Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za što se školovati

Spas za nezaposlene? Ovo su poslovi budućnosti!

\'slavonija.... osijek...10.12.2007.... manja nezaposlenost u osjecko baranjskoj zupaniji... zavod za zaposljavanje u osijeku... snimio davor javorovic...\'
Davor Javorović/PIXSELL
04.09.2012.
u 10:27

Jedan od načina kako doskočiti nezaposlenosti svakako je usklađenost slobodnih radnih mjesta i radničkih kvalifikacija

Ne znate koju školu ili fakultet biste upisali, muči vas hoćete li pronaći posao u svojoj struci, brine vas hoće li za vas biti mjesta na tržištu rada, a na kraju i hoćete li biti adekvatno plaćeni za svoj posao? Pitanja su to koja nisu aktualna samo u Hrvatskoj, gdje stopa nezaposlenosti svakim danom sve više raste (trenutačna brojka je 300.429). Jedan od načina kako doskočiti nezaposlenosti svakako je usklađenost slobodnih radnih mjesta i radničkih kvalifikacija. 

Uzevši u obzir sve dostupne podatke o SAD-u portal 24/7 Wall St. sastavio je popis 10 poslova koji će se tražiti u budućnosti, točnije u idućih 10 godina. I dok neki poslovi s popisa nisu jako zastupljeni u našem podneblju, zanimanje marketinškog stručnjaka ili prevoditelja svakako su poslovi budućnosti i nećete baciti novac ako se odlučite za to školovati. Dok je za jedne poslove dovoljna srednja naobrazba, za neke visokostručne poslove ipak će trebati duže "grijati stolicu".

>>Nezaposlenih preko 300.000, slijedi novi val dolazaka na burzu

Prvo mjesto u top 10 zauzeo je aktuar (posao aktuara uključuje analizu podataka iz prošlosti, procjenu postojećih rizika i razvoj modela za projekciju budućih događaja). Slijede staklar, statističar, tumač i prevoditelj, optičar, deratizator, menadžer prirodnih znanosti, marketinški stručnjaci i analitičari za istraživanje tržišta, radnici na izolaciji, zdravstveni tehničari i tehničari za zaštitu okoliša. 

Za one koji pak više vremena provode na društvenim mrežama, primjerice na Facebooku, evo popisa i poslova koji će se upravo zahvaljujući njemu u idućih 10 godina pojaviti poslovi koji dosad nisu postojali. Odvjetnici za virtualno vlasništvo, Koordinator za obrazovanje djece, plaćeni prijatelj, stručnjaci za kataklizme, psihoterapeut specijaliziran za smrt...

>>Sezonski poslovi: Konobari, kuhari i recepcioneri najtraženiji

Komentara 15

RE
@rea
10:51 04.09.2012.

Obzirom na starenje EU populacije, dodala bih: njegovatelji starijih osoba.

PR
PrisojeTG
11:03 04.09.2012.

Kao što prije 10-15 godina nitko nije znao za neka današnja top zanimanja tako da sam siguran da će za 10 godina biti još puno novih zanimanja a siguran sam samo da će puno psihologa trebati. Ne stoga da ćemoo biti "ludi" nego sve više ljudi su zatvoreni u sebe i nema s kim razgovarati jedino će mu ostati psihijatar.

DU
Deleted user
10:45 04.09.2012.

Prvo mjesto u top 10 zauzeo je aktuar ,staklar, statističar, tumač i prevoditelj, optičar, deratizator, menadžer prirodnih znanosti, 9.marketinški stručnjaci i analitičari za istraživanje tržišta, radnici na izolaciji,zdravstveni tehničari i tehničari za zaštitu okoliša. Kod nas će sada stampedo nana ova zanimanja osim staklara, deratizatora, izolatera. Pogodi zašto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije