Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
propast credo banke

Šime Luketin uništio dvije banke, optužen za Brodosplit

'27.06.2011., Split - Na splitskom groblju Lovrinac mnogobrojni stovatelji oprostili su se od najtrofejnijeg hrvatskog trenera Tomislava Ivica.  Sime Luketin Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
25.11.2011.
u 10:00

Najveći korisnici kredita Credo banke bili su Sinjani Boris Barač i Marko Vuković, najveći dioničari

Da će Credo banka propasti, moglo se naslutiti prije nekoliko mjeseci, kad su iz nje počeli svoj kapital povlačiti manji gospodarstvenici, komentiraju njezinu likvidaciju splitski poznavatelji te novčarske kuće. Mnogi se čude kako je Šime Luketin, predsjednik uprave Credo banke, dobio licenciju za upravljanje jer, ističu, već je “upropastio” jednu banku. Riječ je o TT-banci, koja je nekad bila mala Dalmina banka. Kad je Dalma propala, banku su osamostalili kao Trgovačko-turističku. Na čelu uprave bio je Šime Luketin.

Izvučeni milijuni

Večernjakovi izvori ističu da je Luketin davao novac Hvaraninu Vinku Radovaniju. Iz banke je izvučeno nekoliko milijuna dolara. Spominjala su se neka zemljišta na Hvaru, ali banka se nije mogla naplatiti od hipoteka. Temeljni kapital bio joj je mali, navodno oko 4 milijuna tadašnjih DEM. Otišla je u stečaj.

Šimi Luketinu u prilog ne ide ni činjenica da je prvooptuženi u aferi Brodosplit. Broker Drago Maček (tereti ga se za zloporabu položaja i ovlasti tijekom 2005. i 2006. prilikom sklapanja ugovora za izradu 4 tankera za tvrtku Wessels) zajedno s jednim od braće Žužul u Credo banci deponirao je novac. Prije pet godina u banku su donijeli na čuvanje omotnicu u kojoj je navodno bilo 200 tisuća eura. Omotnicu je Luketin stavio u sef. Kasnije je kuverta vraćena Mačeku.

Najveći korisnici kredita Credo banke bili su Sinjani Boris Barač i Marko Vuković, najveći dioničari. Barač se kao mladi diplomirani ekonomist zaposlio u sinjskom Konkurentu, u kojem je direktor bio njegov otac. Među prvima je osnovao privatno poduzeće Simag koje se bavilo prodajom pića. Otvorio je nekoliko trgovina u Cetinskoj krajini. Kupovao je dionice malih dioničara Konkurenta i postao njegov većinski vlasnik. Potom je osnovao Credo banku te tvrtku Euroviba, u koju su prešli svi zaposlenici Konkurenta. Prodao ju je navodno za oko 60 milijuna kuna i počeo se baviti graditeljstvom. Po Sinju se priča kako je pravi hazarder, a svi hvale Baračevu suprugu, koja je bila liječnica u tamošnjem Domu zdravlja. I to, napominju, jako dobra.

Boris Barač vlasnik je luksuzne zgrade u Zagrebu i poznate Vile Ferić na splitskim Mejama, u kojoj je nekad bio Komitet općinske organizacije Saveza komunista.

Baračev Simag osnovao je tvrtku Adut nekretnine, koja u središtu Splita namjerava graditi poslovno-trgovački centar s garažama Small Mall vrijedan 50-ak milijuna eura. I to na mjestu na kojem je trebao niknuti Centar Bonačić.

Centar kao paravan

Navodno je Small Mall samo paravan za pranje novca koji je izvučen iz Credo banke. To tvrde kupci prostora u Centru Bonačić, koji nikad nisu dobili ni prostore ni uložene milijune tadašnjih DEM. Još prije pet godina podnijeli su prijave USKOK-u i HNB-u. Projekt je pokrenut prije 15-ak godina. Na javnom natječaju dobili su ga Jerko Rošin, poznati HDZ-ovac, i kolega mu splitski arhitekt Emil Šverko.

– Natječaj za projekt Centar Bonačić Mediteran raspisalo je Društvo arhitekata Splita. Pobijedio sam sa Šverkom. Pokušali smo realizirati objekt, no iskrsnuo je niz problema. Ponajviše zbog izmjena namjene. Centar Bonačić na splitskom Manušu je bankrotirao, a onda je u projekt ušao Boris Barač – kazao nam je Jerko Rošin. Ističe da je potkraj 90-ih godina zbog problema u realizaciji tog projekta “stradao” za oko 450 tisuća tadašnjih DEM.

– No, kad je Barač ušao u taj posao, preuzeo je i obveze i bio vrlo korektan prema nama. Došao nam je kao “spas” – slikovito će Rošin. Dodaje kako je dobivena potvrda glavnog projekta za Small Mall i kako je Barač u tu investiciju uložio oko 20 milijuna eura.

Komentara 3

DK
dkatica2
15:35 10.12.2011.

šime je bio dobar igrač , bankar i lopina!

OB
-obrisani-
22:26 26.11.2011.

rohatinski ne zna ništa o malverzacijama? kog taj pravi ludima? čemu služi? sve 4 banke iz new diligencea u likvidaciju? bravo rrrrooohhhhhhhatinnnnnskkkkki, opet bacaš Hrvate u štetu? hnb ne služi ničemu isto kao niti sve ostale institucije u HR !

MA
maxxxx
13:10 29.12.2011.

Koji kupus od članka. Najbolji dio mi je ovo: \"...a svi hvale Baračevu suprugu, koja je bila liječnica u tamošnjem Domu zdravlja. I to, napominju, jako dobra.\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije