Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Trgovački sud: Povučeno osporavanje tražbine Sberbanka od 3,4 milijarde kuna

Današnjim je, pak, rješenjem sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić utvrdila da je izvanredni povjerenik otklonio osporavanje tražbina Sberbanka prema Agrokoru d.d. iznosu od 3,4 milijarde kuna.
05. lipnja 2018. u 16:36 2 komentara 1377 prikaza
Agrokor
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Trgovački sud u Zagrebu u utorak je rješenjem utvrdio da je izvanredni povjerenik za Agrokor otklonio osporavanje tražbina Sberbank of Russia u iznosu od 3,4 milijarde kuna pa su ta potraživanja uključena u ažurirani popis priznatih tražbina, dok i nadalje ostaju osporena jamstva za taj iznos. 

Kolinda Grabar-Kitarović i Maksim Poletaev NAGODBA ZA AGROKOR Predsjednica se sastala s Maksimom Poletaevim

Tako su, nakon što je krajem ožujka otklonjeno osporavanje tražbina ruske banke u iznosu od 3,6 milijardi kuna, s najnovijim otklanjanjem u ažurirani popis tražbina uključene tražbine Sberbank of Russia u ukupnom iznosu nešto većem od sedam milijardi kuna. No, i nadalje su temeljem osporavanja Agram Investa toj ruskoj banci osporena jamstva za taj iznos. 

Naime, izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško i prvi potpredsjednik Uprave Sberbanka Maksim Poletaev su 21. ožujka potpisali sporazum kojim su utvrđena načela prema kojima će Sberbank i povezana društva u primjerenom vremenskom roku povući tužbe koje su pokrenuli protiv Agrokora i njegovih povezanih društava, a izvanredni povjerenik priznati osporene tražbine Sberbanka i predložiti da se priznate tražbine te banke uključe u ažurirani popis priznatih tražbina podnesen Trgovačkome sudu u Zagrebu. 

Nedugo nakon tog dogovora, 30. ožujka je od ukupno nešto više od sedam milijardi kuna tražbina Sberbank of Russia izvanredna uprava povukla osporavanje za iznos od 3,6 milijardi kuna te gotovo 1,1 milijardu kuna bečkoj Sberbank Europe po kreditima iz 2014. i 2015.

Današnjim je, pak, rješenjem sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić utvrdila da je izvanredni povjerenik otklonio osporavanje tražbina Sberbanka prema Agrokoru d.d. iznosu od 3,4 milijarde kuna.

Agrokor AGROKOR Poletaev: Nadamo se da će se nagodba postići što prije

Te se tražbine stoga uključuju u ažurirani popis priznatih tražbina, a na taj se popis uključuju još neka potraživanja Sberbanka iz Hrvatske i Slovenije za koja je izvanredni povjerenik također povukao osporavanja.

Rješenjem je, naime, utvrđeno i da su povučena osporavanja tražbina Sberbanka d.d., iz Zagreba, u iznosu od 156,7 milijuna kuna prema Agrokoru d.d., kao i tražbina te banke prema Konzumu u iznosu od 99,1 milijun kuna, kao i tražbine Sberbanka iz Ljubljane u iznosu od 24,2 milijuna kuna prema Agrokoru d.d., a u iznosima od 43,5 milijuna kuna tražbine slovenskog Sberbanka prema Agrokoru d.d., Jamnici i PIK-u Vrbovec. 

Međutim, i nadalje ostaju osporena jamstva za te glavne tražbine, a temeljem osporavanja Agram Investa.

Inače, u utorak je u Zagrebu boravio i prvi potpredsjednik Uprave Sberbanka Maksim Poletaev koji je nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem izjavio kako se nada da će se nagodba u Agrokoru postići što prije. 

"Jako smo blizu postizanja kompromisa oko nagodbe, razgovori su bili vrlo produktivni i razumjeli smo jedni druge", rekao je Poletaev u izjavi novinarima nakon sastanka u Banskim dvorima na kojem su bili i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, kao i izvanredni povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber. 

Boris Vujčić ELIMINACIJA RIZIKA Vujčić: Nagodbom u Agrokoru uklonio bi se značajan rizik lošeg učinka na gospodarstvo

Na pitanje koji su to kompromisi, Poletaev je rekao kako će o tome nakon postizanja nagodbe

Kazao je i da se situacija dramatično promijenila i "mi smo sretni sada jer naši razgovori postaju sve konstruktivniji i nadamo se da ćemo postići nagodbu što prije".

Na pitanje kako vidi budućnost Agrokora i hoće li Sberbank zadržati svoj udjel, Poletaev je kazao kako će dugoročno zadržati svoj udjel. 

Rekao je i kako ne očekuje nagodbu ovoga tjedna, "ali mislim da je do kraja mjeseca moguće".

Agrokor AGROKOR Franck preko Trgovačkog suda traži ispravak nagodbe u Agrokoru Peruško Nagodba u Agrokoru postignuta Dobavljači najbolje prošli, Rusima 46,5 posto novog Agrokora Peruško dogovorili se Peruško: Vlak s nagodbom je napustio stanicu
Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • antonelić:

    iz neimenovanih izvora bliskih agrokoru , saznajemo da je ruski veleposlanik azimov ponovo obukao svečano odijelo sa onim broševima i nazvao peruška ... a peruško zvao poletajeva pa su skupa išli na trljanje ušiju kod anemije ... a za koji ... prikaži još! dan će anemija ići u brisel na trljanje ... i tako u krug !!!

  • Deleted user:

    mozete vi pricati tisuce prica bajki.... ....stecaj agrokora je stecaj agrokora..