Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Veći PDV: 600 milijuna kuna platit će građani

Hotelijeri tvrde da će veći PDV donijeti gubitke iduće sezone
16. studenoga 2013. u 09:47 14 komentara 4950 prikaza
darko lorencin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PDV na ulje, masti, dječju hranu, flaširanu vodu, šećer, ulaznice za koncerte, ali i sve ugostiteljske i smještajne usluge raste od početka godine sa 10 na 13 posto. To znači i poskupljenje svih tih proizvoda.

Opterećenje turizma

Za koliko, ne zna se, ali ako se troškovi preliju na kupce, 600 milijuna kuna godišnje, na koliko država računa, platit će građani i turisti.

– Riječ je o proizvodima s niskom cjenovnom elastičnosti, ali dio opterećenja ipak će na sebe morati preuzeti proizvođači zbog konkurencije na tržištu – zaključio je analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić ističući da je nužno rezati rashode države te da još jedno povećanje PDV-a izaziva dodatnu nesigurnost potrošača i obeshrabruje investicije.

mile U Bruxellesu Milanović: Neće biti novih poreza, to je netko izmislio linić Porezi PDV na dječju hranu, ulje, masti, šećer i opskrbu vodom 13%

Najveći dio opterećenja podnijet će turističke tvrtke i ugostitelji koji ionako ostvare veći dio od 20 milijardi kuna koliko se “zavrti” na proizvodima i uslugama obuhvaćenima stopom PDV-a od 13 posto. Zato su žestoko reagirali na izjavu resornog im ministra Darka Lorencina koji im je poručio da budu “svjesni gospodarske situacije i stanja proračuna” pa zaključio da i unatoč podizanju stope PDV-a turistička djelatnost ostaje u povoljnijem položaju u odnosu na druge.

Cijene već dogovorene

U turizmu upozoravaju da je dizanje PDV-a greška s dugoročno lošim posljedicama, naročito jer se stopa u istoj godini mijenja i drugi put, što nije zabilježeno u Europi. Turistički radnici redaju: šalje se kriva poruka investitorima koji Hrvatsku i bez igara s PDV-om zaobilaze, mediteranski konkurenti imaju PDV manji od deset posto, na listi konkurentnosti ionako smo na začelju, a dizanjem stope omalovažava se i proljetos donesena strategija razvoja turizma. Udruga poslodavaca u hotelijerstvu ističe i da se ovogodišnji rast zapošljavanja i investicija od gotovo sto posto u odnosu na lani može zahvaliti sniženju PDV-a. Sektor će, ističe se, imati i probleme jer su cijene smještaja dogovorene prije ove promjene, a razliku će morati podmiriti domaći hotelijeri.

Vladimir Putin
Zaslužio je
Svima dragom Hrvatu naklonio se i Putin, tim se ordenom samo izabrani mogu pohvaliti
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • Rollo.Tomasi:

    Sve mi suza krenula na ove jadne turističke djelatnike. Smanjen je PDV s 25 na 10%, ali su uredno nastavili derati po istim ili višim cijenama. I sad kad im je dignut na 13%, dakle još uvijek duplo manje nego ... prikaži još!o prije, već kreće cendranje. Licemjeri!

  • medjimurec:

    Stanja proracuna , pa sta je taj proracun , sveta krava ili sta ? Koliko se puta povecao taj proracun od vremena rata i Tudjmana , nekoliko puta ? Jel ta drzava postoji za gradjane ili gradjani trebaju biti robovi ... prikaži još!i te neefikasne , nesredjene drzave ? Ako nemate dovoljno novca , smanjite broj zupanija , opcina , broj raznih agencija , nemojte kupovat pametne mobitele za priglupe sluzbenike , nemojde davat 130 miliona za nove aute neka se voze sa starima a ako vlada za to nije sposobna kao sto nije neka daju ostavku !!

  • Deleted user:

    "Hotelijeri tvrde da će veći PDV donijeti gubitke iduće sezone" A ja nisam hotelijer pa će i meni donijeti gubitke! I kome da se žalim? :-P