Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plan za škver

Uljanik daje pismo namjere za 3. maj, Brodosplit čeka EK

'14.07.2012., Pula - U brodogradilistu Uljanik porinut specijani brod jaruzar pod imenom Bartolomeu Dias. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
Duško Marušić/PIXSELL
30.11.2012.
u 18:00

U Vladi su sigurni da imaju kvalitetan plan za brodogradnju, a ministar Vrdoljak vjeruje da će i Brodosplit i 3. maj raditi uspješno

Plan za rješavanje problema tri od pet škverova utanačen je, a sve bi se trebalo odigravati jako brzo. Večernji list doznaje da će idućih dana Uljanik predati pismo namjere za preuzimanje 3. maja. U Banskim dvorima obavljen je razgovor s upravama oba brodogradilišta i čini se da su svi suglasni. Čim pismo namjere stigne na Trg svetog Marka, Vlada će, uvjeravaju nas izvori bliski škverovima, krenuti u ubrzani postupak koji će im omogućiti dubinsku analizu stanja u 3. maju, nakon čega bi u hitnom roku trebala uslijediti i obvezujuća ponuda za preuzimanje.

Izbjeći likvidaciju

Iz Banskih dvora doznajemo da Vlada pod svaku cijenu želi izbjeći da se 3. maj likvidira, što bi se dogodilo 1. srpnja 2013. ako se proces privatizacije ne približi kraju. Međutim, cijeli proces trebala bi provesti uprava prije dokapitalizacije i prije nego što novi vlasnici preuzmu pulski škver. Neki od novih vlasnika Uljanika nisu sretni Vladinim planom i namjeravaju glasati protiv odluke o preuzimanju 3. maja. Naime, u Uljanik su ušle velike domaće tvrtke i obvezni mirovinski fondovi, a dio njih drži da je 3. maj tvrtka koja će vrlo teško postati profitabilna. Dođe li veto novih investitora, Vlada ima plan B i vjeruju da će onog dana kad otvore proces privatizacije 3. maja imati još barem jednu ponudu, uz onu Uljanikovu.

– Vjerujem da će i Brodosplit i 3. maj raditi uspješno – kratko je komentirao novi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Nije htio komentirati detalje o planu za škverove, ali je istaknuo da je vrlo angažiran oko brodogradnje i da vjeruje da će proces ubrzati kako bi se izbjegao stečaj ili likvidacija. Procedura je jako komplicirana i zahtijeva vrijeme, kaže Vrdoljak, pa se tako o Brodosplitu pregovaralo osam mjeseci. U Vladi ipak postoji uvjerenje da će se priča oko Uljanika i 3. maja voditi puno brže nego što se vodio Brodosplit. Proaktivan pristup novog ministra pomogao je i ubrzanju rješavanja problema Brodosplita. Novi vlasnik parafirao je sporazum o preuzimanju kompanije, a sada se čeka odobrenje Europske komisije, što može trajati i nekoliko tjedana. Podsjetimo, Vlada je u rebalansu proračuna osigurala 345 milijuna kuna za pokrivanje dugova Brodosplita, a na račun škvera u četvrtak je poslano 135 milijuna kuna. Još 210 milijuna kuna dobit će do kraja godine. Vlada je u Brodosplit s novcem poslala i – novu upravu. Naime, na zatvorenom dijelu sjednice smijenila je postojeću upravu i na njezino mjesto imenovala bivše članove Nadzornog odbora Vladimira Kesslera i Antuna Čaglja. Stari članovi nisu imali povjerenje Vlade da će sredstva potrošiti za troškove restrukturiranja. A uz 409 milijuna kuna koje će Brodosplit primiti ove godine, Vlada će mu zbog restrukturiranja i dugova nastalih u posljednje dvije godine isplatiti još 800-tinjak milijuna kuna: ukupno 1,263 milijarde kuna. Iz proračuna 2013. Brodosplit bi trebao primiti oko 600 milijuna kuna, a u 2014. ostatak novca. Pokrivat će se i gubici 3. maja, ali su oni, kažu u Banskim dvorima, većim dijelom pokriveni jamstvima.

Pomoć višku radnika

Iz izvora bliskih DIV-u doznajemo da su zadovoljni prijedlogom ugovora i da su “sigurniji nego ikad da će realizirati preuzimanje”. Novac koji će dobiti iz države osigurat će tekuću likvidnost škvera, a budućim uplatama pokrit će se dugovi prema dobavljačima i gubici nastali zbog ugovora koje je novi vlasnik naslijedio. Privatizacija će značiti i velik broj otkaza, ali iz DIV-a poručuju da će svima koji budu višak prvo ponuditi prekvalifikaciju, a potom pomoć u samozapošljavanju. Naime, samo u administraciji imaju 1500 ljudi viška, a onima koji se žele baviti svojom strukom ponudit će otvaranje poslova pa čak i promidžbu.

>> Croatia osiguranje, Adris i mirovinski fondovi ušli u Uljanik

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije