Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći proizvođač generika

Teva u krizi, ali bez posljedica na poslovanje 
u domaćoj Plivi

Pliva
Sanjin Strukic/PIXSELL
31.08.2017.
u 19:55

Teva ima problem s najprodavanijim lijekom Copaxonom i većim cjenovnim pritiskom na generičke lijekove

Iako izraelska Teva, vlasnica domaće Plive, bilježi loše rezultate, pa joj je tako u mjesec dana vrijednost dionice prepolovljena, a u posljednjih godinu dana vrijednost smanjena za dvije trećine, Teva je i dalje najveći proizvođač generičkih lijekova u svijetu, a loši događaji nemaju nikakav odraz na poslovanje Plive. Naša najveća farmaceutska kompanija peta je u rangu među domaćim kompanijama po visini prihoda i druga po visini izvoza, a što je i bitno, velik dio aktivnosti Teve posljednjih godina seli iz drugih zemalja u Hrvatsku.

Prejake akvizicije

– S obzirom na pozitivne rezultate u ovom trenutku ne planiramo veće promjene u Hrvatskoj. Kao članica Teva grupe kontinuirano vodimo računa o učinkovitosti poslovanja. Podsjećamo kako je u prvih šest mjeseci zabilježen rast izvoza od oko 20 posto, nastavljamo s ulaganjima u novu opremu i ljude, pa je u tako posljednjih godinu dana zaposleno preko 200 novih stručnjaka – kažu u Plivi.

O problemima u Tevi piše se već dulje vrijeme. Američki dužnosnici za patente poništili su ove godine i četvrti patent za Tevin lijek Copaxone koji joj nosi 20 posto prihoda, početkom godine američki sud odbacio je četiri tvrdnje izraelske kompanije o povredi patenta na tom najpoznatijom lijeku protiv multiple skleroze, a američka Agencija za lijekove i hranu (FDA) ubrzala je proces odobravanja generika, pa tako manji Tevini konkurenti puno brže plasiraju svoje proizvode na tržište. Dodatno su farmaceutski lanci, veliki i mali, konsolidacijom narudžbi cjenovno pritisnuli proizvođače generika, zbog čega su im se marže smanjile. Sve je to za posljedicu imalo manju zaradu, ali i najavu otpuštanja radnika. Problem izraelske kompanije sigurno stoji i u skupim akvizicijama i odgodi novih lijekova. Zbog dobrih rezultata poslovanja u posljednjem desetljeću izraelska kompanija krenula je u preuzimanja – prije devet godina imala je akviziciju američkog Barr Pharmaceuticalsa, koji je dvije godine ranije kupio Plivu, pa je po toj liniji i Pliva došla u vlasništvo Izraelaca. Potom su i preuzeli američki Allergan, unutar kojeg je bio i islandski Actavis, čije je preuzimanje završilo lani, a koje je i jače financijski opteretilo Tevu. Danas su joj upravo visoki dugovi problem, a daljnja zarada uslijed niza problema je pod povećalom. Problem koji pogađa Tevu je i odabir čelnika kompanije. U posljednjih deset godina izmijenilo se je čak pet izvršnih direktora. Prije toga, preko dvadeset godina kompaniju je vodila jedna osoba – Eli Hurvitz, koji je i pridonio stabilnosti. Početkom ove godine s pozicije izvršnog direktora odstupio je Erez Vigodman, a od veljače ju vodi privremeni čelnik Yitzhak Peterburg.

Pliva najveći ulagač u zemlji

Dosadašnje turbulencije u poslovanju Teve nisu imale posljedice za Plivu, štoviše, domaća kompanija bilježi dobre rezultate poslovanja, a u Hrvatskoj Teva postavlja i velik dio svojih sjedišta. Primjerice, istraživački centar Plive danas je jedan od vodećih unutar Teve. U okviru Plive aktivni su centri za ljudske potencijale, nabavu te financijske aktivnosti koji iz Zagreba podržavaju poslovanje Teve u brojnim europskim zemljama. U posljednjih šest godina Pliva je uložila preko milijardu kuna u pogone u Savskom Marofu i Zagrebu, te je tako i jedan od najvećih ulagača u zemlji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije