Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Država bi privatizirala... no ne zna što će od tvrtki prodavati, kada, a ni kako

Novac od monetizacije Hrvatskih autocesta morao bi se iskoristiti za investicije, a ne potrošnju
26. svibnja 2014. u 17:52 12 komentara 3431 prikaza
Večernji,konferencija,Ulagači–motor rasta gospodarstva
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/30

Bez jasnog zakonskog okvira koji se ne mijenja svako malo, ali i veće aktivnosti i države i privatnog sektora, nastavak privatizacije ostat će tek mrtvo slovo na papiru. Kako je rečeno na panelu “Institucionalni igrači – što im možemo ponuditi” u okviru konferencije Večernjeg lista “Ulagači – motor rasta gospodarstva”, tržišno-burzovni princip najbolji je način određivanja vrijednosti tvrtke. A tržište nam trenutačno ide na ruku, barem kad je zaduživanje u pitanju.

Dugotrajni teret

Osvrnuvši se na posljednje izdavanje obveznica, potpredsjednik Vlade Branko Grčić kazao je da je to najjeftinije zaduženje u povijesti hrvatske države ako se izuzmu “samuraj-obveznice” izdane 90-ih na japanskom tržištu. Rezultat ovako jeftinog zaduživanja bit će godišnja ušteda milijardu kuna za kamate. Grčić je otkrio da su investitore koji su ukupno ponudili 4,5 milijardi eura najviše zanimala dva ključna pitanja – zašto Hrvatska nije uspjela izaći iz recesije i koja su to uporišta gospodarskog rasta u budućnosti. Prema Grčiću, odgovor na to pitanje krije se u odnosu privatnog i javnog, poput odnosa umirovljenika i zaposlenih te socijalnih izdataka, ali i tržištu rada kao ključnom razlogu nekonkurentnosti.

– To će godinama biti naš teret – naglasio je Grčić.

Večernji,konferencija,Ulagači–motor rasta gospodarstva | Autor : Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Jeftino zaduživanje države utječe na ulaganja mirovinskih fondova, smatra Dinko Novoselec, predsjednik uprave AZ obveznog mirovinskog fonda.

– Smanjene kamatne stope nužan je preduvjet da se imovina mirovinskih fondova iz javnog duga redistribuira u privatni sektor – ističe Novoselec. Podsjetio je i da izmjene zakona sada omogućuju mirovinskim fondovima veća ulaganja u privatni sektor.

– Međutim, privatni je sektor dosad ostao hladan na činjenicu da raspolažemo sa 60 milijardi kuna imovine – ocjenjuje Novoselec.

Na pitanje što će država privatizirati, Grčić tvrdi da država očekuje od privatnih partnera da poboljšaju upravljanje kompanijom, ali i da ispune obećanja.

– Interes države je razvoj, a ne rušenje kapitala i dobiti – kaže Grčić. Do kraja godine bit će poznatije što će biti s autocestama.

konferencija,Večernji | Autor : Boris Ščitar/Večernji list Foto: Boris Ščitar/Večernji list

– Prihod od monetizacije bit će iskorišten za smanjenje javnog duga – kaže Grčić.

Ako monetizacija autocesta ne uspije, Hrvatske autoceste trebale bi ići na javnu ponudu dionica (IPO) jer se većina građana može identificirati s tim projektom, smatra Tonći Korunić, voditelj upravljanja imovinom u InterCapitalu.

– To bi svakako moglo biti zanimljivo domaćim ulagateljima – smatra Korunić.

Ako je potrebno, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je sudjelovati u privatizaciji, kaže Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a u Hrvatskoj.

Siniša Hajdaš Dončić fondovI EU Hrvatska će prometnu strategiju 
imati prije odluke EK o pelješkom mostu  VL Konferencija Mrsić: Promjene u mirovinskom sustavu vidjet će se tek u sljedećih 10 godina

– Međutim, još nije jasno kakva će privatizacija biti ako je uopće bude – kaže Jelušić Kašić.

Regionalni IPOf

Panel “Treba li na regionalni IPO” problematizirao je budućnost tržišta kapitala u regiji, a zaključak je da neće biti pomaka bez većeg sudjelovanja educiranijih ulagača i kompanija koje su svjesne prednosti prikupljanja kapitala na tržištu. Osvrćući se na povezivanje zagrebačke, makedonske i bugarske burze, predsjednica uprave zagrebačke burze Ivana Gažić istaknula je da se taj koncept koristi i u drugim dijelovima svijeta.

– Do 2007. bilo je rasprava o spajanju burzi u regiji, ali taj je koncept napušten – naglasila je Gažić. Beogradska burza nije željela sudjelovati u projektu regionalne platforme, ali to ne znači da srpskom tržištu ne treba povezivanje, ocijenila je Dragijana Radonjić Petrović, predsjednica uprave M&V Investmentsa.

– Treba nam burzovna CEFTA – naglasila je Radonjić Petrović. Prema mišljenju Jure Radića, predsjednika Nadzornog odbora IGH, novac od monetizacije autocesta treba iskoristiti za investicije, a ne potrošnju.

Budućnost javnih poduzeća

Bore se za kupce kao i privatne kompanije

Hoće li i za koju državnu tvrtku možda biti donesena odluka o IPO-u, nije se moglo čuti ni na zadnjem panelu “Budućnost javnih poduzeća i državne imovine”. Iako se na konferenciji HEP često prozivao kao kandidat, predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović rekao je da je to ipak strateška tvrtka, no dodao je kako takvo što nije isključeno za neke tvrtke, pa ni HEP. Predsjednik uprave HEP-a Tomislav Šerić rekao da je to odluka države, a kako je na upravi da efikasno i dobro vodi projekte jer se i oni na tržištu bore za kupce.

Jedna od tema rasprave bila je i jesu li za to adekvatno predsjednici uprava državnih tvrtki plaćeni. Zaključak je da će se to teško promijeniti jer je odluka o ograničenju njihovih plaća bila isključivo politička. No, zato predodžbe o tome da je država loš gospodar ne treba generalizirati, smatra Dragan Kovačević, čelnik Janafa, jer ima samo dobrih i loših menadžera. Pejnović smatra da je problem i dalje stanje svijesti pa je menadžeru iz državne tvrtke teže objasniti radniku zašto plaća ne može rasti, dok je to lakše privatniku, priznao je i Branko Roglić, čelnik Orbico grupe.(lk)

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
  • ajmo:

    Grčiču dobro pitanje zašto nismo izašli iz recesije . Evo zašto zato što onaj vaš lopina Linič ovom narodu je isisao i posljednju kunu iz đepa eto zašto. Lažete Grčiču da je problem u investicijama e nije problem je u ... prikaži još! tome što ste Hrvatima uzeli i dušu i posljednju lipu tu je problem i dok nebudu naši ljudi imali novaca nema napredka to je istina možete vi dovesti sto investitora ali ako narod nema para zaboravite na napredak. POTROŠNJA e to je izlaz a vi to neznate osigurati.

  • maklin:

    Nemate vi na vlasi pojma o NIČEMU, bolje da idemo na izbore. Linić je pokrao recesiju a ako je SDP toliko oko poštenja i zakona onda bi Linić sada trebao biti na sudu radi kriminalnih radnji - pogodovanja stotinama milijuna ... prikaži još! kuna oproštenih svojim prijateljima, koje će narod plaćati !!! a LINIĆA MAFIJA uživati.

  • sestrićna:

    grčić je doveden da uništi hr državu a ne da joj pomogne..