Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Šantić: Niže plaće, a skuplji hrana, struja i komunalije u 2011.

santic
Marko Lukunić/Pixsell
15.09.2010.
u 12:53

Inflacija će sa 1,5 posto u 2010. skočiti na tri posto na kraju iduće godine, predviđaju u Splitskoj banci.

Potrošačke cijene prosječno će u 2011. godini porasti otprilike tri posto, a s obzirom na spor oporavak zaposlenosti na domaćem tržištu rada očekuje se ponovni pad prosječnih neto plaća tijekom iduće godine i novi pritisak na pad potrošnje, ističe u svojoj analizi glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić.

- Za cijelu 2010. godinu očekujemo prosječnu godišnju inflaciju od oko 1,5 %. Međutim, u 2011. izgledno je daljnje jačanje inflatornih pritisaka prvenstveno zbog rasta administrativno utvrđenih cijena. Tako će se odgađanje povećanja cijena električne energije u 2010. godini za posljedicu imati snažniji rast promatranih cijena iduće godine. Nadalje, moguće je očekivati i da porastu cijene komunalnih usluga, pogotovo uzmu li se u obzir rastući manjak u proračunima lokalnih jedinica - ističe Šantić.

Na jačanje inflatornih pritisaka, upozorava Šantić, velik utjecaj dolazit će i od kretanja na svjetskim robnim tržištima, pogotovo kada je riječ o prehrambenim proizvodima.

- U nešto dužem roku, intenzitet rasta cijena primarno će bit određen ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, a rast cijena biti će najizraženiji u segmentu  usluga - zaključio je Šantić.

 

Komentara 9

ST
stefj
14:39 15.09.2010.

Vrlo je vjerojatno je da će pasti plaće i porasti nezaposlenost, no naravno, samo u privatnom sektoru, državni i javni je zaštićen poput svete krave. Ulaskom u EU cijene proizvoda u trgovinama će se izjednačiti (neto vrijednosti), razlike će postojati radi razlika u PDV-u. Plaće će rasti samo za određena zanimanja uglavnom stručna i to radi odljeva visokokvalificiranih djelatnika, dok će cijena rada niskokvalificirane radne snage dodatno pasti.

LI
lietuva
15:37 15.09.2010.

@stefj Točno tako. Članak zahtijeva korekciju - pad plaća u realnom sektoru, nastavak nerealnih prava u javnom...

SA
Santiago
14:12 15.09.2010.

Ovaj Šantić je do sad sve pogrešno prognozirao.Umjesto da glumi proroka nek se rađe primi spašavanja Splitske banke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije