Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNAČAJAN RAST

Sve tvrtke Adrisa uspješno poslovale, ostvarena dobit od 403 milijuna kuna

Adris grupa
Foto: Adris
1/2
01.03.2022.
u 13:08

Cromaris 86% svoje ribe izvozi, a lani je svoj proizvodni portfelj obogatio i dvjema cijenjenim poslasticama - gofom te zubacem, kojeg uzgaja jedini u svijetu

Unatoč neizvjesnim poslovnim okolnostima Adris grupa je, prema nerevidiranim konsolidiranim izvješćima, u 2021. ostvarila 403 milijuna kuna neto dobiti, što je značajan rast u odnosu na godinu prije kada je dobit iznosila 44,6 milijuna kuna.

Konsolidirana dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 1,02 milijarde kuna, što je 5% manje od ostvarenog u pretpandemijskoj 2019. godini. Ukupan prihod od 5,73 milijarde kuna za 20% je veći u usporedbi s godinom ranije, pri čemu je prihod od prodaje roba i usluga iznosio 5,3 mlrd. kuna i za 23% je veći od ostvarenog u 2020., objavili su iz te kompanije.

Luksuzni hoteli su ‘in’

- U podlozi takvih rezultata dobra je diverzifikacija poslovnog portfelja, značajna agilnost i sposobnost Grupe brzoj prilagodbi novonastalim tržišnim i gospodarskim kretanjima, te predanost zaposlenika. I ova pandemijska godina iskorištena je za racionalizacije u sustavu, uz istodobnu digitalizaciju brojnih poslovnih procesa, realizaciju investicijskih projekata s najvišim stopama povrata, te pripremu strateških investicijskih projekata Grupe. Pritom su u fokusu bile kvaliteta isporučene usluge i kvaliteta prodanog proizvoda, kao glavne odrednice održivosti poslovanja. Poslovni i financijski rezultat u 2021. godini daje nam stabilnost i snagu potrebnu za daljnji rast poslovanja i realizaciju poslovno-financijskih ciljeva u neizvjesnim okolnostima u kojima živimo i radimo - istaknuo je Marko Remenar, predsjednik uprave Adrisa, istaknuvši kako im poslovni i financijski rezultat u 2021. godini daje stabilnost i snagu potrebnu za daljnji rast poslovanja i realizaciju poslovno-financijskih ciljeva.

Turistički dio Grupe ostvario je prihode od prodaje robe i usluga u iznosu od 1,36 milijardi kuna, 78% prihoda ostvarenih u 2019. EBITDA iznosi 500 milijuna kuna, što je 79% ostvarenja u 2019., a neto dobit 153 milijuna kuna. Ostvarena je prodaja od 1,48 milijuna jedinica, što je, u usporedbi s prethodnom godinom, rast od 94%, odnosno 75% ostvarenoga rekordne 2019.

Pri tome je istarski dio turističkog poslovanja ostvario je 86% prodaje iz 2019. godine, a zagrebački i dubrovački hoteli identičnih 42% prodanih jedinica. U istarskom dijelu najbolje je poslovao luksuzni segment, ostvarivši, u usporedbi s 2019., 95% prodanih jedinica. Analizira li se pak samo glavna sezona, odnosno razdoblje lipanj-rujan 2021., Adrisov luksuzni hotelski segment u Istri ostvario je 13% bolju prodaju u usporedbi s rekordnom 2019., a najbolji rezultati postignuti su u Rovinju.

Iz Adrisa ističu kako to potvrđuje opravdanost strategije ulaganja u visoke segmente hotelske ponude. Ulagalo se i u poboljšanje postojećih proizvoda, najvećim dijelom u zajedničke sadržaje u kampovima. Ukupna ulaganja iznose oko 200 milijuna kuna, a nastavljene su i pripreme projekata obnove zagrebačkih hotela te splitskog hotela Marjan.Croatia osiguranje pak i nadalje je tržišni lider na hrvatskom osigurateljnom tržištu s ukupnim udjelom od 25,7%.

Ostvarena je konsolidirana neto dobit u iznosu od 363 milijuna kuna, što je rast od 11%. Ukupna bruto zaračunata premija u Hrvatskoj iznosila je 2,8 milijardi kuna, što je, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, rast od 5%. Konsolidirana bruto zaračunata premija, uključujući i regionalne podružnice, iznosi 3,44 milijarde kuna i za 6% je veća od prošlogodišnje. U skladu s promjenom uvjeta poslovanja i kretanjem globalnih trendova, CO je i u 2021. nastavilo ulaganja u digitalnu transformaciju u iznosu većem od 100 milijuna kuna.

Cromaris i u Španjolskoj

Cromaris je lani ostvario EBITDA od 67 milijuna kuna, 14% više u usporedbi s 2020., a neto dobit je porasla 40%, na 13 milijuna kuna. Prihodi od prodaje iznose 613 milijuna kuna i veći su za 20%. Ostvarena je količinska prodaja od 12.421 tonu ekvivalenta svježe ribe, što je rast od 20% u usporedbi s prethodnom godinom. Prodaja ribljih proizvoda iznosi 11.272 tone, što je rast od 21%. Količinski je izvezeno 21% više ribe, s time da tvrtka na inozemnim tržištima ostvaruje čak 86% prodanih količina i 87% prihoda od prodaje.

Od studenog lanjske godine Cromaris je prisutan i na španjolskom tržištu, drugom najvećem svjetskom tržištu orade i brancina. Prihodi od diferenciranih proizvoda, prije svega svježe očišćene i pakirane ribe – fileta brancina, orade i hame – porasli su za 7%. Cromaris je lani svoj proizvodni portfelj obogatio i dvjema kvalitetnim i gastronomski iznimno cijenjenim ribama - gofom te zubacem, kojeg uzgaja jedini u svijetu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije