Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

SAD tuži S&P: Doveli ste sustav na rub propasti, morate odgovarati

Pravi potez - D. Novotny: Obama je na početku drugog mandata odlučio pojačati pritisak na regulaciju financijskog tržišta
05. veljače 2013. u 13:37 9 komentara 4 prikaza
S&P
Foto: Pixsell

Sjedinjene Države tužile su “Standard & Poor’s” jer tu najveću agenciju za dodjeljivanje kreditnog rejtinga smatraju najodgovornijom za izbijanje financijske krize 2007., objavili su američki mediji.

“Standard & Poor’s, Moody’s i Fitch su zakazali i odigrali ključnu ulogu u dovođenju financijskog sustava na rub propasti”, napisali su članovi američkog tima za istraživanje uzroka financijske krize. Tužbu protiv Standard & Poor’sa podiglo je američko ministarstvo pravosuđa, uz obrazloženje da je S&P nezakonito postupao pri ocjenjivanju hipotekarnih obveznica.

Kazna - milijardu dolara

S&P je početkom 2007. nekretninske hipotekarne obveznice u Americi ocijenio najvišom ocjenom. No, samo nekoliko mjeseci kasnije, sredinom 2007. godine, pukao je balon i došlo je do kolapsa nekretninskog tržišta te naglog pada vrijednosti hipotekarnih obveznica, što je prouzročilo slom banaka i financijsku krizu u SAD-u. S&P je tužbu ocijenio “neutemeljenom”. Bijela kuća je nakon izbijanja krize, koja je koštala milijune izgubljenih radnih mjesta, morala osnovati fond od 700 milijardi dolara za spas banaka. S&P je optužen i prijeti mu najmanje jedna milijarda dolara kazne jer je “investitore doveo u zabludu” misleći da kupuju najbolje, a kupovali su potpuno bezvrijedne papire koji su ubrzo proglašeni “smećem”.

– Tužba me iznenadila. Mislim da je ovdje riječ o čišćenju sustava – unutar vlade, administracije... Možda je to pokriće za nečije pozicije ili atak na nekoga drugog – kaže ekonomski analitičar Ljubo Jurčić. Smatra da je Bijela kuća znala kako rade kreditne agencije koje su financijske derivate i rejtinge ocjenjivali na temelju nevjerodostojnih podataka.

Ništa kontra krize

– Agencije su bile dio sustava – kazao je Jurčić.

Dakle, moglo bi se reći – Amerika je tužeći S&P u biti tužila samu sebe.

Ekonomski analitičar Damir Novotny ističe da je tužba protiv agencije S&P prvi potez predsjednika Baracka Obame koji se na početku drugog mandata okuražio udariti po američkoj “svetoj kravi” – financijskim institucijama. Novotny kaže da u Americi postoji veliki otpor ne samo protiv regulacije financijskih tržišta već i protiv mjera za prevladavanje krize. Postoje, kaže Novotny, pobornici Čikaške škole koji smatraju da se protiv krize ne smije ništa činiti, jer upravo kriza pročišćava tržište, pri čemu “opstaju samo najbolji”.

– Ovom tužbom Obama je pojačao pritisak na regulaciju financijskog tržišta – smatra Damir Novotny.

 >>Standard & Poor’s potvrdio Hrvatskoj rejting BBB–

>>Moody's snizio kreditni rejting Hrvatske na razinu 'smeće'!

Kako rade agencije za kreditni rejting

Kako rade agencije za kreditni rejting

1. Agenti odabiru pojedinu državu, kompaniju ili banke kojima žele ocijeniti njihov kreditni rejting

2. Češljaju papire i povjerljive informacije kako bi objektivno procijenili njihovu kreditnu sposobnost

3. Daju ocjenu kreditne sposobnosti, tj. cijenu zaduživanja – kreditni rejting – od D do AAA

4. Ako je kreditni rejting veći, veća je i potražnja investitora za obveznicama i manja kamata za zaduživanje

5. Ako je kreditni rejting nizak, “smeće”, veće su kamate za zaduživanje država, kompanija...

Kako je pogriješio Standard&P

Kako je pogriješio Standard&Poor’s

- S&P je početkom 2007. nekretninske hipotekarne obveznice u Americi ocijenio najvišom ocjenom

- No, sredinom 2007. dolazi do pucanja balona i kolapsa nekretninskog tržišta te naglog pada vrijednosti hipotekarnih obveznica, što je prouzročilo slom banaka i financijsku krizu u SAD-u

- Amerika je 2008. morala osigurati 700 milijardi dolara da spasi banke, a oporavak traje i danas

Australija je od S&P-a dobila 30 mil

Australija je od S&P-a dobila 30 milijuna dolara

Ovo nije prvi slučaj da je jedna država tužila bonitetnu agenciju. Sredinom studenog 2012. Italija je tužila Standard & Poor’s i Fitch. Talijani su optužili agencije da su “izmanipulirale povjerljive informacije” i davale “neutemeljene i nemarne procjene” kreditne sposobnosti Italije.

Tjedan dana prije talijanske tužbe, Australija je kaznila S&P sa 30 milijuna australskih dolara jer su “bezvrijednim papirima dali najbolju ocjenu”.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
  • Rollo Tomasi:

    Konačno! Samo neka!

  • yan:

    Rejting agencije su u službi kapitala , ne intaresira njih ni nacija , ni vjera ni o kojoj se državi radi , njima je svet jedino profit , grabež , čudno da se ovo nije več ranije dogodilo , one ... prikaži još!e su te koje guraju zemlje u dužnički ponor po sumnjivim kriterijima ...

  • Nini istrijan:

    Eto,ameri nam dali ideju da nadjemo dezurnog krivca za propast drzave.U nasem slucaju je to Moody`s koja nam je na nepravican nacin dala ocjenu:SMECE! i time sprijecila investicije izvana. Isto tako je ta ocjena ucinila to da nam se krediti ... prikaži još! ne odobravaju ili odobravaju ali sa vrlo visokim kamatama.