Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz Baby Beefa ogorčeni na ignoriranje Čobankovića

Uvoz cvjeta, a domaće meso prodaje se u bescijenje

Govedo
Arhiva VL
08.12.2009.
u 19:50

Udruga za tov i uzgoj junadi od premijerke Jadranke Kosor traži dopuštenje uvoza samo onih kategorija svježeg govedskog mesa koje udovoljava odredbama Zakona o hrani

Tržište domaće junadi potpuno je blokirano, a naše cijene srušene 40 posto - ogorčeni su u Udruzi za tov i uzgoj junadi Baby Beef, koji su ovih dana, tvrde, nakon ignoriranja ministra poljoprivrede Petra Čobankovića prisiljeni tražiti pomoć premijerke Jadranke Kosor.

 Tajnik udruge Zvonimir Nemet kaže da je u 10 mjeseci 2009. u RH uvezeno više od 10.400 tona govedskog mesa, za koje nitko prema zakonu nije obvezan deklarirati ga je li prva ili četvrta klasa. Do kraja godine, očekuje se, uvozna brojka doseći će i 12.000 tona, što će biti čak 3000 tona više nego u ijednoj godini do sada, zbog čega se domaće meso prodaje u bescijenje.

Iz Baby Beefa stoga traže dopuštenje uvoza samo onih kategorija svježeg govedskog mesa, koje udovoljava odredbama Zakona o hrani, ukidanje carinske kvote kod izvoza kvalitetnog junećeg mesa u zemlje EU uvedene prema Protokolu 7 te potpuno otvaranje tržišta BiH, sukladno odredbama sporazuma sa Ceftom i korektnu isplatu zakašnjelih potpora. Traže i aktivno učešće proizvođača tovne junadi u dijelu pregovora s EU za poglavlje 11, koje se odnosi na tovno govedarstvo.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar punkufer
punkufer
22:42 08.12.2009.

Kakav je to članak? O tom problemu treba upitati nekoga tko o tome može reći nešto pametno - razloge zašto je tako, što će se podzueti i kada. Ovako je članak bezveze.

LU
Lumani
10:49 09.12.2009.

@ mgrdasi 1 ...slomiti uvozni lobi!!!!!!!!!!!! Pa jel ti jasno na koga ćeš prvo natrčati....sigurno je, vidim da kužiš neke stvari E sad, tko bi to trebao biti motor nove razvojne strategije, to je ključno pitanje ! Ako si raspoložen,, idemo nas dvojica, imam i ja neke ideje i poznanstva, pa možda nešto i uspijemo napraviti i pokrenuti. Napominjem da sam pokušao ponešto pokrenuti u smislu consultinga u agro businessu, ali ipak je ovo lijepa Naša...

DU
Deleted user
23:32 08.12.2009.

prvo treba slomiti uvozni lobi. Drugo treba ustanoviti koju količinu svinja ima Hrvatska (izuzev onih u Vladi i Saboru). Zatim treba ponuditi neku strategiju razvoja domaćeg stočarstva uopće i to po regionalnoj podjeli Hrvatske, koju još nemamo!? Zatim treba Vlada stvoriti necarinske barijere (stupanj kvalitete itd) kako bi se omogućio uvoz mesa vrhunske kvalitete a ne smrznuto za industrijsku preradu koja se prodaje pod svježe u mesnicama. Time smo stvorili okvire za tržišnu utakmicu unutar našeg poljoprivrednog sektora i stočarstva. Definirati najniže cijene otkupa koje će biti poticajne za stočare, tada im neće više trebati \"poticaji\". Omogućiti onim gospodarstvima koja imaju mogućnosti i uvjete za izvoz da izvoze svoje proizvode ako na domaćem terenu ne mogu prodati svoje proizvode, a ne usred sezone žetve zabraniti seljacima i gospodarstvima izvoz i prisiliti ih na daleko niže otkupne cijene u Hrvatskoj! Takvim uređenim tržištem ne bi bilo potrebe za uvozom a i poticajima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije