Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
portal moj posao

Sezonski poslovi: Konobari, kuhari i recepcioneri najtraženiji

konobarice
Tomislav Miličević/Pixsell
04.09.2012.
u 10:35

Unatoč krizi objavljeno je 66% više oglasa za sezonske poslove nego u istom razdoblju prošle godine

U razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza na portalu MojPosao objavljeno je više od 2.100 radnih pozicija u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo, a  unatoč krizi, objavljeno je 66% više oglasa za sezonske poslove nego u istom razdoblju prošle godine.

Od ukupnog broja objavljenih sezonskih poslova, većina oglasa (62%) odnosi se na županije na Jadranu, što je porast od 5% u odnosu na prošlu godinu.

Najtraženija zanimanja u spomenutoj kategoriji ove su godine bila konobar, kuhar, pomoćni kuhar, pomoćni kuhinjski radnik te recepcionar. U 68% oglasa nudio se rad na određeno. Istovremeno, u 35% posto oglasa nudilo se stalno zaposlenje, 8% oglasa bilo je namijenjeno studentima, a 28% za honorarne, odnosno sezonske radnike.

Najviše oglašenih radnih pozicija, osim za Grad Zagreb (23%), bilo je za Splitsko-dalmatinsku (16%), Istarsku (12%) te Primorsko-goransku županiju (10%).

Među gradovima na obali ove je godine najviše radnih pozicija oglašeno u Splitu (6% od ukupnog broja oglasa u turizmu), dok je Dubrovnik zasjeo na drugo mjesto ljestvice sa 4% objavljenih oglasa.

Što se tiče kvalifikacija potrebnih za zaposlenje u turizmu, u većini oglasa je tražena srednja stručna sprema (62%). Stručna sprema nije bila bitna u četvrtini oglašenih radnih pozicija (25%), a u 23% traženi su kvalificirani radnici.

Poznavanje stranih jezika tražilo se u 27% oglasa, i to ponajviše engleskog jezika (53% napredno, 26% osnovno i u 14% profesionalno). U 29% oglasa tražilo se poznavanje njemačkog jezika, a u 21% poznavanje talijanskog jezika. Poznavanje rada na računalu tražilo se u svega 10% oglasa.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar babas
babas
16:01 04.09.2012.

Sudbina Hrvata su sluganski poslovi,HDZ se za to pobrinuo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije