Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

U proizvodnji prvi modularni stol na svijetu

Uspješno je okončana Kickstarter kampanja u kojoj je bio cilj skupiti minimalno 30.000 dolara da bi proizvodnja uopće započela
30. listopada 2017. u 08:28 1 komentara 1417 prikaza
Foto: Petar Glebov/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/11

Prvi modularni stol na tržištu Modulos, koji je kreirao mladi Matej Grozdanović iz slavonskog mjesta Batrina, osvojio je doslovce cijeli svijet pa počinje i njegova masovnija proizvodnja.

Ervin Matić s inovacijom ARCA 2017. Ovogodišnji inovatorski Grand Prix Ervinu Matiću iz Poreča

Uspješno je, naime, okončana Kickstarter kampanja u kojoj je bio cilj skupiti minimalno 30.000 dolara da bi proizvodnja hrvatskog modularnog stola uopće mogla početi.

U 40 dana 35.000 dolara

- U 40 dana prikupljeno je 35.000 dolara. Prodano je tridesetak stolova u osam zemalja. Najviše je stolova prodano u SAD, Hrvatsku, Veliku Britaniju, Nizozemsku, Njemačku, Francusku, Švicarsku i Urugvaj – navodi Matej Grozdanović, inovator i osnivač Modulosa.

Za 5000 kuna modularni su stol mogli kupiti građani Hrvatske, dok je početna cijena za strance iznosila 6800 kuna.

U Kickstarter kampanji nudi se, pojašnjava, proizvod na prodaju, ali on još nije u fazi proizvodnje, nego je potrebno skupiti određeni broj narudžbi i tako osigurati sredstva kako bi se moglo zakoračiti u taj proces.

- Problem pri pokretanju proizvodnje je to što je to velika investicija, a niste sigurni imate li uopće publiku koja će kupiti proizvod. Velik je, stoga, i rizik. Kickstarter kampanja je već prodaja i ako su ljudi spremni dati pozamašan iznos novca praktički na neviđeno, za proizvod koji se tek treba proizvoditi, znači da ste na dobrom tragu – rezimira on.

Kickstarter im je poslužio kao promidžbena platforma, ali i platforma za testiranje tržišta. Da nisu ostvarili traženi minimum od 30.000 dolara, ništa im se ne bi isplatilo, niti bi se potencijalnim kupcima išta naplatilo. No, Modulos je uspio, a priču o prvom modularnom stroju na svijetu prenijeli su mediji od SAD-a do Rusije i Japana.

Modulos je prvi radni stol čija se površina potpuno može sastavljati od modula.

- Sastoji se od kvadratnih ploča koje se međusobno spajaju i tako gradite svoju radnu površinu. Sami, dakle, odabirete oblik radne površine, sami definirate dimenziju i koje ćete module koristiti.

Postoje moduli od najobičnije ravne površine do onih s rupama za kabele, utora koji služe da bi se mogao montirati tablet, pa do tehnologije tipa bežičnog punjenja. Nakon dvije godine, odlučite li, primjerice, promijeniti ured ili stan i taj vam oblik stola više ne odgovara, možete rastaviti radnu površinu i složiti je u novi oblik koji želite. To je stol koji prati vaše potrebe – opisuje naš sugovornik. Ujedno, ako je oštećen jedan modul, ne mora se baciti cijeli stol, nego se mijenja samo onaj oštećeni, što je velika prednost.

Najbezbolniji način

Danas je na snazi, nastavlja naš sugovornik, ekonomija i kultura obilja, pa se sve što nam se više ne sviđa jednostavno – baca.

- Želimo omogućiti da se iznimno kvalitetan namještaj i materijali približe ljudima koji nisu ultrabogati. Krajnja nam je ideja da Modulos postane primjer moderne tvrtke u drvnoj industriji. Ne proizvodimo blagovaonske stolove. Imamo potpuno novi pristup namještaju i želja nam je inovirati dalje, zapošljavati dizajnere, raditi na visokokvalitetnom namještaju jer to je jedini mogući način da se nešto postigne u Hrvatskoj – zaključuje Matej Grozdanović.

U razvijanu prototipa pomogao im je, ističe, mladi hrvatski inovator, Panonski drvni centar kompetencija u Virovitici – koristili su njihove skupe strojeve visoke tehnologije koje si sami ne bi mogli priuštiti. A cijelu su priču hrabro pokrenuli isključivo vlastitom ušteđevinom.

Međunarodna izložba inovacija ARCA Međunarodna izložba inovacija Evo što se nudi u svijetu izuma: roboti koji plešu, šilterica s držačem za mobitel... Operativna dobit 1,3 mlrd. Njemački softverski div SAP sa snažnim rastom neto dobiti u trećem kvartalu Naručivanje hrane INOVACIJA Najveća društvena mreža uvela i dostavu hrane!
Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • ante.oreskovic75:

    Bravo,BRAVO,NISTE podlegli pesimistima i otišli u inozemstvo konobariti ili prati suđe urestoranima!Želim vam uspjeh i čestitam!