Naslovnica Biznis Potrošač

Medulin ljeti ima 5,5 puta više stanovnika nego zimi, a potrošnja 'skoči' za 1166%

U Istarskoj županiji potencijal potrošnje hrane i pića u kolovozu je veći pet puta, oko 391% u odnosu na potrošnju izvan sezone
25. srpnja 2017. u 22:17 8 komentara 1298 prikaza
turisti
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Strani turist na hranu i piće izvan smještajnog objekta u Hrvatskoj u prosjeku potroši 2,4 puta više u odnosu na dnevnu potrošnju domicilnog stanovnika od oko 40 kuna. Tako se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja pod utjecajem dolazaka i noćenja turista u kolovozu očekuje porast stanovnika od 38%, očekuje da će potrošnja hrane i pića biti gotovo tri puta veća (187%), dok je u Istarskoj županiji, koja na vrhuncu turističke sezone očekuje porast stanovništva od oko 123%, potencijal potrošnje i pet puta veći u odnosu na razdoblje izvan sezone (391%), pokazala je analiza potencijala potrošnje HGK.

otoci TRAVEL CHANNEL Savjeti turistima: 'U Hrvatskoj se ne vozite vlakom, ne spominjite Jugoslaviju...'

Dubrovačko-neretvanska županija, Primorsko-goranska, Šibensko-kninska te Zadarska županija u zlatnoj su sredini s očekivanim porastom stanovnika od 51 do 62% te hrane i pića od 181 do 239%, a kad su u pitanju turistički gradovi, najznačajniji su, prema broju noćenja iz 2016., Nin i Medulin. U Ninu, gradu s manje od 3000 stanovnika, očekuje se povećanje potrošnje hrane i pića od 1172%, što je 13 puta više u odnosu na razdoblje izvan sezone, a u Medulinu (s oko 6500 stanovnika) od 1166%, dok će broj žitelja u oba grada porasti 5,5 puta.

Dubrovnik - Game of Thrones ANALIZA Otkriveno koliko je Dubrovnik zaradio od serije koja je zaludjela cijeli svijet

Prema podacima nekih od vodećih trgovačkih lanaca, potrošnja u maloprodaji i ugostiteljstvu na vrhuncu turističke sezone, u kolovozu, u trima najvažnijim turističkim županijama – Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj, veća za 70 do 130% u odnosu na prosječan mjesečni promet. S druge strane, podaci Instituta za turizam upućuju na to da prosječna dnevna potrošnja turista tijekom ljetnih mjeseci iznosi oko 66 eura, od čega se oko 55% odvaja za smještaj, 18% ili oko 12 eura na hranu i piće izvan objekta te 27% za ostale potrebe. Osim Nina i Medulina kolovoz je plodan mjesec i za Mali Lošinj, Crikvenicu, Zadar, Šibenik, Vodice, Split, Makarsku, Rovinj, Dubrovnik i Orebić, koji predstavljaju 30,3% ukupnog broja noćenja stranih turista.

Dubrovnik GLAVNA GOSPODARSKA GRANA Treba li hrvatski turizam obraniti od – turista? Poštuju pravila Lakše im se ogrnuti nego platiti kaznu - Na Hvaru gosti sve čedniji Bijesna Srpkinja iskalila se u HRT-ovu kameru MUŽ JE ISPRAVLJAO Na granici Srbije i Hrvatske izgubila živce: Želim da nikad ne uđete u EU!
Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas

  • pavel1001:

    Kako smo jadni da to nije istina,fuj!

  • LawAbidingCitizen:

    Dalmatinci moji pohlepni. nema vas svijet

  • helidon:

    Turistička zajednica Hrvatske zašto ne organizira sajmove po moru da mogu i ostatak Hrvatske nuditi svoje delicije i nuditi kontinenralni turizam. Međutim ne to su Dalmatinski turisti a ne Hrvatski.