Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street pao, Washington uveo carine

Wall Street
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
01.06.2018.
u 07:37

Američki ministar trgovine Wilbur Ross kazao je novinarima u četvrtak da će carine od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija iz EU-a, Kanade i Meksika stupiti na snagu u ponoć.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale nakon što je Washington uveo carine na uvoz metala iz Kanade, Meksika i Europske unije, što je izazvalo protumjere nekih od tih zemalja i strahovanja od trgovinskog rata.

Dow Jones oslabio je 251 bod ili 1,02 posto, na 24.415 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,69 posto, na 2.705 bodova, a Nasdaq indeks 0,27 posto, na 7.442 boda.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross kazao je novinarima u četvrtak da će carine od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija iz EU-a, Kanade i Meksika stupiti na snagu u ponoć.

"Očekujemo nastavak pregovora, kako s Kanadom i Meksikom, tako i s Europskom komisijom jer postoje i druga pitanja koja također trebamo riješiti", rekao je na tiskovnoj konferenciji.

Tako je SAD odlučio da neće produljiti privremeno izuzeće od naplate carina na čelik i aluminij o čemu se ranije dogovorio s tim zemljama.

Wall Street
1/4

Meksiko je odmah uzvratio uvođenjem carina na uvoz poljoprivrednih i industrijskih proizvoda iz SAD-a, dok je Kanada najavila carine na 12,8 milijardi dolara vrijedan izvoz SAD-a u tu zemlju.

Trgovinske napetosti između SAD-a i njegovih trgovinskih partnera traju još od ožujka, kada je predsjednik SAD-a Donald Trump prvi put najavio carine na uvoz metala. Od tada trgovinske napetosti rastu ili padaju, ovisno o tome odobri li Washington nekim zemljama izuzeće od carina ili ne.

Uz to, još uvijek traju pregovori između SAD-a i Kine o mogućnostima smanjenja trgovinskog deficita SAD-a, ali bez većeg napretka.

„Nesigurnost je porasla. Više nisu uvedene carine samo između SAD-a i Kine. Sada su tu i Sjeverna Amerika i eurozona. Tržište je ionako bilo napeto, a sada je još osjetljivije”, kaže Shawn Cruz, direktor u tvrtki TD Ameritrade.

Unatoč trgovinskim napetostima koje traju već dulje vrijeme, u cijelom svibnju S&P 500 porastao je 2,16 posto, dok je Dow Jones osvojio 1,05, a Nasdaq indeks 5,3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 posto, na 7.678 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,40 posto, na 12.604 boda, a pariški CAC 0,53 posto, na 5.398 bodova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije