Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstečajna nagodba

Potpiše li novi sudac nagodbu, Dalekovod ide u dokapitalizaciju

Foto: Borna Filic/PIXSELL
29.01.2014.
u 08:00

Tvrtka ima 1700 zaposlenih. Ugovorila je unosne poslove na Kosovu i u Norveškoj. Sve ovisi o današnjoj odluci suda

Dalekovod iščekuje odluku o svojoj budućnosti. Naime, danas će biti održano ročište o predstečajnoj nagodbi Dalekovoda na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a svi se nadaju pozitivnom rješenju. Ako sud prihvati nagodbu, tvrtka koja čeka na kraj procesa više od godinu dana konačno će biti spašena. Dalekovod je na svoj koži osjetio sve dječje bolesti Zakona o predstečajnoj nagodbi koji se tijekom njihova procesa mijenjao čak četiri puta. Iako su se svi Dalekovodovi vjerovnici složili o načinu namire potraživanja teških ukupno oko 1,7 milijarde kuna, sudac Mislav Kolakušić, podsjetimo, odbio je potvrditi nagodbu, što je tvrtku sa 1700 zaposlenih gurnulo prema stečaju.

To je izazvalo žestoke reakcije ministra financija Slavka Linića, raspravu o tome nije li Dalekovod zapeo u borbi između pravosuđa i politike za novac od stečajnih postupaka te otvorio niz pitanja o legalnosti predstečajne nagodbe. Unatoč teškoj situaciji Dalekovod niže pobjede na poslovnom planu. Ne prođe tjedan bez unosnog ugovora pa je u prosincu ugovoren posao od 30 milijuna eura na Kosovu, a pred kraj godine sklopljeni su i poslovi u Ukrajini.

Inozemnih bi poslova moglo biti i više jer je Europa u ciklusu obnove dalekovodne mreže, a malo tvrtki ima dobre referencije poput Dalekovoda. Većina europskih tvrtki u sektoru odavno je nestala s tržišta jer se mreža dalekovoda obnavlja svakih 40 do 50 godina. Potvrda suda trebala bi završiti proces nagodbe, a otvoriti novu stranicu u budućnosti tvrtke jer završetkom sudskog procesa počinje proces dokapitalizacije tvrtke.

Konsolidator iza kojeg stoji Fond gospodarske suradnje Nexus ponovno je predao obvezujuću ponudu za dokapitalizaciju tvrtke u iznosu od 150 milijuna kuna. Tim iznosom trebali bi preuzeti većinski paket Dalekovoda, čijom se dionicom početkom krize trgovalo po cijeni od 474 kune, što znači da je na tržištu 2009. vrijedila oko 1,3 milijarde kuna, dok danas vrijedi deset puta manje.

>> 'Dužnik sam propisuje tražbinu i nitko ga ne kontrolira'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije