Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vještine koje menadžer mora imati

Stvaranje vrijednosti

Hrvoje Sagrak, BBC Services
Foto: Antonio Bronić
17.08.2008.
u 11:54

Karijera Hrvoja Sagraka počela je u diplomaciji, ali ju je jak interes za informacijsku tehnologiju usmjerio prije pet godina prema toj struci. Od ove godine na mjestu je direktora odjela za rješenja upravljanja životnim ciklusom informacija u BCC Servicesu.

Prošli mjesec izabran je za predsjednika Udruge za informatičku i komunikacijsku djelatnost koja djeluje unutar HUP-a, gdje će dodatno usmjeriti zalaganje za promociju struke, utvrđivanjem standarda koje netko pod imenom informatičar mora imati, te rješavati probleme manjka kvalitetnoga kadra u toj struci i stimulirati veću potražnju za IT uslugama i rješenjima.

– Oduvijek me zanimala informacijska tehnologija. Boraveći u inozemstvu, shvatio sam koliki je njen značaj za gospodarski rast zemlje. Dodatna motivacija bila mi je i želja za osobnim rastom, jer riječ je o sektoru koji izrazitim tempom ide naprijed.

Rad u ovoj struci zahtijeva stalnu potrebu za učenjem – kaže Sagrak, te dodaje da mu je teško zamisliti bilo koju profesiju, a posebno informacijsku tehnologiju, koja ne traži kontinuirano obrazovanje, stalni rad i osobno usavršavanje. A ako ste na menadžerskoj poziciji, onda u cilju postizanja konkurentnosti na tržištu morate znati više o tehnologiji i tržišnim prilikama.

– Iako važnijim za menadžere smatram njihove vještine, koje podrazumijevaju istančan odnos s ljudima, vodstvo i rješavanje različitih problema.

Kaže da mu je u tome pomoglo niz godina rada s različitim profilima ljudi i potreba za djelotvornim odlukama u rješavanju pitanja koje se ne mogu odgađati.
– Rijetko ima uvjeta kad se sve posloži u smjeru idealne odluke. Često treba brzo reagirati i u kratkom vremenu upiti raspoložive informacije i odlučiti.

U suradnicima nastojim gledati ponajprije osobe, razumjeti njihov način funkcioniranja kako bih izvukao maksimum koji oni mogu dati. To ne ide brzo, riječ je o procesu u kojem ima i pokušaja i pogrešaka, no za mene je bitan smjer, konačan rezultat i usvajanje novih informacija – kaže Sagrak, te priznaje da ponekad ima i stresa, te da se s vremenom može postati i ovisnik o stresu jer on – u uvjetima tzv. kontroliranoga kaosa – može stimulirati djelotvornost.

No, važno je imati mjeru i odvojiti vrijeme za slobodne aktivnosti. A Sagrak ga ispunjava u prvome redu sportom, od veslanja, brdskog biciklizma, trčanja, skijanja...

– Ravnoteža mora postojati i ne smije se sve podrediti poslu, a i posao treba gledati kroz zabavnu razinu – zaključuje Sagrak.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije