Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika trojka

IGH, Dalekovod i Konstruktor Inženjering ‘izvukli’ bankari

jure radić
Foto: Tatjana Tadić/Poslovni dnevnik/Pixsell
1/4
23.12.2013.
u 17:00

Jure Radić uspio je zadržati poziciju šefa uprave IGH i riješiti se loših nekretninskih investicija

Institut IGH, Dalekovod i Konstruktor Inženjering građevinske su tvrtke čiji su ih čelnici Jure Radić, Luka Miličić i Željko Žderić, te njihova uska suradnja u vremenima gradnje autoceste i intenzivnog rasta gospodarstva, učinili centrima moći građevinskog sektora. Činilo se da nema gradilišta u Hrvatskoj bez loga barem jedne od ovih triju tvrtki, a o trojci se govorilo kao o klanu koji se čvrsto drži skupa. Kriza u državnom proračunu i u gospodarstvu na koljena je srušila te tri velike tvrtke, a nova vlast i zakoni odveli su ih u proces predstečajne nagodbe.

Linić osmislio nagodbu

Ministar Slavko Linić, koji je i osmislio zakonsko rješenje za nagodbu, najavljivao je stečaj Konstruktor Inženjeringa, ali i borio se za opstanak Dalekovoda uz uvjet promjene vlasničke strukture, no ishod nagodbi pokazuje da su se ove tvrtke zapravo “izvukle” uz pomoć saveznika u bankarima, a da država nije napravila puno da im pomogne.

Nakon okončanja tri procesa predstečaja samo je Jure Radić zadržao poziciju čelnika IGH, Luka Miličić smijenjen je i udaljen iz Dalekovoda, a Željko Žderić mogao je spasiti Konstruktor jedino ostane li minorni dioničar tvrtke kojom je godinama upravljao. Pet milijardi kuna zaduženja i duga prema bankama, dobavljačima i državi, koliko je ukupno iznosio dug tri građevinara, sada su sanirani, ali pred njima je neizvjesna budućnost. Jedno je jasno – plan udruživanja građevinara u jednu megatvrtku, koji se osmislio u vladajućoj strukturi, nije uspio!

Jure Radić najveći je pobjednik u predstečajnoj priči. Zadržao je poziciju predsjednika uprave i riješio se balasta loše odabranih nekretninskih investicija. IGH je opisao kao brod koji sigurno plovi i u oluji, ali da nije bilo dobrih kormilara poput konzultanata iz KPMG-a i financijskog direktora tvrtke Tomislava Alpeze, i taj se brod mogao prevrnuti.

Ovisili o odluci F. Lukovića

Nagodbom su se vratili osnovnoj djelatnosti, projektiranju i laboratoriju. Črnomerec centar prodat će i time namiriti dugove koji su za njim ostali, a sličan aranžman s bankama postigli su i za ostale projekte koji su ih opterećivali. IGH imao je prednost jer je od 1,8 milijardi kuna svih priznatih tražbina Zagrebačka banka imala 1,1 milijardu pa je zapravo ovisio o odluci bankara Franje Lukovića. Odlučeno je da se 75 posto dugova vezano za projekte plati kada ih se proda, a 25 posto kredita obročno uz povoljniju kamatu. Sudužništva su skinuta s IGH, a mali će dobavljači dobiti većinu svog novca, kao uostalom i država koja je Radiću otpisala samo kamate na 24 milijuna kuna duga, dok je nekim tvrtkama sa sličnim iznosom duga lakoćom oprostila 50 posto.

Dalekovod još nije odahnuo jer se njegova predstečajna nagodba iskoristila za obračun sudaca s ministrom Linićem pa je tvrtka sa 1700 zaposlenih i nizom unosnih ugovora u inozemstvu talac prepirke politike i sudstva koje želi zadržati kontrolu nad stečajevima.

Unatoč tomu, Dalekovod niže pobjede na poslovnom planu. Ne prođe tjedan bez unosnog ugovora, pa je tako prije desetak dana objavljen veliki posao od 30 milijuna eura na Kosovu, a tjedan prije sklopljeni su novi poslovi u Norveškoj. Dalekovod će imati posla pa se o njegovu stečaju ne treba ni razmišljati. Iako se tvrtka izvukla iz krize, njezin šef građevinar morao je otići i prepustiti upravljanje financijskim znalcima, a u procesu predstečajne nagodbe potpuno će se izmijeniti i vlasnička struktura tvrtke koju će za 150 milijuna kuna preuzeti najvjerojatnije jedan od FGS-ova. Najteže će se oporaviti Konstruktor jer je u ovoj grupi jedina tvrtka specijalizirana baš za izvođenje radova.

Briga novih dioničara

Žderić je izgubio udio u tvrtki i postao vlasnikom manje od 1 posto dionica, a uvjet nagodbe je i da pod hitno nađe ulagača u tvrtku koji će je kupiti za 15 milijuna kuna. Država mu je otpisala oko 50 milijuna kuna, međutim za pedesetak milijuna kuna dobila je u ruke 19 posto splitske tvrtke iako su njezini predstavnici glasovali protiv plana po kojem će otpisati dio duga, a dio namiriti vlasništvom. Novi veći dioničari tvrtke: Cemex, država i Brodomerkur morat će se brinuti za vraćanje stotine milijuna kuna kredita koje treba vratiti u roku od 13 godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije