Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radnici optužuju:

'Stečaj Diokija i predstečajnu Dine vode Ježićevi ljudi'

Dioki
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
18.10.2014.
u 13:30

Sindikat: Podnijet ćemo prijavu protiv bivših uprava kako u zastaru ne bi pali zaostali dugovi i gospodarski kriminal

Radnici Diokija najavljuju za idući tjedan prosvjed u Zagrebu zbog sporosti stečajnog postupka i odugovlačenja s ročištem na sudu u Rijeci vezano uz sudbinu Dine Petrokemije.

Kasni naplata potraživanja

– Prodaja imovine ide sporo i tako kasni naplata potraživanja radnika za plaće i otpremnine.

Cijelu priču oko stečaja Diokija i predstečajne nagodbe Dine Petrokemije uz stečajnu upraviteljicu vodi bivša uprava, koja je, smatramo, još usko povezan s Robertom Ježićem – kaže Srđan Perković, povjerenik Sindikata naftnog gospodarstva u Diokiju. Perković najavljuje i podnošenje prijava protiv bivših uprava kako u zastaru ne bi pali dugovi i gospodarski kriminal jer desetogodišnji rok istječe iduće godine. Da zasigurno postoje interesi vezani uz Dioki i njezina povezana društva, kao što je Dina Petrokemija, a prije svega Dinine tvrtke Ćuf na čijem se zemljištu planira graditi LNG, jasno je zbog propusta na što su se žalili još neki sudionici upućeni u predstečajnu nagodbu Dine.

Primjerice, odugovlačenje sa zakazivanjem ročišta u Rijeci, gdje bi se trebala donijeti konačna odluka o nastavku predstečajne nagodbe Dine ili stečaja i utvrđivanja ima li zainteresiranih ulagača ili ne. Rješenje Visokog trgovačkog suda u Zagrebu u kojem se traži vraćanje postupka na početak izdano je još krajem prošle godine, no od tada ročište u Rijeci nije sazvano. Naime, VTS u Zagrebu izvan snage je stavio odluku o predstečajnoj nagodbi Dine jer nedostaju bitni elementi kojim bi isprava mogla biti ovršna. Zbog toga nije sazvana skupština za Dioki, gdje bi se utvrdile točne tražbine jer će situacija biti drugačija ovisno o tome ide li njezina tvrtka u vlasništvu Dina Petrokemija u stečaj ili nastavlja predstečajnu nagodbu.

Ako se nastavi predstečajna, onda Dioki više neće imati nikakve veze sa svojim tvrtkama u vlasništvu. Upućenima u zbivanja jasno je da su šanse za predstečajnu male, među ostalim i zato što je račun u blokadi dulje od zakonskog roka pa su odavno stvoreni uvjeti za stečaj. DORH je zbog te činjenice i još niza propusti u predstečajnoj nagodbi pokrenuo istragu, a gdje se iz prijave zaključuje kako se takvim postupkom pogoduje nekome od vjerovnika ili investitora te štiti i većinski vlasnik Robert Ježić. Iako su načelno već postojali neki interesenti za ulaganje u LNG, koji bi uzeli i Dinu Petrokemiju i Dioki, Vlada plan ulaganja u LNG planira provesti kroz tvrtku LNG Hrvatska.

– Odlukom Vlade o proglašenju LNG terminala strateškom investicijom steći će se svi uvjeti za izdavanje lokacijske dozvole. Sljedeća je faza međunarodni poziv zainteresiranim tvrtkama za zakup kapaciteta budućeg terminala. Poziv će biti pripremljen i objavljen do kraja godine – kaže Mladen Antunović, predsjednik uprave LNG Hrvatska.

Zamjena s Hypo bankom

Paralelno će se rješavati imovinsko-pravna pitanja, a kako založno pravo na zemljište ima Hypo banka, prijedlog je da se banci u zamjenu za zemljište da jedna od nekretnina u vlasništvu RH. Potrebna je i izrada preostale dokumentacije, od lokacijske do građevinske dozvole, za što je zatraženo sufinanciranje bespovratnim sredstvima iz EU fondova.

>>Gorjelo smeće na divljem deponiju kod Diokija

>>Dioki ide u stečaj! Nisu se uspjeli dogovoriti o restrukturiranju

>>Hypo banka može spasiti Dioki ako otpiše 70 posto duga

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije