Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

U Zagrebu se za dva dana otvara Britanski poslovni centar

Reklamiraju se kao sjajno mjesto za biznis i žele bilijun funti investicija
27. svibnja 2014. u 16:13 0 komentara 657 prikaza
Nataša Kalauz,David Slinn
Foto: Žarko Bašić/PIXiSELL

Tražite nova tržišta. Glasila je tako poruka britanske vlade tamošnjim kompanijama, a kako bi im u tome pomogla te im olakšala poslovanje, ali i obrnuto, te povećala ulaganja u Britaniji, pokrenuta je globalna inicijativa koja ujedinjuje napore vladina ureda sličnog našem Ministarstvu gospodarstva (UK Trade & Investment) i veleposlanstava s jakom marketinškom kampanjom koja tu državu promovira, između ostalog, kao “sjajno mjesto za biznis”. Konkretno, do sada su u 40 država osnovali britanske poslovne centre, svojevrsne gospodarske komore, s ciljem brze i efikasne pomoći i podrške kompanijama, bez obzira na biznis kojim se bave. Sada je na redu Hrvatska. Britanski poslovni centar Hrvatska bit će predstavljen u četvrtak u hotelu Westin u Zagrebu.

Ciljevi do 2020.

– Inicijativa je potekla od UK Trade & Investmenta, koji se bavi promocijom izvoza i privlačenjem stranih investicija, te veleposlanstva i dio je programa gospodarske diplomacije pokrenute i zbog vrlo ambicioznog plana koji predviđa povećanje izvoza britanskih tvrtki na bilijun funti do 2020. te otvaranje 100.000 novih malih i srednjih tvrtki te njihovo poticanje na izvoz. Osnovna ideja je olakšati ulazak na nova tržišta te omogućavanje boljeg i bržeg pristupa informacijama, dostupnost lokalne podrške te spajanje s lokalnim partnerima. Poslovni centri su partneri veleposlanstava koje kroz projekt odrađuju svoj dio posla kroz kontakte, lobiranja te kampanje – govori britanski veleposlanik u Zagrebu David Slinn.

U Srednjoj Europi slični su centri već otvoreni u Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Sloveniji i Rumunjskoj. Njihova iskustva govore da su u kratkom periodu uspjeli uspostaviti poslovno udruženje koje može postati mjesto za umrežavanje te pružanje relevantnih poslovnih informacija i razmjenu iskustava.

– Jedan se dio usluga Centra sastoji od pomoći britanskim kompanijama koji žele poslovati u Hrvatskoj, bile one male ili velike, bilo da žele investirati, prodavati, pronaći lokalnog partnera, osnovati franšizu ili joint venture. Drugi je dio pomoć hrvatskim kompanijama koje žele jače trgovinske i poslovne odnose s Britanijom. Dijapazon usluga je velik i ovisi o klijentu. Naša je prednost što imamo izravnu vezu s pravim ljudima u Londonu. Možemo uputiti na pravu adresu, pravi ured, sličnu organizaciju – kaže Nataša Kalauz, direktorica UK Trade & Investment Hrvatska, te dodaje kako će neke usluge biti besplatne, dok će se neke naplaćivati, no dodaje da je riječ o komori, da će postojati i članarina, koja će, naravno, visinom biti prilagođena članovima.

Večernji,konferencija,Ulagači–motor rasta gospodarstva vl konferencija Država bi privatizirala... no ne zna što će od tvrtki prodavati, kada, a ni kako

Interes britanskih i hrvatskih kompanija je velik, nastavlja Slinn koji se oko ideje Britanskog poslovnog centra Hrvatska sastao s predstavnicima 20-ak kompanija. No u Hrvatskoj su posljednjih godina boravili i David Wootton, gradonačelnik londonskog Cityja, te Lord Green, ministar za trgovinu i ulaganja, no investicija kao da ipak nema. Jesu li britanske kompanije primijetile kakvo poboljšanje investicijske klime?

Poslovanje u Hrvatskoj

– Neki jesu, neki nisu. Jedna od kompanija koja će početi poslovati u Hrvatskoj uspješno se probila kroz birokraciju. I oni su sad spremni ponuditi ekspertizu i drugima olakšati posao. Ulazak u EU bio je impuls nakon kojega je iznimno poraslo zanimanje za Hrvatsku. Razgovarao sam s ljudima iz jedne logističke tvrtke koji kažu da se broj pošiljaka koji prevoze između Britanije i Hrvatske povećao. Letovi između Hrvatske i Britanije su puni. Ima investicija i u turizmu. To sve pokazuje da se radi – govori veleposlanik Slinn.

– U Hrvatskoj kad se govori o investicijama, misli se na gradnju tvornice. A kompanija koja otvara predstavništvo u Hrvatskoj i zaposli desetak ljudi, i to je investicija – zaključuje N. Kalauz.

Broj 7
"Magičan broj“
7 razloga zašto smo opčinjeni brojem 7

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.