Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Baza žena HUP-A

Samo 5 posto državnih tvrtki vode žene

Gordana Deranja
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
28.02.2019.
u 12:04

Bazi su se pridružile nove članice, predstavljen i priručnik za tvrtke sa savjetima za postizanje veće zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama

Hrvatska udruga poslodavaca, Veleposlanstvo Kanade i Veleposlanstvo Velike Britanije predstavili su nove članice Baze žena HUP-a – projekta pokrenutog u suradnji s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, te priručnik za tvrtke sa savjetima za postizanje veće zastupljenosti žena na upravljačkim pozicijama koji je pripremila Kanadska alijansa.

U tri selekcijska ciklusa Baza je uključila 100 žena koje su dokazale da mogu preuzeti upravljačke pozicije u tvrtkama. Predsjednica HUP-a Gordana Deranja istaknula je da je samo 22% žena na rukovodećim pozicijama, u čemu prednjači privatni sektor, koji diže taj prosjek, a u državnim tvrtkama to je samo 5%.

– Važno je da se aktivira i državna vlast, posebno po pitanju fleksibilnosti Zakona o radu. Nismo za nametanje zakonskih kvota već za to da znanje i kompetencija, koji nemaju rodni predznak, budu kriterij da netko dobije ili ne dobije rukovodeće radno mjesto – istaknula je Deranja. Daniel Maksymiuk, Veleposlanik Kanade u RH, istaknuo je da je za Kanadu ravnopravnost spolova prioritet. Veleposlanik Velike Britanije u RH Andrew Dalgleish rekao je da “danas više od 60% tvrtki u Velikoj Britaniji pitanje spolne ravnopravnosti smatra ključnim za rast i razvoj biznisa”.

– Prema podacima Hanfe iz 2018., samo je 13% žena predstavnica upravljačkih tijela. Našom bazom poslovnih žena želimo dokazati da imamo visokoobrazovane i kompetentne žene predane radu – ističe pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Bazu žena pokrenuli su 2016. i čini je više od 70 žena, a sada im se pridružilo njih 28, među kojima i predsjednica uprave Večernjeg lista i direktorica Styrije za Hrvatsku Andrea Borošić, direktorica splitske tvrtke Elektra-C Mira Hajdić, predsjednica uprave tvrtke Jadranski naftovod Vesna Trnokop-Tanta... 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije