Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Za Jadran hotele zainteresirani su Štrok, Valamar, Sattoria grupa...

U sklopu crikveničkog hotelskog diva dva su autokampa, sedam hotela i turističko naselje Kačjak
20. veljače 2014. u 17:00 2 komentara 872 prikaza
Dino Manestar
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Crikvenički hotelski div Jadran više nije u stečaju. Najveći stečajni postupak u Hrvatskoj po vrijednosti stečajne mase i vrijednosti prijavljenih tražbina vjerovnika nakon tri i pol teške i mučne godine napokon je, potkraj siječnja, priveden kraju.

Igre na najvišem nivou

Očito je da su se oko Jadrana vodile igre na najvišem nivou, da je svjesno uništavana tvrtka kako bi se netko kroz privatizaciju domogao najvrednijih zemljišta.

No agonija koja je trajala više od dva desetljeća, koja je umalo završila i rasprodajom hotela za sitniš i u kojoj je hotelsko poduzeće došlo i do nevjerojatnih 700 milijuna kuna duga, sada je tek ružna prošlost.

Vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda priznata su kroz stečajni plan potraživanja te je 840 bivših i sadašnjih radnika već dobilo 7,3 milijuna kuna, što je četvrtina ukupnih potraživanja radnika. Ostatak duga, stoji u stečajnom planu, dobit će u idućih pet godina. Radnici će polovicu duga dobiti u novcu, a polovicu u dionicama.

Jedan od najzaslužnijih što tvrtka nije otišla u likvidaciju, uz stečajnu upraviteljicu Mariju Ružić i ministra financija Slavka Linića, koji je više od 350 milijuna kuna državnog duga odlučio pretvoriti u dionice, svakako je i novi predsjednik uprave Jadran hotela Dino Manestar koji je već krenuo s pripremama za novu sezonu, a koji je zadnje dvije godine bio i savjetnik stečajne upraviteljice. Sve kako bi tvrtka, već iduće godine, pronašla novu “udavaču” u postupku privatizacije.

– Trenutačno pripremamo investicije u iznosu od 8 milijuna kuna koje smo zaradili i uštedjeli od prošlih nekoliko turističkih sezona. Cilj nam je povećati kategorizaciju hotela Slaven s dvije na tri zvjezdice, uređujemo i dva objekta kuhinje, radimo nove parcele u autokampu Selce. Također, na poluotoku Kačjaku rješavamo kanalizaciju, preuređujemo hotel Omorika i Varaždin... – kaže Manester. Planiraju, kako dodaje, povećati prihode tvrtke za dva posto u ovoj godini, a paralelno se radi i strategija razvoja firme. Nakon sezone, slijedi detaljna razrada modela privatizacije tvrtke.

Veća kategorizacija

– Borit ću se da presudne budu investicije novog vlasnika, broj radnih mjesta i povećanje kategorizacije, a ne samo cijena. Tražit ću da državi i lokalnoj zajednici novi vlasnik da garanciju za to – napominje Manestar. Zainteresiranih, kaže, već ima. Javljali su se još i u fazi dok je stečajni postupak trajao, poput Sattoria grupe iz Poljske, hotelska kuća Valamar, Zaba se raspitivala za svoje klijente, a među potencijalnim kupcima je i Goran Štrok. Interes zapravo ne iznenađuje i vjerojatno će biti i veći s obzirom na to što sve Jadran hoteli imaju u svom vlasništvu. A riječ je o dva autokampa, turističkom naselju Kačjak te sedam hotela s ukupno dvije i pol tisuće kreveta.

predsjednički apartman hotel Dubrovnik Čisti luksuz Zavirite u predsjednički apartman hotela Dubrovnik!

Ukupno je u tvrtki zaposleno 140 radnika, dok se taj broj u sezoni penje na 450 radnika.

Radnicima su uvećana i prava u skladu s granskim kolektivnim ugovorom, a u tijeku su i pregovori sa sindikatima.

>> Osam investitora u 2014. zaposlit će 1600 ljudi u proizvodnji

Na prvom ročištu bilo je 986 prijava tražbina

Stečaj je pokrenut 15. lipnja 2010. godine. Stečajna upraviteljica bila je Marija Ružić koja je godinama stečajni upravitelj i koja iza sebe ima više uspješno okončanih stečaja.

Na prvom ispitnom ročištu bilo je 986 prijava tražbina vrijednosti 499,012.720,75 kuna.

Vlasnički odnosi na nekretninama bili su neriješeni (pogrešni upisi u zemljišnim knjigama, isprepleten režim vlasništva, postupci za povrat nacionalizirane imovine, opterećenje razlučnim pravima, dio nekretnina na pomorskom dobru, izvanknjižna vlasništva…)

Ukupno 565 vjerovnika smatralo je da imaju razlučno pravo (346,370.661,64 kn) – tijekom postupka njih 400 se dobrovoljno odreklo prava na odvojeno namirenje, a s ostalima se vode sporovi.

4669 DANA

Toliko je račun crikveničkog Jadrana bio u blokadi, i to neprekidno od 25. srpnja 1997. godine do 15. lipnja 2010. godine

381 RADNIK

Toliko je na dan otvaranja stečaja Jadran imao ugovora o radu, od čega na neodređeno vrijeme s 240 radnika

TARIK ČESTITAO
Odustao na pitanju za pola milijuna kuna: Biste li vi znali odgovor?
Borba protiv raka
BORBA ZA ZDRAVLJE
Čak 90% dijagnosticiranih s rakom pluća u Hrvatskoj umire jer se otkriva prekasno
  • slavka1:

    Sve potpuno jasno. Naši hoteli, vama podobnima, sinovima narodnih heroja. Neka djeca hrvatskih branitelja idu u Njemačku raditi. Bravo Liniću i društvo!

  • radilova kosa:

    A mi kao ne znamo da je to ista nepostojeća lova. Sve je to Linić davno dao Štroku, a navođenje ostalih firmi je smiješno, to je sve isto. Živi bili pa vidjeli.