Naslovnica Zagreb ZG Život

Evo što se nudi u svijetu izuma: roboti koji plešu, šilterica s držačem za mobitel...

ARCA se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici može razgledati još danas i sutra do 15 sati. Mnogi se autori nadaju ulaganjima i komercijalizaciji
20. listopada 2017. u 10:06 0 komentara 275 prikaza
Međunarodna izložba inovacija ARCA
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Svaku stvar koju pronađe kod kuće u Rovišću pokraj Bjelovara 11-godišnji Leonardo Škrnjug iskoristi za svoje male izume. Poput autića koji je izradio od drvenih daščica i čepova od boca, koje je iskoristio kao kotače, a pokreću se uz pomoć mehanizma. Izradio je i malenu vjetrenjaču, katapult od olovaka te robota na kotače.

Pametni stup za bicikliste Stiže izum iz Topuskog Na solarnim se stupovima servisira bicikl i puni mobitel

Uzori su mu njegov tata Mihael, mehatroničar po zanimanju, i slavni izumitelj Nikola Tesla, a sve što izradi “stiže” direktno iz njegove glave, nema nikakvih nacrta. Leonardo je svoje “rukotvorine” predstavio na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA, koja je jučer otvorena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Uz njegove, izloženo je još 150 različitih izuma koji se mogu razgledati još danas i sutra do 15 sati.

Mi smo ispred vremena

Riječ je o inovacijama poduzetnika, akademske i znanstvene zajednice te pojedinaca i istraživačkih skupina okupljenih oko nacionalnih i lokalnih udruženja inovatora. Pojedincima je to poticaj da pokažu svoje uratke kako bi im se možda pomoglo i u njihovoj komercijalizaciji, no dalek je put od ideje do realizacije.

– Danas se isplati biti inovator ako je inovator ujedno i poduzetnik. No za probitak proizvoda treba vrijeme, a premalo se inovacija uistinu i realizira – kaže Ivan Bračić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, koja organizira izložbu. Inovatori se, dodaje Bračić, koji i sam spada u tu skupinu, smatraju “pomaknutima” iako zapravo žive ispred vremena.

– Kada se kaže inovacija, prevladava mišljenje da je to nešto što se turpija, tokari, no inovacija ima u raznim poljima, od medicine i biologije do nutricionizma – ističe Bračić.

Uspješna Marija Butković - Riječanka koja je izumila pametni kišobran

Tako se na izložbi mogu vidjeti prirodni eliksiri od voća, ali i robot koji pleše, stroj za razminiranje, robotsko kazalište lutaka, elektromobil napravljen u starom okviru Fiat Una, a posebnu pozornost plijenila je naprava za bojenje i održavanje stupova.

– Da bi se održavao javni stup, potrebno je na teren poslati jedan kamion s dvoje zaposlenika i ponekad zatvoriti prometni trak, a mojim strojem upravlja samo jedna osoba. On okruži stup i prilikom penjanja skida hrđu, dok kod spuštanja nanosi boju. Bitna je i ušteda vremena; uz moju napravu čitav posao traje desetak minuta – kaže Ervin Matić, koji je na izumu radio u svojoj garaži u Poreču.

Gužva se stvarala i ispred štanda Denisa Kolnrekaja, koji je pokazivao kako funkcionira sustav za držanje mobilnog uređaja na šilterici.

Žele ih plasirati i van

– Mobitel se drži uz pomoć magneta, a poanta je da imamo slobodne ruke dok gledamo neki video ili možemo, primjerice, čitati upute dok nešto slažemo – kaže Kolnrekaj.

Kristian Kuzmić i Davor Žugaj na izložbi prezentiraju svoj solarni stup za servis bicikala, na kojem se mogu odraditi manji popravci i napumpati guma, a usput napuniti i mobitel ili surfati zahvaljujući ugrađenom Wi-Fiju. – Počeli smo ih postavljati po Zagrebačkoj županiji, a nadamo se i interesu iz inozemstva – poručuje dvojac.     

Karla Draženović Dobila srebrnu medalju Mlada Hrvatica Karla ovim je genijalnim izumom oduševila Amerikance Veliki uspjeh Hrvatski inovatori osvojili devet odličja u Japanu 23.11.2016., Zagreb - Miljenko Simpraga nagradjen za inovacije na Sveucilistu.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL "Bum" izuma na Sveučilištu Medalje više i ne brojimo, a imamo i viteza inovatorstva
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.