Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći u Europi

Uspon i pad Geofota - kako je simbol inovativnosti došao do stečaja

Zvonko Biljecki, Geofoto
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
12.06.2018.
u 16:32

Tvrtka nekada uglednog poduzetnika Zvonka Biljeckog koji je Geofoto osnovao 1993. godine imala je evidentiranih 1267 dana neprekidne blokade zbog nepodmirenih osnova za plaćanje u ukupnom iznosu od 38,888.157 kuna

Najveća gospodarska vijest dana stečaj je tvrtke Geofoto, nekada simbola inovativnosti i tehnološkog trenda, najveće europske tvrtke za geodeziju i geoinformatiku. Vjerovnici tvrtke ubilježit će se na nekretnine u zagrebačkom Buzinu, na tri zrakoplova Piper i Cessna, kao i na pet automobila među kojima su i Jaguar XJ8 te Land Rover Freelander.

Tvrtka nekad uglednog poduzetnika Zvonka Biljeckog, koji je Geofoto osnovao 1993., imala je evidentiranih 1267 dana neprekidne blokade zbog nepodmirenih osnova za plaćanje u ukupnom iznosu od 38,888.157 kuna, utvrdio je Trgovački sud u Zagrebu. Nije to nov razvoj događaja, prethodni je postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka bio otvoren lani u prosincu na temelju duga većeg od 11,5 milijuna kuna.

Savjetnik premijera Sanadera

Bila je to vrlo probitačna tvrtka, jedna od rijetkih koja je i u doba krize rasla. Često se navodi razdoblje u kojem je Biljecki bio savjetnik bivšeg premijera Ive Sanadera, kasnije je bio i svjedok na suđenju za Fimi mediju. Doista, u arhivima nalazimo napis Novog lista iz 2012. u kojem se navodi kako vojna policija istražuje ugovor o nabavi Ministarstva obrane.

Radilo se o zajedničkom projektu više državnih institucija finaliziranom 2006., vrijednom 79,48 milijuna kuna, od kojih je samo MORH, prema pisanju Novog lista, isplatio 66,66 milijuna kuna s PDV-om, a realizirano je 44,8 milijuna kuna bez PDV-a. Pronalazimo i ugovore s Državnom geodetskom upravom i Agencijom za plaćanje u poljoprivredi ukupne vrijednosti 18,5 milijuna kuna.

Zvonko Biljecki, Geofoto
1/9

Rješenje je Biljecki tražio i u aranžmanu s Europskom bankom za obnovu i razvoj koja je 2010. i ušla u vlasničku strukturu tvrtke. No, tri godine kasnije EBRD je pokrenuo postupak za utvrđivanje uvjeta za stečaj Geofota. Večernji list pisao je 2012. kako Geofoto uopće nije isplatio plaće svojim radnicima te je pred propašću. Biljecki je sve demantirao i čak najavio nova zapošljavanja zbog povećanja obujma posla, a neisplatu plaća pravdao uobičajenom nelikvidnošću u prvom kvartalu. Poznato je već tada bilo kako Geofoto ima problema s isplatom plaća još od 2009. godine.

– Duguju nam oko 40 milijuna kuna. Sva svoja potraživanja planiramo naplatiti do kraja ove godine – rekao je tada Biljecki za Večernji. Prema zadnjoj raspoloživoj bilanci iz 2013., Geofoto ima prihode od samo 13,6 milijuna kuna, a rashode od gotovo 83.

Predstečajna pa konačni pad

Kao jedan od lošijih poslovnih poteza navodi se i kupnja slovenskog Geodetskog zavoda. Iskoristio je Geofoto pogodnosti predstečajne nagodbe prije četiri godine, u međuvremenu ipak u stečaj poslao jednu od tvrtki iz grupe, Geofoto Air. No predstečajna ipak je bila privremeno rješenje, veliki pad potražnje za uslugama nekada moćne hrvatske tvrtke nakon krize uvjetovao je njezin konačni pad.

Večernji list pisao je 2012. godine kako Geofoto uopće nije isplatio plaće svojim radnicima te je pred propašću. Biljecki je sve demantirao i čak najavio nova zapošljavanja zbog povećanja obujma posla, a neisplatu plaća pravdao uobičajenom nelikvidnošću u prvom kvartalu. Poznato je već tada bilo kako Geofoto ima problema s isplatom plaća još od 2009. godine. Tada Biljecki nije izravno potvrdio kako ima problema s naplatom od državnih institucija, no potvrdio je kako mu duguju 40 milijuna kuna. No, navodilo se tada kako tvrtka trpi i snažan pad prihoda, 2010. godine ostvareno je tek 25 milijuna dok je godinu dana ranije Geofoto imao prihoda od 80 milijuna kuna.

Ništa bolje nije ni po zadnjoj raspoloživoj bilanci iz 2013. godine tvrtka Geofoto ima prihode od tek 13,6 milijuna kuna, a rashode od gotovo 83 gdje je većina financijskih.

Kao jedan od lošijih poslovnih poteza navodi se i kupnja slovenskog Geodetskog zavoda novcem koji je vjerojatno došao od kredita temeljem informacije koju je tada iznio tjednik Lider – Geofotu je račun blokirala Partner Banka.

Činilo se da je izlaz Zvonko Biljecki pronašao u izvozu. Poslovni je dnevnik pisao o najvećem IT poslu s Azerbajdžanom, također na projektu izrade vojnog geoinformacijskog sustava vrijedan čak 750 milijuna kuna, pa onda aviosnimanje i izrada 3D kartografije jedne trećine Grčke, pa dva projekta vrijedna 60 milijuna kuna u Saudijskoj Arabiji, snimanje terene iz zraka Italije i BiH, modernizaciju vojske afričke republike Mali od 62 milijuna kuna.

Izgleda da je od svega toga malo realizirano. Iskoristio je Geofoto pogodnosti predstečajne nagodbe prije četiri godine, u međuvremenu ipak u stečaj poslao jednu od tvrtki iz grupe, Geofoto Air. No, predstečajna je ipak bila privremeno rješenje, veliki pad potražnje za uslugama nekada moćne hrvatske tvrtke nakon krize uvjetovao je njezin konačni pad.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Zvonko Biljecki, Geofoto
1/10

Komentara 27

MA
max
18:22 12.06.2018.

Još jedan HDZ projekt kradje novca od države

Avatar Drol
Drol
18:10 12.06.2018.

U tekstu piše “plaću par desetaka kuna”, valjda misleći na par desetaka tisuća kuna. Tajođer piše da geofoto ima 38 milijuna kuna potraživanja, a misli se na 38 milijuna dugovanja. Svejedno, ovo je školski primjer zašto je liberalni kapitalizam dobar.r. On počisti svo smeće s tržišta i ostanu oni najbolji koji u konačnici zbog vlastitog rasta zaposle one radnike koji su dobili otkaz (i još ih kasnije treba više). Ovi naši domaći klijentelistički poduzetnici koji su se razvili naslonjeni na državu, prije ili kasnije gube tržišnu bitku protiv zdravih poduzetnika koji dolaze sa zdravih ekonomski liberalnih tržišta. I na kraju narod plaća taj državni klijentelizam jer kod klijentelizma uvijek posao dobiva ona “podobna” opcija, a ne ona najbolja. I sve to pod patronatom države i novcima građana, a na štetu građana A kad novaca za protekciju ponestane onda ode sve takvo na kvasinu. Problem je što i SDP i HDZ i ŽZ zagovaraju i prakticiraju državni protekcionizam tako da svjetla na kraju tunela još nema na vidiku.

Avatar Kupus Dei
Kupus Dei
17:16 12.06.2018.

Problem nastaje kad je veća pakša od očiju. Nema tih novaca koje ne možeš zdrobiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije