Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezi

PDV na dječju hranu, ulje, masti, šećer i opskrbu vodom 13%

linić
Patrik Macek/PIXSELL
14.10.2013.
u 19:34

Predlaže se da se na 13 posto digne i PDV-a na ulaznice za koncerte, ugostiteljske i turističke usluge, novine i časopise

Ministarstvo financija započelo je savjetovanje o promjenama Zakona o PDV-u, kojim će povećati međustopu PDV-a sa 10 na 13 posto. Na promjenu se, navode u iskazu o procjeni učinaka, odlučuju zbog “nedostatnog priljeva sredstava prihoda državnog proračuna”. Povećanje međustope sa 10 na 13 posto trebalo bi, procjenjuje Ministarstvo, povećati prihode proračuna za 600 milijuna kuna godišnje.

Prijedlogom bi se međustopa PDV-a od 10 posto, kojom se sada oporezuju jestiva ulja i masti, bijeli šećer, dječja hrana, opskrba vodom, ugostiteljske i turističke usluge, ulaznice za koncerte, određene novine i časopisi te časopisi za kulturu i umjetnost, povećala na 13 posto. Povećana bi se stopa primijenila na sve novine i časopise, uključujući i dnevne novine, čime se, kaže predlagač, želi postići “jedinstveni tretman kod oporezivanja novina”. Prema sadašnjim zakonskim odredbama, dnevne novine oporezuju se po sniženoj stopi od 5 posto, kao i znanstveni časopisi. Savjetovanje o predloženim promjenama trajat će do 8. studenoga.

Ministarstvo navodi da će izmjenama Zakona o PDV-u također propisati da se oslobođenja za isporuke u okviru diplomatskih i konzularnih sporazuma te međunarodnim organizacijama ostvaruju putem povrata PDV-a. Također predviđa se proširivanje popisa dobara koja se mogu smještati u porezna skladišta i isporučivati unutar njih. Izmjene bi se odnosile i na objašnjenje odredbe o poreznoj osnovici pri stjecanju dobara iz druge države članice Europske unije te propisivanje prijenosa porezne obveze u tuzemstvu na poreznog obveznika upisanog u registar obveznika PDV-a.

Povećanje PDV-a jedna je od Vladinih mjera iz smjernica ekonomske politike, a kada je najavio veći PDV, ministar financija Slavko Linić rekao je da ne očekuje poskupljenja. No, dosadašnje je iskustvo s promjenama poreza takvo da je svako povećanje PDV-a dovelo do rasta cijena, pa se slično od Nove godine može očekivati i s cijenama proizvoda i usluga koje su se oporezivale sa 10 posto.

>> Hrvatska među rekorderima po stopi PDV-a, evo koji smo na tablici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije