Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podaci DZS-a

U travnju porasla zaposlenost, ali i stopa nezaposlenosti

Rijeka: Ugostitelji počeli s radom
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/5
19.05.2020.
u 13:18

Zaposlenost je na mjesečnoj razini porasla gotovo u svim djelatnostima, a najviše, za 2,9 posto, porastao je broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane

Krajem travnja u Hrvatskoj je bilo 1,527 milijuna zaposlenih, što je za 0,8 posto više u odnosu na mjesec ranije, dok je stopa registrirane nezaposlenosti porasla za 0,8 postotnih bodova, na 9,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, objavljenima u utorak, krajem travnja u Hrvatskoj je bilo ukupno 1.527.694 zaposlenih, što je na godišnjoj razini, u odnosu na travanj 2019. godine, porast za 1,5 posto.

Pritom je krajem travnja u pravnim osobama bilo zaposleno 1.325.632 osobe, što je za 0,9 posto ili 11.598 osoba više nego krajem ožujka ove godine, a 2,4 posto više nego u travnju prošle godine.

Zaposlenost je na mjesečnoj razini porasla gotovo u svim djelatnostima, a najviše, za 2,9 posto, porastao je broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, na 68.952 osobe.

Broj zaposlenih pao je jedino u javnoj upravi i obrani: obvezno socijalno osiguranje, za 0,4 posto te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom, za 0,3 posto.

Po podacima, koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem travnja bilo 182.853 zaposlenih, što je 0,5 posto više nego u ožujku.

Broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika porastao je za 0,1 posto, na ukupno 19.209.

Sredinom ožujka Hrvatska je uvela strože mjere u zaštiti od epidemije koronavirusa, kojima su uvedene restrikcije i zabrane po pitanju poslovanja, a koje su se protegnule na cijeli travanj.

No, s druge pak strane, Vlada je u travnju donijela drugi paket mjera za pomoć gospodarstvu, kojemu je cilj očuvanje radnih mjesta. Među ostalim, tako je potpora za očuvanje radnih mjesta podignuta s 3.250 na 4.000 kuna neto, dok je dio poduzeća djelomično ili u cijelosti oslobođen od poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj.

Iz DZS-a napominju da zbog situacije prouzročene epidemijom bolesti Covid-19 i potresa u Zagrebu pojedine djelatnosti pokazuju znatne razlike u broju podnesenih izvješća Poreznoj upravi u travnju u odnosu na ožujak, što je utjecalo na obuhvat statističkih jedinica. 

Djelatnosti u kojima je ostvaren veći obuhvat u travnju u odnosu na ožujak su iz područja prerađivačke industrije, građevinarstva, trgovine na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikla, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane...

"Analiza obuhvata podataka iz administrativnog izvora pokazala je da je povećan broj pravnih osoba koje su predale izvješće u travnju u odnosu na ožujak, čime je obuhvat za travanj znatno veći za 1.957 pravnih osoba. Od ukupnog broja podnositelja koji su predali izvješće za travanj, a nisu za ožujak, 52,4 posto odnosi se na poduzeća s jednom zaposlenom osobom", ističu iz DZS-a.

Stopa nezaposlenosti porasla na 9,4 posto

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem travnja su u evidenciji Zavoda bile registrirane 159.234 nezaposlene osobe, što je za 15.773 osobe ili 11 posto više u odnosu na ožujak. Na godišnjoj razini broj nezaposlenih povećan je, pak, za 21,5 posto.

Rast broja nezaposlenih na mjesečnoj se razini odrazio i na porast stope registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu. Stopa registrirane nezaposlenosti u travnju je iznosila 9,4 posto, što je za 0,8 postotna boda više nego u ožujku ove godine, pokazuju danas objavljeni podaci DZS-a.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar KimberlyEJ78
KimberlyEJ78
21:06 28.05.2020.

w​​w​​w​​.​​l​​o​​v​​e​​x​​x​​.​​c​​l​​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije