Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Trendovi investiranja u Hrvatsku pokazuju da se ulaže u tehnologiju, IT i energetiku

Ključne prednosti koje ulagači percipiraju o Hrvatskoj su geografska pozicija, kontinuirani i stabilan gospodarski rast, mjere stimuliranja investicija i istraživanja i razvoj.
04. prosinca 2019. u 14:23 1 komentara 588 prikaza
Vedrana Jelušić-Kašić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Broj jedan faktor za investicije je stabilnost, a potom dolazi sve ostalo, istaknula je partnerica odjelu financijskog savjetovanja Deloittea Hrvatska Vedrana Jelušić-Kašić u prezentaciji pod nazivom Investicijska klima u Hrvatskoj. U posljednje vrijeme, ističe, ulagači koji važu investicije sve više pitaju o stanju na tržištu rada, vještinama potencijalnih zaposlenika na koje mogu računati i općem trošku rada, komentirala je na završnoj konferenciji InvestCro – kako do ulagača.

Iian Mor, Hendrik Jan Voskamp i Robert Kohorst InvestCro Percepcija Hrvatske izvan granica: 'Hrvatska je najbolje čuvana tajna na svijetu'

Ključne prednosti koje ulagači percipiraju o Hrvatskoj su geografska pozicija, kontinuirani i stabilan gospodarski rast, mjere stimuliranja investicija i istraživanja i razvoj. Po prognozi Europske komisije gospodarstvo će porasti 2,9% ove, a iduće godine prikočiti na 2,6% zbog usporavanja vanjskih trgovinskih partnera, posebno Njemačke. Pritom su investicije jedan od dva glavna motora rasta, one su porasle 8 posto, ponajviše zahvaljujući europskim fondovima.

- Poboljšanje apsorpcije iz kohezijskih i strukturnih fondova može dodatno ubrzati rast investicija. Premda se očekuju usporavanja, sveukupno gledano Hrvatska ima stabilnu platformu rasta - napominje Jelušić-Kašić.

Među izazovima na kojima treba poraditi su još uvijek relativno visoki udjeli nenaplativih kredita u bankama koji, unatoč smanjenju, i dalje nadmašuju druge zemlje u okruženju, neke i prema 1 posto. Također, relativna zaduženost kompanija je visoka što ograničava zaduživanje pa je važno razvijati tržište kapitala koja bi olakšalo pristup vlasničkom kapitalu i financiranju.

INVESTCRO Turski MB Holding predstavio svoja iskustva ulaganja u Hrvatsku

Jelušić-Kašić podsjeća da je prema Doing business ljestvici Svjetske banke Hrvatska na 51. mjestu od 190 zemalja, a prema Global Competitive Indexu pozicionirana 63. od 140 usporedivih država. Posebno loše ocijenjeno područje je izdavanje građevinskih dozvola, a bitna poboljšanja potrebna su na i tržištu rada te inovacijama

- Opći trendovi investiranja u Hrvatsku pokazuju da se ulaganja koncentriraju na tehnologiju i IT, energetiku - prvenstveno obnovljive izvore, turizam, nekretnine i proizvodnju hrane. Gotovo svakodnevno nam dolaze ulagači koji žele ulagati u energetiku - zaključila je.

Vedrana Jelušić-Kašić
1 / 49
Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • Avatar BuzzLightyear
    BuzzLightyear:

    Politički govor u rukavicama! Umjesto da se otvoreno kaže o sve prisutnijim problemima zbog kojih postajemo sve više provincija kada su u pitanju gospodarska kretanja. Ogromna korupcija, pogotovo oko projekata financiranim iz EU fondova,, kao korov guši državi koja demografski ... prikaži još! i gospodasrki odumire.