Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kreditni rejting

Standard & Poor’s potvrdio Hrvatskoj rejting BBB–

standard&poor\'s
AFP/PIXSELL
Autori: Luka Capar, tri/VLM
03.04.2012.
u 14:23

Najniži investicijski rejting BBB– Hrvatska je zadržala prije svega zbog političke stabilnosti

Rejting agencija Standard & Poor’s potvrdila je Hrvatskoj kreditni rejting BBB–, s negativnom prognozom zbog situacije na tržištu rada i javnom sektoru, što bi moglo utjecati na gospodarski rast, piše Bloomberg.

Najniži investicijski rejting BBB– Hrvatska je zadržala prije svega zbog političke stabilnosti i relativnog napretka koji se očituje u 13.000 dolara BDP-a per capita s tendencijom rasta te smanjenju duga opće države na manje od 50 posto.

Jednak kreditni rejting dobili su Island i Tunis.

Ministar financija Slavko Linić kazao je da je očito da su iz agencije ocijenili da Vlada može zaustaviti potrošnju, da može kontrolirati fiskalni deficit, kao i izvršenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti, a u isto vrijeme pretpostavlja da može, s vlastitim investicijama, u cilju smanjenja uvoza, dignuti određenu gospodarsku aktivnost.

– To je razlog da se rejting ne mijenja, s ocjenom da je situacija u hrvatskom gospodarstvu vrlo teška što predstavlja negativan smjer kretanja gospodarstva – naglasio je ministar. Kako ocjena iduće godine ne bi pala, ključne su investicije i ulaganja, pogotovo u sektoru vode, energetike, željeznice i obnovljivih izvora energije. Što se tiče ulaganja u cestogradnju, osim što će se dovršiti cesta do Ploča, nema ulaganja u taj sektor.

Komentara 19

Avatar _Hedon_
_Hedon_
14:54 03.04.2012.

juhuuuuuuuuuuu!!!

FE
Felicijen
15:17 03.04.2012.

Njihova je sreća da taj rejting ne moraju proživljavati kod nas u stvarnom svijetu...

Avatar dsonjic
dsonjic
15:17 03.04.2012.

Sad će Čačič lijepo lagati da to nikome nije uspjelo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije