Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U minusu

Cijena Tevine dionice se u ovoj godini prepolovila

Teva
Foto: AMIR COHEN/REUTERS/PIXSELL
20.12.2017.
u 14:24

Teva mirovinskim fondovima odnijela 120 milijuna kuna

Domaći mirovinski fondovi nakon Agrokora doživjeli su još jedan udarac svojim ulaganjima. Ovaj put došao je iz inozemstva. Posljednjih dana u žiži zanimanja domaće javnosti situacija je u Tevi, izraelskoj farmaceutskoj kompaniji koja je vlasnica Plive. Na naslovnice domaćih medija Teva je došla nakon što je prošloga tjedna objavila da će – pod pritiskom dugova – otpustiti četvrtinu radne snage, što je izazvalo čak i javne prosvjede tamošnjih zaposlenika. No, dok se problemi Teve – kako pišu domaći mediji – neće izravno odraziti na Plivu, već se mjesecima negativno odražavaju na buduće mirovine hrvatskih građana.

Naime, dva obvezna mirovinska fonda – AZ i Erste Plavi – posjeduju već nekoliko godina dionice izraelskog farmaceutskog diva, i to u značajnijoj količini.

Najveći mirovinski fond u zemlji, AZ, koji prema posljednjim listopadskim podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u sve tri kategorije broji 640.552 člana, u najbrojnijoj kategoriji B ima 2,7 milijuna dionica Teve kojima se trguje na Njujorškoj burzi (NYSE). Naime, osim na burzi u Tel Avivu, Teva je svoje vrijednosnice uvrstila i na Wall Street.

Prema podacima za 30. lipanj ove godine, taj je udjel bio vrijedan 586,2 milijuna kuna. Za usporedbu, još krajem 2016. taj je udjel vrijedio 706,5 milijuna kuna. Za sada nije poznato koliko Tevinih dionica AZ trenutačno posjeduje jer su iz tog fonda poručili kako ne komentiraju pojedinačna ulaganja.

Dostupni podaci o ulaganjima s internetske stranice AZ mirovinskog fonda pokazuju kako je njegovi upravitelji posljednjih godina smatrali kako su dionice vlasnika Plive odlično ulaganje, pa su tijekom prošle godine uvećali broj dionica za gotovo milijun komada.

Tako podaci za kraj 2015. pokazuju da je AZ u kategoriji B posjedovao 1,75 milijuna dionica vrijednih 805,5 milijuna kuna. Tada su Tevine dionice zauzimale 2,8 posto AZ-ove neto imovine. Već šest mjeseci kasnije AZ je povećao udjel na 2,5 milijuna dionica, vrijednost je povećana na 856,3 milijuna kuna, a udjel u imovini porastao je na 2,9 posto. Krajem 2016. broj dionica raste na 2,7 milijuna, ali njihova vrijednost pada na 706,5 milijuna kuna, a udjel u imovini na 2,2 posto.

Pod pretpostavkom da AZ i dalje posjeduje taj broj dionica, s cijenom od 18,52 dolara zabilježenoj u ponedjeljak na NYSE-u, AZ-ov udjel vrijedi 50,3 milijuna dolara, odnosno 321,6 milijuna kuna. Osim u kategoriji B, AZ posjeduje Tevine dionice i u kategoriji A koja je nakon zakonskih izmjena 2014. zamišljena kao izloženija dionicama. Podatak za 30. lipnja pokazuje kako se u tom fondu nalazilo 18.350 dionica vrijednih 3,9 milijuna kuna, a zauzimale su 1,54 posto neto imovine. Glavnina pada cijene ostvarena je ove godine kada su problemi eskalirali, pa je Teva oslabila gotovo 50 posto.

Osim AZ-a, za Tevine dionice odlučio se i Erste Plavi, ali u mnogo manjem obujmu. U kategoriji B fonda Erste Plavi krajem lipnja bilo je 272.685 dionica što je zauzimalo 0,52 posto udjela. K tome, u kategoriji A tog fonda nalazi se još 1755 dionica koji zauzimaju 0,51 posto udjela u imovini. Prema podacima Hrportfolija, AZ fond kategorije B ove je godine ostvario prinos od 1,58 posto, slabije od MIREX-a koji je rastao 3,45 posto. Erste Plavi kategorije B u plusu je 5,32 posto.

Pogledajte i što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Teva
1/10

Komentara 2

JI
jimpx131
16:10 20.12.2017.

Nisu bili javni prosvjedi zaposlenika, nego je u Izraelu jedan dan bio opći štrajk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije