Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAVEL CHANNEL

Savjeti turistima: 'U Hrvatskoj se ne vozite vlakom, ne spominjite Jugoslaviju...'

otoci
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
23.07.2017.
u 16:10

U aktualnom tekstu savjetovali su turistima koji prvi put dolaze u Hrvatsku što je poželjno, a što nije. Našu zemlju opisali su kao turistički dragulj s 1200 otoka, azurnim morem, pitoresknim selima i bogatom povijesti.

Britanski Travel Channel poznat je po savjetima turistima. U aktualnom tekstu savjetovali su turistima koji prvi put dolaze u Hrvatsku što je poželjno, a što nije. Našu zemlju opisali su kao turistički dragulj s 1200 otoka, azurnim morem, pitoresknim selima i bogatom povijesti. Podsjetili su i kako je turizam kod nas u porastu, te istaknuli kako je puno građevina pod zaštitom UNESCo-a, kao što je Stari grad u Dubrovniku. Evo što su izdvojili:

Ne bojte se autobusa
Za razliku od drugih europskih zemalja, gdje je prijevoz vlakom najlakši, u Hrvatskoj to nije slučaj. Hrvatske željeznice povezuju mnoge gradove, ali ne i one na jugu. Tako ne možete vlakom doći iz Splita do Dubrovnika. Zato je dobra povezanost autobusima, koji nisu puno sporiji od automobila.

Vozite automobil, ali ne pričajte na mobitel
Ako želite biti slobodniji, unajmite automobil. U Hrvatskoj se lako unajmi auto u rent-a-caru, no gotovo svi su s manualnim mjenjačem. pa ako želite automatski, morate to najaviti prije. Također, ne pričajte na mobitel dok vozite, to je striktno zabranjeno u Hrvatskoj. Njihovi vozači znaju agresivno pretjecati, pa bolje gledajte na cestu nego na divan krajolik.

Sjetite se njihovih svetaca
U Hrvatskoj je preko 90 posto katolika i vjera igra važnu ulogu u životu stanovništva. Svako mjesto ima svog sveca zaštitnika i feštu koju priređuju na njegov dan. Često su takvi dani neradni. Osobito se štuje Djevica Marija, koju oni zovu Gospa, a obratite pozornost na svetišta, raspela i crkve te se prema njima odnosite s poštovanjem.

Ne spominjite Jugoslaviju
Hrvatska ima bogatu povijest života pod drugim narodima - Mađarima, Austrijancima, Mlečanima, Turcima, Srbima i Jugoslavenima. Zemlja je neovisna od 1991., a Hrvati imaju posebno izraženo domoljublje. Nemojte ih slučajno zvati Jugoslavenima.

Pazite gdje idete u toplesu
Ako želite skinuti gornji dio bikinija, možete to slobodno napraviti. Mnogi putnici se sunčaju u toplesu na plažama sjevernog i srednjeg Jadrana, te se na određenim plažama kupaju potpuno goli. No, morate biti diskretni na jugu gdje su konzervativniji. Ako se slučajno nađete na Krku, mejstu gdje su rođeni njihovi brojni biskupi, i gdje su vrlo pobožni, nemojte se skidati.

Pazite na mine
Iako je većina zemlje razminirana, pazite na korak ako se krećete šikarama i šumama u unutrašnjosti, posebno u Slavoniji, Brodsko-posavskoj županiji i u zadarskom zaleđu. Iako su male šanse da naletite na minu, obratite pozornost na zastave s lubanjom koja se nalazi u obrnutom prekriženom trokutu.

Komentara 62

Avatar future Gohan
future Gohan
17:25 23.07.2017.

Ništa sporno.... najbitnije dođite čistih misli, uživajte, opustite se, stvorite sječanja za budučnost, ostavite nam nešto deviza, bez nervoza, bahatosti i problema, i onda vratite nam se opet. LP

SA
sinisa_a
18:03 23.07.2017.

Korektan i profesional clanak.

DU
Deleted user
16:27 23.07.2017.

zaboravili su napisati sa u hrvatskoj postoji i zaštićena pasmina komunjara te da se ta zaštita odnosi i na njihove potomke... komunjare smiju paliti požare, krasti državni novac, dobivati subvencije...ukoliko se kao turista nadjete u sukobu sa komunjarom, ne ocekujte pravnu pomoc, rh vrlo ozbiljno shvaca svoju najdrazu ali ugrozenu vrstu tako da su spremni i promijeniti zakon kao na primjeru ugrožene životinje Perkovića kako bi osigurali njihov lagodan život i razmnožavanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije