Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAIFFEISEN FUTURE BOOST

Poznata glumica o financijama: Poduzetništvo daje dobar manevarski prostor

Daria Lorenzi Flatz - Raiffeisen Future Boost
20.10.2021.
u 12:37

Glumica je gostovala u Večernjakovom Raiffeisen Future Boostu i otkrila na koji način se kao umjetnica nosi s financijama

Raiffeisen Future Boost zabavni je serijal o financijskoj pismenosti. Zvuči gotovo nemoguće, ali komičar Ivan Šarić uz pomoć svojih sugovornika i sugovornica ipak uspijeva. U opuštenoj atmosferi i nadahnut anegdotama iz vlastitog, i osobnog života gostiju, gledatelje Večernjeg TV-a uči o svijetu financija. Kako ne biste morali učiniti iste pogreške, u ovoj epizodi glumica Daria Lorenci Flatz, kojoj je pripala uloga u šesterostruko nagrađivanom trileru Ljudožder vegetarijanac, navodi svoje kikseve te daje savjete o savladavanju financija, a za kraj je odigrala i financijski kviz.

Pogledajte kako se glumica Lorenci Flatz snalazi u svijetu financija

Kako izgledaju financije umjetnice

Voditelju Ivanu Šariću i glumici Dariji Lorenci Flatz zajedničko je što su oboje kreatori, odnosno izvođači, pa su veoma dobro razumjeli podijeljene perspektive.

– Mi smo vječite mlade, nas uvijek netko mora izabrati – komentira televizijska i kazališna glumica te odnedavno i poduzetnica, referirajući se na to kako oboje, i Šarić, i ona, imaju nestalno radno vrijeme koje im stvara osjećaj nesigurnosti.

Moja ideja je bila stvoriti jednu vrstu neovisnosti u kojoj ni moje financije ni moje bavljenje poslom ne ovise od toga jesam li izabrana za neku ulogu ili nisam. Željela sam tu neovisnost i to mi je s godinama sve važnije – objašnjava nagrađivana glumica.

Željela je stalne prihode kako bi se mogla lakše nositi s iznenadnim situacijama, a spominjala je ovdje i trenutačnu pandemiju koja joj je, kao i svim umjetnicima, prouzročila razdoblje bez prihoda od glume. 

– Kad te goni egzistencija, onda si puno grčevitiji. Jednostavno ti ovo daje jedan dobar manevarski prostor – uspoređuje stalne prihode s onim prijašnjim, nestalnim te nadodaje kako ju je obitelj promijenila u financijskom smislu – Sve je u redu dok nemaš prevelike financijske zahtjeve, dok si sam. Možeš onda biti financijski plahutav, ali ta svijest se jako promijeni s odgovornošću.

Glumica priznaje da nikako ne uspijeva uštedjeti, ali objašnjava da voli puno ulagati u djecu. Ima tri sina i dvojica od njih profesionalno se bave sportom. Jedan od njih je latino-standard plesač, dok drugi igra tenis, a uza sve to treći sin mora u privatni vrtić jer na raspolaganju nemaju pomoć baka i djedova.

– Evo, ja nikad ne uspijevam ništa uštedjeti – govori kroz smijeh i nastavlja – Ja investiram u djecu. Muž i ja zato znamo reći: "Tu su nama naš Porsche, Mercedes i kuća u Istri."

Poduzetništvo je odgovor na probleme

Studio, odnosno, kreativni laboratorij za djecu i mlade zove se 4 sobe, a osim dramskih radionica, nudi tečajeve hip-hopa, klasičnog baleta, ali i proslave dječjih rođendana. Trenutačno broji čak više od 200 članova, a odlučila se otvoriti ga zbog novog područja u kojem se pronašla, a to je rad s djecom. Upravo je zato bila prisiljena uzeti i kredit za koji joj banka, zbog nesigurnog tipa zanimanja, odnosno glume, nije mogla isplatiti puni iznos. 

– Taj sam studio počela razvijati još kad sam rodila dečke. Bila sam na rodiljskom i nisam toliko glumila, ali predavala sam na akademiji koju je otvorio Rene Bitorajac. Onda sam shvatila da mi je izazovno raditi s djecom, ali i da me ništa ne veseli kao to i onda sam jednostavno nastavila s time – otkriva glumica Šariću.

Ona i njezin muž Emil, koji je inače zaslužan za kreiranje vizualnog identiteta i programerski dio, zajednički upravljaju cijelim studijem iza čijeg osnivanja stoji iskrena ljubav prema poslu, kako i sama kaže.

– Ja ne želim napraviti male glumce. Ne zanima me to. Koristim se glumačkom vještinom kao sredstvom da djeca prije svega otkriju što je to kreativnost. Dovesti ih u nešto gdje imaju i ljude i mjesto i situaciju i nekog tko ih gleda, ali i određene zadatke tijekom kojih se oni jako iznenade što su zapravo sve u stanju napraviti. Oni otkrivaju sebe, što je jako zabavno i osnažujuće – nadodaje Lorenci Flatz koja se pojavljivala i u ''Ničijem sinu'' te ''Metastazama''.

Kako bi u poslu uspio, smatra da je potrebno upravo to – voljeti ono što radiš te kao recept za uspjeh navodi samo strast te napominje da je i sama bila primjer kako se ne ponašati jer je predugo bila rob emocija, umjesto da bude staložena. S godinama i iskustvom to je promijenila, ali ključ uspjeha ostao je isti.

– Mislim da je jedini recept imati strast. Ako goriš za time, onda ćeš i uspjeti – objašnjava Šariću prije financijskog kviza.

Cilj emisije Raiffeisen Future Boost na Večernji TV-u jest informirati građane o financijskim temama te ih na pristupačan način podučiti osnovama financijske pismenosti. Od pet pitanja Lorenci Flatz uspješno je odgovorila na njih tri, čime je pokazala solidnu razinu znanja. Pritom su i ona i Ivan Šarić ponešto naučili iz pogrešnih odgovora te napredovali u vlastitoj financijskoj pismenosti.

Ovaj intervju, kao i sve prethodne epizode, možete pogledati na portalu vecernji.hr, Youtube kanalu Večernjeg lista i Facebook stranicama Večernjeg lista. Ako ste propustili prijašnje epizode, također ih možete pronaći na istim kanalima.

Sadržaj nastao u suradnji s Raiffeisen mirovinskim fondovima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije