Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Pucar: Fortenova krši nagodbu, dobavljači najavljuju rušenje refinanciranja

- Ovo je čisto diskreditiranje dobavljača i njihove uloge u procesu spašavanja grupe. Imali smo i obećanje da će dug od 18 milijuna eura biti isplaćen - poruka je Marina Pucara prvog čovjeka Podravke i Udruge dobavljača
27. kolovoza 2019. u 19:20 10 komentara 7069 prikaza
Fabris Peruško
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Dobavljači Fortenove na stol su na sastanku s glavnim izvrsnim direktorom grupe Fabrisom Peruškom dobili novi prijedlog isplate graničnog duga iz kojeg je razvidno da će ove godine dobiti oko 5 milijuna eura zaostalog duga. Obzirom da je u nagodbu vjerovnika Agrokora uvršten dogovor dobavljača i kompanije po kojem će se ukoliko Konzum ostvari određenu zaradu isplaćivati dug veći od 72 milijuna eura tijekom četiri godine, dobavljači osnovi prijedlog vide kao izigravanje dogovora.

Fabris Peruško Perušku prestižna nagrada Restrukturiranje Agrokora najbolji primjer u svijetu

- Ovo je čisto kršenje nagodbe i diskreditiranje dobavljača i njihove uloge u procesu spašavanja grupe. Imali smo i obećanje najvišeg menagementa Fortenove da će dug od 18 milijuna eura biti isplaćen - poruka je Marina Pucara prvog čovjeka Podravke i Udruge dobavljača koja okuplja gotovo sve velike tvrtke prehrambene industrije u Hrvatskoj. 

Njome je utvrđeno da isplata duga ovisi o rezultatu Konzuma, odnosno ako Konzum postigne EBITDA veću od 38,8 milijuna eura njima se isplaćuje rata duga. S obzirom na lanjske rezultate dobavljači su očekivali isplatu 17,5 milijuna eura, a kako je dogovorena i kamata za kašnjenje isplate po dobavljačima taj se dio duga uvećao na 18 milijuna eura.

I Sberbanka ima poseban dogovor, ali isplate im ovise o poslovanju Fortenove koja treba postići EBITDA od najmanje 245 milijuna eura. Novi kreditori, HPS Investments i VTB bank uz izgledno sudjelovanje Knightheada sada ograničavaju ukupne isplate na 15 milijuna eura objema stranama u iduće tri godine.

Dobavljači pak upozoravaju da sukladno rezultatima Konzuma, u kojima su i oni sudjelovali, trebaju dobiti između 20 i 30 milijuna eura u ovoj godini, a ne ponuđenih 5 milijuna eura. Zato su jednoglasno odlučili da će ići na ‘rušenje refinanciranja’, a razmatraju i opciju traženja institucionalne zaštite zbog nepoštivanja nagodbe.

Napominju da u Konzum ulažu svaki dan kroz rabate koje daju na robu jer im je, do sada, u interesu bio jak Konzum koji može vratiti dio izgubljenog u procesu sanacije kompanije. Namjeravaju se oštro usprotiviti novom prijedlogu i izboriti za poštivanje nagodbe koja je potvrđena sudskom odlukom.

živite punim plućima
Liječnica otkrila za čim ljudi najviše žale prije nego što preminu: 'Nemojte si dopustiti ovo...'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • Avaz:

    Što hdz obeća to hdz i slaže

  • Mimosvit:

    Operuško sve operušao, Ramljak raskućio na polovnjače. Vesela kradeze hedonističko-rasipnička ekipica, onako baš po mjeri njihovih glasača.

  • Deleted user:

    doci ce maca na vratanca...malo ce se zahvatiti i u podravci i u krasu i kod drugih dobavljaca ...uvijek se nekomu mora uzeti da bi se nekomu dala ..financijska sredstva