Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izlijevanje nafte

SAD tuži BP i još osam tvrtki za ekološku katastrofu u Zaljevu

mrlja
Reuters
16.12.2010.
u 08:56

Ključne optužbe su da tvrtke nisu poduzele potrebne mjere opreza kako bi bušotina bila pod kontrolom i nisu koristile najbolje dostupne tehnologije bušenja i kontinuiranog nadzora

SAD tuži BP i još osam tvrtki za kršenje saveznih sigurnosnih propisa u Meksičkom zaljevu gdje se u more izlijevalo ulje. U tužbi traži njihovu odgovornost za svu nastalu štetu, kao i za sve troškove čišćenja Zaljeva.

Podsjetimo, nekvalitetno bušenje nafte u Zaljevu dovelo je u travnju do smrti 11 radnika s bušotine, a u nekoliko mjeseci iz bušotine se izlilo više milijuna barela nafte. To izlijevanje nafte postalo je najgora ekološka katastrofa u povijesti SAD-a. SAD tvrdi da su sve tvrtke koje tuži kršenjem sigurnosnih propisa uzrokovale eksploziju bušotine 20. travnja.

Ključne optužbe su da tvrtke nisu poduzele potrebne mjere opreza kako bi bušotina bila pod kontrolom i nisu koristile najbolje dostupne tehnologije bušenja i kontinuiranog nadzora, a zbog svega toga nisu mogle zaštititi svoje osoblje, opremu, prirodne resurse i okoliš.

- Želimo dokazati da su ovi optuženici odgovorni za cijelu situaciju – troškove nastale uklanjanjem mrlje iz Zaljeva, ekonomske gubitke i štetu u okolišu. Tijekom postupka napravit ćemo sve kako bi se utvrdila odgovornost ovih devet tvrtki – tvrdi američki državni odvjetnik Eric Holder koji nije precizirao kada će se točno pokrenuti sudski postupak, ali je rekao da će se to dogoditi što prije.

Priopćenjem se oglasio i BP koji je rekao da će odgovarati za sve za što bude optužen ako se sudski utvrdi njegova krivnja, a do tada će nastaviti surađivati s američkom vladom i očistiti štetu nastalu prolijevanjem nafte u Zaljevu. Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da je istraga cijele ekološke katastrofe u tijeku te da bi se u tužbi moglo naći više optuženika.

 

Komentara 5

Avatar Sidewinder
Sidewinder
19:01 19.12.2010.

Riznica: Shell nije američka firma.

UK
Ugo Kajvez
10:33 16.12.2010.

NEMOGUĆE je očistiti i sanirati tu štetu ....... možda je sada jasno što pohlepa radi !!

Avatar Aahz
Aahz
12:33 16.12.2010.

Ugo, nama koji nemamo novaca je odavno jasno. Ovima koji ga imaju nije i dok neće biti prekasno nikad niti nebude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije