Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJ NEIZVJESNOSTI

Dalekovod spašen unatoč sucu Kolakušiću, uskoro dokapitalizacija od 150 mil. kn

Mislav Kolakušić
Foto: Jurica Galoić/Pixell
1/3
29.01.2014.
u 21:15

Prošla godina bila je za nas duga, ali smo dokazali da se možemo nositi sa svim izazovima. Sad idemo dalje u dobivanje novih vrijednih poslova, kaže šef uprave Dalekovoda Brajdić

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu doneseno je rješenje o sklapanju predstečajne nagodbe za Dalekovod, čime je završena šestomjesečna neizvjesnost te kompanije vezana za konačnu sudsku odluku nakon što je nagodbu u srpnju pa potom i u rujnu prošle godine odbio zaključiti sudac Mislav Kolakušić i zakon podnio na ocjenu ustavnosti. Nakon zaključenja nagodbe Dalekovod može nesmetano poslovati i obaviti dokapitalizaciju.

Povećanje kapitala

– Sklapanje nagodbe za Dalekovod znači novi početak. Prošla godina bila je za nas duga, ali smo dokazali da se možemo nositi sa svim izazovima. Sad idemo dalje u dobivanje novih vrijednih poslova – izjavio je Goran Brajdić, predsjednik uprave Dalekovoda.

Dokapitalizacija bi se mogla dogoditi krajem veljače, a najkasnije početkom ožujka

Marko Lesić

Prihvaćanjem nagodbe na neki su način pobijene sve teze suca Kolakušića o nepravilnostima u provedbi zakona. Kolakušić nam je rekao da ne može komentirati sudsku odluku o prihvaćanju nagodbe te da je svoje stajalište iznio u rješenju u rujnu prošle godine. Tada je rekao da je zakon u suprotnosti s odredbama Ustava koji nalaže jednakost svih pred zakonom, kojim se jamči pravo vlasništva i koji daje svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu, a što je bio slučaj, tvrdio je, i u procesu nagodbe nad Dalekovodom. Jedina prepreka koja bi cijeli proces i nakon nagodbe mogla zakočiti žalbe su vjerovnika, što se vjerojatno neće dogoditi. Ako žalbi ne bude, održat će se Skupština kompanije i potvrditi ulaganje Konsolidatora u Dalekovod od 150 milijuna kuna.

– Dokapitalizacija bi se mogla dogoditi krajem veljače, a najkasnije početkom ožujka – potvrđuje Marko Lesić iz Nexus FGS-a, koji je dio tvrtke Konsolidator. Tako bi ta tvrtka postala gotovo 80-postotni vlasnik Dalekovoda.

Poslovi u inozemstvu

U prvom dijelu godine trebao bi se održati i drugi krug dokapitalizacije od 60 milijuna kuna, u kojem će pravo na upis dionica po istim uvjetima kao i Konsolidator imati i svi ostali dioničari.

– Tada će se naš udjel u Dalekovodu smanjiti na između 60 i 80 posto – kaže Lesić. Konsolidator je želju za ulaskom u Dalekovod izrazio još prošle godine, no ugovor je zbog dugotrajnosti postupka nagodbe nekoliko puta povukao.

– Uvidom u poslovanje Dalekovoda početkom godine vidjeli smo da nije bilo većih odstupanja u odnosu na prvu analizu i zato smo odlučili ne odustati od ulaganja – tvrdi Lesić.

Dalekovod je orijentiran na međunarodna tržišta, a bez obzira na nezahvalno dug proces nagodbe, uspjeli su ugovoriti nekoliko važnih poslova u Norveškoj, Ukrajini, Kosovu... No može se pretpostaviti da bi i ti ugovori možda bili sklopljeni prije da je nagodba prije završila. Predstečajna nagodba za Dalekovod otvorena je krajem 2012., a trebala je, nakon što su vjerovnici prihvatili plan restrukturiranja, biti formalno i na sudu završena u srpnju. No sudac Kolakušić odbio je to učiniti i predao zakon na ocjenu ustavnosti. Nakon žalbe Dalekovoda, održano je drugo ročište u rujnu, no i tada je Kolakušić postupio isto. Nakon ponovljene žalbe Dalekovoda Visokom trgovačkom sudu, koji je žalbu u prosincu prošle godine usvojio, tvrtki je dodijeljen drugi sudac koji je danas i prihvatio zaključenje predstečajne nagodbe.

>>Potpiše li novi sudac nagodbu, Dalekovod ide u dokapitalizaciju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije