Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Uspon Aircasha, hrvatskog startupa za transfer novca

U RH već nude isplate na 400 prodajnih mjesta Ine, a u BiH će od jeseni nuditi isto na 120 postaja Energopetrola i 550 kioska iNovina
04. lipnja 2018. u 14:23 2 komentara 1391 prikaza
Aircash
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Aircash, hrvatski startup za transfer novca koji je u prvih 12 mjeseci rada privukao više od 15 tisuća korisnika te dosegnuo tjedni promet od četvrt milijuna kuna, planira do kraja godine udvostručiti tempo rasta. Cilj je nadmašiti plejadu stranih igrača, među kojima su Western Union, MoneyGram, WorldRemit, TransferWise pa čak i Paypal te postati glavni igrač u transferu novca gastarbajtera u Hrvatsku i BiH. Lani su gastarbajteri, prema HNB-u, u Hrvatsku poslali 15,9 milijardi kuna. U BiH, procjenjuje Svjetska banka, doznake iseljenika podigle su 2016. BDP za 10,9 posto.

Newfaces Finale Zagreb Connecta Upoznajte startupovce koji mijenjaju našu svakodnevicu

Hrvoje Ćosić, osnivač i direktor Aircasha kaže da žele iseljenicima omogućiti da povoljnije i jednostavnije šalju sredstva u Hrvatsku i BiH.

– U Hrvatskoj već nudimo isplate na 400 prodajnih mjesta Ine, a u BiH ćemo od jeseni nuditi istu mogućnost na 120 postaja Energopetrola i 550 kioska iNovina – kaže Ćosić. Ovaj tjedan sudjeluju na najvećoj europskoj fintech konferenciji Money 2020 u Amsterdamu, gdje traže partnere, ali i investitore za širenje. Ciljaju preko MOL-a početkom 2019. proširiti se u Mađarsku i Slovačku, a zatim u Rumunjsku i Češku.

– Tražit ćemo preko HNB-a putovnicu da možemo raditi u drugim državama srednje i istočne Europe – kaže Ćosić.

Jasenko Hadžić DOBAR POSAO Kako je izbjeglica iz BiH u Danskoj dobio 550.000 dolara investicija

Tako će omogućiti i turistima da jednostavnije prebacuju novac u Hrvatsku, ali i koriste usluge koje se ovdje nude. Aircash nudi i opcije kakve ima PayPal. Preko ove aplikacije moguće je uplaćivati i isplaćivati novac s online računa u Hrvatskoj lutriji i Supersportu.

– S HT-om smo potpisali ugovor o prodaji bonova za mobitel, a razvijamo API koji će omogućiti svima da se spoje i ponude uslugu plaćanja preko Aircasha i prebacivanja novca natrag na Aircash – kaže Ćosić. Na ideju za Aircash došao je 2015. shvativši da u SAD-u i Njemačkoj broj korisnika gotovine, unatoč razvoju bezgotovinskih servisa, ne opada. Barem polovica stanovnika u obje države i dalje preferira gotovinu, a tako je, kaže, i u Hrvatskoj. Prethodno je preko svoje tvrtke Fornax s mStartom razvio narukvicu za beskontaktno plaćanje za festival Ultra, a zatim rješenje za fiskalizaciju kojim se koristi 800 odvjetnika i liječnika.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Aircash
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Juicy Gulfood u Dubaiju Stanićev brend Juicy osvaja Bliski istok i Sjevernu Afriku TVizzy Put jednog startupa Kako je TVizzy stigao u Ameriku
Goran Jančo je za svog partnera odabrao Croatia osiguranje
OSIGURANJE
Jančo: Stočarstvu smo posvetili svoje živote, pa farmu želimo sačuvati od rizika

A1 izdvaja za Vas