Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD

Donald Trump: Trgovinski rat s Kinom je odavno izgubljen

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
04.04.2018.
u 17:05

Nekoliko sati pošto je Trumpova administracija u utorak objavila privremeni popis proizvoda koji će se cariniti po novoj stopi, Peking je uzvratio svojim popisom proizvoda u istom godišnjem iznosu: 50 milijarda dolara

Trgovinski rat s Kinom odavno je izgubljen, izjavio je američki predsjednik Donald Trump kritizirajući nestručnost svojih prethodnika u srijedu pošto je Peking uzvratio Washingtonu uvođenjem carina na američke proizvode, no ministar za trgovinu Wilbur Ross očekuje da će dvije zemlje ispregovarati sporazum.  

"Nismo u trgovinskom ratu s Kinom, taj rat su odavno izgubile glupe i nestručne osobe koje su zastupale Sjedinjene Države", objavio je Trump  na Twitteru.

Ponovo je podsjetio na golemi trgovinski deficit s Kinom rekavši da iznosi 500 milijarda dolara, premda je u 2017. zapravo bio 375,2 milijarde. "Uz krađu intelektualnog vlasništva, to je još 300 milijarda. Tako više ne može!", rekao je.

Nekoliko sati pošto je Trumpova administracija u utorak objavila privremeni popis proizvoda koji će se cariniti po novoj stopi, Peking je uzvratio svojim popisom proizvoda u istom godišnjem iznosu: 50 milijarda dolara.

Kina je izvukla teško topništvo kojim ovaj put gađa strateške proizvode, među kojima su soja, automobili i dijelovi zrakoplova koji čine velik dio njezina uvoza.

Američki ministar za trgovinu Wilbur Ross očekuje da će trgovinske akcije koje su zadnjih dana razmjenjivale Sjedinjene Države i Kina vrlo vjerojatno voditi do postizanja sporazuma, ali to ne očekuje prije kraja svibnja, a moguće je i poslije.

"Ne bi bilo nikakvo iznenađenje da nakon svega ovoga postignemo neke pregovore", rekao je Ross u srijedu u intervjuu za CNBC.

Ross je izjavu dao nakon što je ranije u srijedu Kina uzvratila sankcijama.

"Vrlo je teško odrediti vremenski rok za pregovore koji su tako kompleksni", kazao je također Ross koji očekuje da će se druge zemlje "pridružiti u akciji protiv Kine" zbog njezine trgovinske prakse.

Komentara 10

Avatar nekakav
nekakav
07:37 05.04.2018.

trump je biznismen. tako izgleda, tako se ponaša. dal je rekao nešto krivo ?nije. kina je ekonomski monstrum, koji koristi sve instrumente koji su joj na raspolaganju da bi proširila svoju moć, utjecaj, i time korist. to je radila kroz cijelu svoju povijest, koja je nekoliko desetaka puta duža od bilo koje zapadne. kina ima potencijal u stanovništvu, brojnosti, sami za sebe čine izuzetno tržište, koje treba sirovine. kineski pristup je jednako razoran kao i američki, ali drugačijim sredstvima stižu do istog cilja. za 15-ak godina kina će u svemu nadmašiti amerikance i europu, pojedinačno ili zajedno, i tu nema pomoći, ta bitka je izgubljena, tj. nikad je kinezi nisu ni izgubili, samo su privremeno zbog svojih unutarnjih problema, ostali na sporednom kolosijeku, jer je kina zadnjih 2.000 godina bila najveća ekonomija na kugli zemaljskoj. i u vrijeme famoznog rima, svetog, kakvog sve ne, kina je bila svijet za sebe. kineske dinastije su pojam vladara za rimske careve. amerikance čeka bolno triježnjenje, teško će biti prihvatiti istinu, da američki san nikad nije ni postojao, već je to bila državna ideja, opijum prodavan narodu. najomiljeniji predsjednik je jedva pobijedio najomraženijeg, pa su ga opet ubili. trump je pragmatičan. znak da će izazivanjem sukoba sve strane dovesti za stol i onda imati manevarske mogućnost za nove pregovore, i za ameriku ishoditi bolji status nego ga sad ima. kinezi će nešto izgubiti, ali dugoročno, tko im se može suprotstaviti?

Avatar babas
babas
19:19 04.04.2018.

Lukav je Trump,neće on u veliki trgovinski rat sa Kinom,sada će svoje sluge natjerati da idu u trgovinski rat sa Kinom. To je slična priča kao sankcije sa Rusijom.

DU
dugi
19:18 04.04.2018.

Cuj lujo, da li ti procitas napis ili samo gledas slike? Naime samo u ovom napisu (da ne spominjem veliki broj drugih primjera) Trum L A Z E , To je njegov nacin , laganje i laganje kako bi se dodvorio svojoj bazi , gomili zaostalih konzervativaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije