Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Hrvatska želi euro, ali se neće obvezati datumom

Ne ovisi euro samo o našoj volji, pita se i EK
12. prosinca 2017. u 10:12 2 komentara 552 prikaza
Foto: Petar Glebov/Pixsell

Naš glas i podršku imate – kazao je slovački ministar financija Peter Kažimir na konferenciji Hrvatske narodne banke o uvođenju eura zadovoljan što je konačno neka od zemalja iz regije pokazala interes za euro.

Vlada Ozbiljan posao 5 poteza koji Vladu očekuju u 2018.

– Ne želimo se u ovome trenutku obvezati na nekakav datum. Trebamo napraviti ovo što smo započeli, a to je javna, kvalitetna i argumentirana rasprava – istaknuo je ministar financija Zdravko Marić. Zaključak rasprave u kojoj su sudjelovali domaći stručnjaci te gosti iz Slovenije i Slovačke može se sažeti u izjavi Marijane Ivanov, profesorice monetarne politike, koja je rekla da Hrvatska treba euro kako bi konačno svi prestali govoriti o tečaju.

– Dosta je priča što bismo sve mogli napraviti s monetarnom samostalnošću kad znamo da nećemo napraviti ništa – istaknula je Ivanov.

A kad je već o Slovačkoj riječ, koja je u eurozoni od 2009., bivša zamjenica slovačkog guvernera Elena Kohutikova istaknula je važne razlike u odnosu na Hrvatsku. Slovaci nisu štedjeli u euru, odnosno njemačkoj marki i imali devizne klauzule, imali su nizak javni dug te su proveli ozbiljne strukturne reforme koje su imale dugotrajni povoljan učinak na gospodarstvo. Sam euro digao je slovački BDP 10 posto, a ukupna korist za gospodarstvo procijenjena je na 20 posto BDP-a. – Borba za euro svakodnevna je borba za unapređenje ekonomije – istaknula je Kohutikova.

– Ne ovisi samo o našoj volji uvođenje eura, nego se, naravno, pita i nekoga drugoga, a to su Europska središnja banka, Europska komisija i sve zemlje članice – naveo je Marić razloge zašto sad nije uputno govoriti o datumu. Darko Bohnec, bivši viceguverner slovenske središnje banke, kazao je da je euro Sloveniji donio najveću korist u međunarodnoj trgovini.

Analitičar Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević smatra da s političkom odlukom da se krene k euru Hrvatska hvata posljednji vagon odlazećeg vlaka prema zaštitnom kišobranu.

– Ne može se govoriti samo o euru, a šutjeti o elementima koji predstavljanju nagazne mine kojih je sve više i više – kazao je Lovrinčević koji je predbacio Vladi da na vrhuncu ekonomskog ciklusa uvodi nova prava koja će se kasnije, kad ciklus uspori, morati financirati iz deficita.

Ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek upozorila je da nakon gubitka monetarnog suvereniteta tržište rada, odnosno zaposlenost i plaće, postaju jedini prostor za prilagodbu, odnosno rezanje. 

Zdravko Marić Zvonimir Despot Što je dopušteno Todoriću, nije dopušteno pekaru Zdravko Marić BAGATELNI PREKRŠAJI Ministar Marić otkrio što ne podržava u radu Porezne uprave goran granić GLAVNA SKUPŠTINA Goran Granić na čelu HEP-ova Nadzornog odbora
Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
  • aabbcc:

    Buducnost je elektronsko placanje, karticama ,internetom... U HR se vec sada u praksi koristi : dolar, frank, euro, funta, kruna, marka, dinar.. i zasto izbaciti samo Kune iz upotrebe ?

  • kojikura:

    hrvatski narod želi da odustanete od vlasti i da vas više ne vidi