Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Peruško: Vlak s nagodbom je napustio stanicu

Dodao je kako "na putu prema izglasavanju nagodbe stoje tri kompanije: Agram, Alca te Adris".
31. svibnja 2018. u 16:30 72 komentara 7130 prikaza
Peruško
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško izjavio je kako su završeni pregovori vjerovnika o nagodbi te kako slijede pravne formalnosti kako bi se ona zaključila i provela.

Fabris Peruško Agrokor Peruško neće usvojiti financijska izvješća, a Franck nacrt nagodbe

– Danas su konačno završeni pregovori vjerovnika o nagodbi. Pred nama je posao u kojem postignute dogovore treba pretvoriti u pravno obvezujuća i provediva rješenja – rekao je Fabris u izjavi za novinare.

Izvijestio je da su ovaj tjedan članovi Privremenog vjerovničkog vijeća i veliki vjerovnici razgovarali međusobno o svim pitanjima koja su još uvijek bila otvorena, a razgovori su završili tako da su postigli dogovor o nagodbi. "Izvanredna uprava i savjetnici sada rade na konačnom tekstu prijedloga nagodbe kako bismo ga čim prije mogli dati na suglasnost Privremenom vjerovničkom vijeću", rekao je Peruško.

Istaknuo je da su svi predstavnici vjerovnika koji su izrazili podršku dogovoru članovi Privremenog vjerovničkog vijeća te kako se može reći da postoji podrška vjerovnika koja prelazi zakonski potrebnu dvotrećinsku većinu za izglasavanje nagodbe. "Zato možemo reći kako je vlak s nagodbom napustio stanicu", poentirao je Peruško.

Što se tiče detalja koji se odnose na buduće vlasništvo, povrate i druge detalje sporazuma s dobavljačima i Sberbankom, rekao je da će dobavljačima biti plaćen granični dug prema prethodnim dogovorima, a pronađeno je i rješenje za dobavljače s financijskim mjenicama s regresima.

Izvanredna uprava predvođena Fabrisom Peruškom i Irenom Weber nudi pojedinačne dogovore nezadovoljnim vjerovnicima slučaj Agrokor Dobitnici i gubitnici: Dobro su prošli dobavljači i domaće banke, strepe oni koji će postati vlasnici

"Sberbanka neće ući u kredit s refinanciranjem, već će ostvariti određene povrate u budućnosti, vezano uz dobit iz operativnog poslovanja novog Agrokora, dakle, slično kao i dobavljači u slučaju graničnog duga. Također, imat će opciju da za 18 posto Mercatora dobije udjele u novom Agrokoru", rekao je Peruško.

Dodao je kako "na putu prema izglasavanju nagodbe stoje tri kompanije: Agram, Alca te Adris". Te tri kompanije, naime, osporavaju jamstva odnosno tražbine drugih financijskih vjerovnika te time dovode u pitanje proces postizanja nagodbe, jer onemogućuju priznate tražbine drugih vjerovnika u ostvarivanju vlasničkih prava, objasnio je.

Ipak, kako je rekao, tijekom dana je Dubravko Grgić, u ime Agrama izrazio spremnost pristati na dogovor koji mu nude budući vlasnici Agrokora. "Taj dogovor Agram i budući vlasnici tek trebaju potpisati. No, iskaz spremnosti gospodina Grgića je korak naprijed u tom pravcu", rekao je Peruško.

Izvijestio je kako su trenutno u tijeku i razgovori s predstavnicima Alce, kod koje je, kako se neslužbeno doznaje, riječ o 130 milijuna kuna regresnih potraživanja. Alci je, rekao je Peruško, ponuđeno fer i pravedno rješenje njihovog problema s financijskim mjenicama, u skladu s onim što je većini dobavljača u sličnoj situaciji prihvatljivo.

To znači, napomenuo je, da pitanje Adrisa, čija su očekivanja o povratima po Peruškovim riječima bila značajno iznad prihvatljivih ostalim vjerovnicima, još uvijek ostaje otvoreno. S tom kompanijom tijekom današnjeg dana nije bilo novih razgovora, izvijestio je.

Večernji je i prije Peruškovog službenog obraćanja doznao da su se Privremeno vjerovničko vijeće, koje se sastoji od predstavnika Sberbanka, Zagrebačke banke, Knighthead Capital Investmenta te dva predstavnika dobavljača, ali i pridruženi članovi odnosno VTB bank dogovorili oko nagodbe u Agrokoru.

Prokuristica Kraša Marica Vidaković tražila je transparentnost isplata Još jedna afera Mail? Novi Agrokor bit će dužan 1,7 mlrd. eura. Vidaković: Kraš nije privilegiran

Nagodbom se dogovorila raspodjela vlasničkih udjela u novom Agrokoru tako da će dvije ruske banke Sberbank i VTB bank imati nešto malo preko 46 posto vlasništva u koncernu, za vlasnike obveznica čuvat će se udio od 25 posto, domaći dobavljači trebali bi dobiti i do osam posto udjela, a domaće banke najmanje 10 posto udjela. Domaći dobavljači dobili su najviše, a mogu to zahvaliti Marici Vidaković koja je čvrsto branila njihove interese. Naime, prokuristica Kraša izborila se za naplatu starog duga, mjenice i granični dug. Ostaje pitanje prava vlasnika obveznica jer su im tražbine osporene. Adris Grupa ne namjerava povući osporavanje pa će vlasnici obveznica morati parnicom dokazivati svoja prava. 

Prema informacijama koje Večernji list ima Agram Invest koji je osporio jamstva bez kojih nema nagodbe odlučio se priključiti dogovoru.

Navodno su se dogovorili da će povući osporavanja, a isplatit će ih novi vlasnici Agrokora. 

Peruško
1 / 5
Fabris Peruško
Zagreb: Na konferenciji predstavljen novi povjerenik Agrokora Fabris Peruško UVODNIK Agrokor je primjer što se može dogoditi Hrvatskoj bez reformi Zlatko Marić, vlasnik zaštitarske tvrtke Sokol Marić Tužba zbog Agrokora Sokol Marić od HNB-a traži 20 milijuna eura
Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • prajdali100:

    Neka i ova trakavica konačno završi pun nam je kufer svega.

  • robertbruckner:

    Mi iz SDP protiv smo Toga ugovora a kad dodjemo na vlast sve cemo oduzet i podjelit medjusobno ko partizani zidovski plijen 1945

  • ikbmibm:

    Čestitke Plenkovićevoj vladi uključujući i Martinu i Antu.