votke. Ljubitelji viskija piju manje pa su rekorderi Francuzi, koji popiju oko 2,2 litre tog pića godišnje. Među najvećim konzumentima alkohola na svijetu su i Hrvati, koji popiju 12,2 litre alkoholnih pića godišnje, ali 85 posto toga odnosi se na vino ili pivo, dok rekorderi Moldavci popiju 17 litara godišnje, i to uglavnom žestokih pića. 

>> Pogledajte što će se dogoditi kada pomiješate vodu i viski 

>> Najskuplja boca viskija na svijetu košta 43 milijuna kuna. Evo zbog čega...

Komentara 1

KA
kalla1911
09:58 09.02.2016.

ne postoji skotski viski...skoti su se deklarirali kao britanci...dakle...postoji samo britanski viski

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije