Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI POČETAK

Za Jadran hotele zainteresirani su Štrok, Valamar, Sattoria grupa...

Dino Manestar
Goran Stanzl/PIXSELL
20.02.2014.
u 17:00

U sklopu crikveničkog hotelskog diva dva su autokampa, sedam hotela i turističko naselje Kačjak

Crikvenički hotelski div Jadran više nije u stečaju. Najveći stečajni postupak u Hrvatskoj po vrijednosti stečajne mase i vrijednosti prijavljenih tražbina vjerovnika nakon tri i pol teške i mučne godine napokon je, potkraj siječnja, priveden kraju.

Igre na najvišem nivou

Očito je da su se oko Jadrana vodile igre na najvišem nivou, da je svjesno uništavana tvrtka kako bi se netko kroz privatizaciju domogao najvrednijih zemljišta.

No agonija koja je trajala više od dva desetljeća, koja je umalo završila i rasprodajom hotela za sitniš i u kojoj je hotelsko poduzeće došlo i do nevjerojatnih 700 milijuna kuna duga, sada je tek ružna prošlost.

Vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda priznata su kroz stečajni plan potraživanja te je 840 bivših i sadašnjih radnika već dobilo 7,3 milijuna kuna, što je četvrtina ukupnih potraživanja radnika. Ostatak duga, stoji u stečajnom planu, dobit će u idućih pet godina. Radnici će polovicu duga dobiti u novcu, a polovicu u dionicama.

Jedan od najzaslužnijih što tvrtka nije otišla u likvidaciju, uz stečajnu upraviteljicu Mariju Ružić i ministra financija Slavka Linića, koji je više od 350 milijuna kuna državnog duga odlučio pretvoriti u dionice, svakako je i novi predsjednik uprave Jadran hotela Dino Manestar koji je već krenuo s pripremama za novu sezonu, a koji je zadnje dvije godine bio i savjetnik stečajne upraviteljice. Sve kako bi tvrtka, već iduće godine, pronašla novu “udavaču” u postupku privatizacije.

– Trenutačno pripremamo investicije u iznosu od 8 milijuna kuna koje smo zaradili i uštedjeli od prošlih nekoliko turističkih sezona. Cilj nam je povećati kategorizaciju hotela Slaven s dvije na tri zvjezdice, uređujemo i dva objekta kuhinje, radimo nove parcele u autokampu Selce. Također, na poluotoku Kačjaku rješavamo kanalizaciju, preuređujemo hotel Omorika i Varaždin... – kaže Manester. Planiraju, kako dodaje, povećati prihode tvrtke za dva posto u ovoj godini, a paralelno se radi i strategija razvoja firme. Nakon sezone, slijedi detaljna razrada modela privatizacije tvrtke.

Veća kategorizacija

– Borit ću se da presudne budu investicije novog vlasnika, broj radnih mjesta i povećanje kategorizacije, a ne samo cijena. Tražit ću da državi i lokalnoj zajednici novi vlasnik da garanciju za to – napominje Manestar. Zainteresiranih, kaže, već ima. Javljali su se još i u fazi dok je stečajni postupak trajao, poput Sattoria grupe iz Poljske, hotelska kuća Valamar, Zaba se raspitivala za svoje klijente, a među potencijalnim kupcima je i Goran Štrok. Interes zapravo ne iznenađuje i vjerojatno će biti i veći s obzirom na to što sve Jadran hoteli imaju u svom vlasništvu. A riječ je o dva autokampa, turističkom naselju Kačjak te sedam hotela s ukupno dvije i pol tisuće kreveta.

Ukupno je u tvrtki zaposleno 140 radnika, dok se taj broj u sezoni penje na 450 radnika.

Radnicima su uvećana i prava u skladu s granskim kolektivnim ugovorom, a u tijeku su i pregovori sa sindikatima.

>> Osam investitora u 2014. zaposlit će 1600 ljudi u proizvodnji

Komentara 2

SL
slavka1
19:01 20.02.2014.

Sve potpuno jasno. Naši hoteli, vama podobnima, sinovima narodnih heroja. Neka djeca hrvatskih branitelja idu u Njemačku raditi. Bravo Liniću i društvo!

DU
Deleted user
18:12 23.02.2014.

A mi kao ne znamo da je to ista nepostojeća lova. Sve je to Linić davno dao Štroku, a navođenje ostalih firmi je smiješno, to je sve isto. Živi bili pa vidjeli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije