Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAPINSKE TOPLICE SU POČETAK

U Hrvatsku napokon ulazi kineski kapital

'08.08.2013. Krapinske Toplice - Mjestani sela Jurjevec nedaleko Krapinskih Toplica zale se na izvodjace radova Industrogradnju koji su postavlili kolektor i novu kanalizaciju i pritom im ostavili ces
Foto: 'Matija Topolovec/PIXSELL'
1/3
27.04.2017.
u 15:20

Tvrtka Zhongya nekretnine prva je kineska tvrtka registrirana za ulaganje u našoj zemlji. Na raspolaganju ima 350 milijuna eura

Nakon brojnih pokušaja, kineski kapital počeo je ulaziti u Hrvatsku – tamošnji su ulagači u Zagrebu registrirali tvrtku Zhongya nekretnine, koja na raspolaganju ima 350 milijuna eura. Tvrtka je u vlasništvu Zhongya holdinga, jednog od vodećih developera iz regije Guangdong.

Prvi je projekt ulaganje 30 milijuna eura u građevinske projekte u Krapinskim Toplicama, a koje će danas predstaviti načelnik općine Ernest Svažić i Mario Rendulić, predsjednik udruge Chinese Southeast European Business Association (CSEBA).

– Ovo je prvi kineski investitor koji je registrirao tvrtku i prenio novac u RH. Već ovog ljeta trebala bi u Toplicama početi gradnja mini vila i apartmana za smještaj gostiju toplica i bolnica. Zainteresirani su i za gradnju doma umirovljenika i javne garaže.

Hotel Toplice misle podići na razinu od četiri zvjezdice – kaže Rendulić. Udruga CSEBA zastupa kineske interese u 20-ak zemalja jugoistočne Europe, a promovira i investicijski potencijal Hrvatske.

– Predstavnici kineskih ulagača više su puta dolazili u Krapinske Toplice. Entuzijazam načelnika Svažića utjecao je na to da Kinezi lani u Hong Kongu potpišu ugovor o strateškom ulaganju. Zhongya nekretnine počinju sa zapošljavanjem i pregledom niza projekata, primjerice u Zadru i na Pagu – kaže Rendulić.

Dosadašnji pokušaji ulaska Kineza u Hrvatsku zapinjali su, tvrdi, na nepoznavanju tržišta, jezičnoj, mentalnoj i kulturološkoj barijeri.

– Problem je i regulativa. Kineski su zakoni jednostavni, tamo je planska politika, posao se dobiva odlukom odbora, bez tržišnog natjecanja – kaže dobar poznavatelj kineskih poslovnih odnosa.

 

Komentara 2

VF
vasmin.ferari
18:55 27.04.2017.

Ma neradi se tu o nikakvoj jezičnoj ili nekoj drugoj barieri ,radi se isključivo o politici i što je najgor ne hrvatskih političara već evropskih pa i američkih.To je problem koji će postojati sve dok hrvatska nebude vodila svoju politiku samostalno birala ulagače po kvaliteti ulaganja a ne odkud je ulagač,dali rus,kinez,arap ili turčin.Kada se pčnemo pnašati da taj nači za godinu dve hrvatska će biti poželjna zemlja za življenje,automatski će se riješiti pitanje demografije siromaštva i neimaštine.No za takvo nešto trebamo vladu koja je u stanju donjeti takvo riješenje neovisno o uputama euro amer administraciji.

DD
DD
21:18 27.04.2017.

Bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije