Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROZONA

Spašavanje eura: Još 60 milijarda eura za odvraćanje špekulanata

grčka, Jüncker
Reuters
Autor
Stojan de Prato
09.05.2010.
u 23:57

Ministarsko Vijeće EU za gospodarstvo i novčarstvo (ECOFIN) do ponoći nije završilo raspravu o hitnim mjerama za odvraćanje špekulanata od napada na euro, koje trebaju stupiti na snagu prije no što se u ponedjeljak otvore novčarska tržišta.

No, kako se bližila ponoć to su jasnijima postajali obrisi toga programa koji su na svojemu izvanrednome sastanku u noći na subotu zahtijevali šefovi država ili vlada 16 zemalja članica.

Sastanak se odužio jer je njemački ministar novčarstva Wolfgang Schäuble završio u bolnici nakon što je njegov organizam loše reagirao na novi lijek što ga je u nedjelju prvi put uzeo, pa se čekalo da iz Berlina, u zamjenu, doleti ministar unutarnjih poslova Thomas de Maizière, inače poznati novčarski stručnjak. A onda je trebalo lomiti otpor Britanaca, koji su se bili opirali sudjelovanju u spašavanju zemalja Euroskupine, kojoj ne pripadaju.

Zahtjev čelnika Euroopskupine da se ustroji fond za brzu pomoć zemljama koje bi se našle u teškoćama s ravnotežom plaćanja riješit će se, prema svemu sudeći, tako da se već postojeći fond za zemlje članice EU koje nisu uvele euro, a u kojemu je 50 milijarda eura, proširi i na one koje su uvele zajedničku valutu, te dopuni s još 60 milijarda.

To bi bio svojevrstan “Europski monetarni fond”, kojime bi upravljala Europska komisija, te bi se, s čitavom EU iza sebe, jeftinije zaduživao na međunarodnim tržištima no što bi to mogla pojedina zemlja. Lisabonski ugovor ne bi za to trebalo mijenjati, nego bi se njegov 122. član, koji omogućuje novčanu pomoć zemljama članicama u slučaju prirodnih katastrofa i drugih izvanrednih događaja izvan njihova nadzora “slobodnije protumačio”.

Iznad tih 60 milijarda, pojedine bi članice također dvostranim jamstvima poduprle zemlje u teškoćama do svote koja je nužna da ih se izbavi od špekulantskih napada.

Komentara 16

OB
-obrisani-
08:23 10.05.2010.

Ma svi ste vi gomila budala a Marsijanac vrhovni glupan sa teorijomo o Zidovima. Po svom poslu ulazim ljudima u kuce na stotine. Stasu Zidovi, pate se ko i svak drugi da zarade koru kruha. USA kontrolise Njemacku, bajke za malu djecu.

OB
-obrisani-
08:25 10.05.2010.

Socijalni slucaj Marsijanac sjedi kuci i prati kanal 33 o biznisu. Samo sumu milijarde dolara pred ocima a stvarnost je da nema za pive. Koje kriv za ruznu stvarnost - Zidovi koce drugi.

DE
deželan
00:23 10.05.2010.

re :10.05.2010. u 00:14h ohhh je napisao/la: Tvoje razmišljane je interesantno a ne pozabi, da ima tudi Nemčija koristi da EU obstane. Najbolj logična poteza bi bila, da Grčija sama izstopi iz EU območja, devalvira svojo valuto in tako samama poplača nastalo prezadolženost kot posledica prekomernega zapravljanja. lp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije