Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Trese li Fortenovu kriza ili se nije borilo za prava dobavljača?

I dobavljači i zaposlenici krive upravu Fortenove za jednostrano donošenje odluka
29. kolovoza 2019. u 12:06 7 komentara 3517 prikaza
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ne smiruju se razmirice najvećih dobavljača Fortenove i uprave. Dobavljači ne prihvaćaju prijedlog po kojem će im se ove godine isplatiti svega pet milijuna eura od 17,5 milijuna eura graničnog duga i uvjereni su da je riječ o nepoštivanju nagodbe vjerovnika Agrokora pa će i od suda tražiti zaštitu, a u Fortenovi već dva dana nemaju komentara na prozivke.

Fabris Peruško ISPLATA DUGA Pucar: Fortenova krši nagodbu, dobavljači najavljuju rušenje refinanciranja

U samoj Fortenovi na sastanku s dobavljačima pozivali su se na zahtjeve novih kreditora da smanje isplate iz kompanije, a druga strana ističe da to možda znači i da se u pregovorima nije dovoljno “borilo” za poštovanje nagodbe prema dobavljačima. Fortenova će morati isplatiti granični dug jer to garantira nagodba, a za svako kašnjenje plaća 6 posto kamate. Ako se uvaži zahtjev kreditora i ograniči isplata duga dobavljačima na minimum u iduće tri godine, domaće tvrtke mogle bi dobro zaraditi na kamatama koje će im isplatiti Fortenova.

Dobavljači ne daju suglasnost

Predstavnica u Privremenom vijeću vjerovnika Agrokora Marica Vidaković najavila je da će “rušiti refinanciranje”, a to znači da neće dati suglasnost izvanrednom povjereniku Fabrisu Perušku za novo zaduženje. U PVV-u je pet članova, a dvoje njih, Mate Brlošić i Marica Vidaković, glasovat će protiv zaduženja. Dva člana predstavljaju Sberbank i Knighthead i oni će podržati prijedlog, a isto tako i predstavnik banaka.

Zagrebačka banka, koja ima predstavnika u PVV-u, u međuvremenu je američkoj investicijskoj banci Goldman Sachsu prodala sva potraživanja i udjele u Fortenovi pa više nije zainteresirana strana te će glasovati kako želi bankarski sektor. Teško je očekivati da će se srušiti i samo refinanciranje jer je upitno jesu li jamstva Agrokora HPS Investmentsu i VTB-u koji će dati kredit presudna za odluku.

Ipak, razmiricama oko isplate pet ili osam milijuna eura stvara se loša percepcija i dojam da Fortenova ima velike probleme s likvidnošću, odnosno da tvrtka ne posluje dobro, što insinuiraju i neki analitičari. Po posljednjim informacijama u ukupnom kreditu teškom 1,2 milijardu eura VTB će sudjelovati s 475 milijuna eura, ali može prepustiti dio tog plasmana drugim ulagačima, a transakcija se mora završiti do 10. rujna jer se tada mora isplatiti roll-up kredit.

Weber i Peruško Glavna skupština u Amsterdamu Više od 80% glasova za novo financiranje Fortenova grupe

Namješteni izbori u tvrtki

Dobavljači nisu jedini izazov pred menadžmentom, već se otvorila i bitka čelništva tvrtke sa zaposlenicima i to oko odabira predstavnika radnika u krovnom tijelu grupe – odboru direktora. Naime, zaposlenici grupe među sobom biraju budućeg člana tog tijela, a ponuđena im je samo jedna lista. Sindikati optužuju da je za predstavnika radnika predložena osoba bliska čelništvu tvrtke kako bi se u odboru direktora dobila još jedna ruka za glasovanje, a ne zaštitnik interesa radnika.

– Izbore vodi kadrovska i pravna služba pa je upitno tko stoji iza kandidata. Među 105 zaposlenika grupe nema nijednog člana sindikata, a u operativnim tvrtkama djeluju radnička vijeća i imaju iskustva pa bi netko od tih ljudi bolje predstavljao interese radnika u najvišim tijelima. Način na koji se bira predstavnik nije pravi put – kazao je Denis Paradiš, čelnik sindikata PPDIV-a koji u Fortenovi ima nekoliko tisuća članova.

Njegov sindikat je reprezentativan u svim operativnim tvrtkama osim u Vupiku pa ističe da ga žalosti da se ovakav potez vuče uoči početka pregovora o kolektivnim ugovorima jer se izigrava ideja predstavnika radnika. To stoga zasigurno nije odjeknulo kao pozitivan potez. Podsjeća da su zaposlenici kompanije svojom lojalnošću i odnosu prema radu pomogli tvrtki da se izvuče iz krize. Menadžment Fortenove tako je u kratkom vremenu na noge dignuo sindikate svojih zaposlenika i dobavljače, a i jedni i drugi za to krive lošu komunikaciju i jednostrano donošenje odluka bez konzultacije s drugom stranom. 

Na žlicu
Često ga radite, ali nikad vam ne uspije kao mamin - ovaj recept za grašak varivo briše sve dosadašnje pogreške
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • zagabria2:

    Naravno da ih ne trese kriza već je sve to unaprijed isplanirano da se izigraju domaći dobavljači. Šta očekivati od stranih lešinarskih fondova kojima je prepušteno pola domaće ekonomije. Proširite kapacitete zatovra, to je jedino što sada možemo. Suditi za ... prikaži još! veleizdaju i potkopavanje ekonomskog sistema države. A dobavljači neuki kakvi jesu drugo i ne zaslužuju

  • Deleted user:

    kakova kriza fortenova nikad bolje nije poslovala...pa oni ce otplacivati kredit sa kamatom od 8%....samo sto ne zele podmiriti obveze prema dobavljacima....malo ce se ljuljati dobavljaci....inace je restrukturiranje provedeno savrseno....genijalno ....ali za koga ??.??

  • realisticki:

    Sa malo "friziranih" brojki u ekonomiji može sve lijepo izgledat. Isto tako u politici sve se riječima može prikazat kao pozitivno i uspješno. Često je stvarnost suprotna u odnosu na te lažne brojke i slatkoriječivost nekih političara.