Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Širenje biznisa

S vege-napitcima Coca-Cola u Europi diže prihode za 3 mlrd. €

Coca-Cola
Foto: Nick Ansell/Press Association/PIXSELL
31.05.2018.
u 16:15

Utakmica na tržištu zdravih napitaka tek počinje, a oni žele biti br. 1

Neki će reći da kasnimo, a ja – da stižemo u pravo vrijeme – objašnjava predsjednik poslovne jedinice Coca-Cole za središnju i istočnu Europu Nikos Koumettis najnoviji poslovni potez svoje kompanije na europskom tržištu, koji je predstavljen u Milanu.

Sukladno zdravim trendovima, koji osvajaju Europu, i u Coca-Coli su, naime, odlučili uzeti dio tog rastućeg kolača te lansirali brend biljnih napitaka iz soje, riže, badema, zobi i kokosa, s i bez voćnih sokova, s dodatkom vitamina i minerala, sa stevijom, bez dodanih šećera... koji će se zvati AdeZ.

Bez laktoze i gmo-free

Riječ je o brendu koji je donedavno bio u Unileverovom portfelju i jedan od najprodavanijih u Latinskoj Americi, poglavito u Argentini, Brazilu i Meksiku gdje je najpopularnija bila njegova voćna inačica s bazom od soje. Prepoznavši njegov globalni potencijal, iz Coca-Cole su ga platili vrtoglavih 575 milijuna dolara, proširili portfelj i osuvremenili ambalažu koja u sastavu ima najmanje 30% šećerne trske i u potpunosti je biorazgradiva, no završnu će riječ imati Europljani – iz 18 zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Koumettis kaže kako su ušli u kategoriju za koju očekuju da će se prodaja udvostručiti svake tri godine, a Coca-Coli bi, očekuje se, trebala donijeti oko 3 milijarde eura prihoda u narednih pet godina, što najbolje govori o ozbiljnosti biznisa u kojega su ušli. Iako ga reklamiraju da je i veganski, bez laktoze, gmo-free, ciljaju zapravo na puno širi krug ljudi čije prehrambene navike danas diktiraju potpuno nove proizvode na biljnoj bazi u kojima je počela utrka za konkurentsku prednost. Već sad je teško reći što je sok, što napitak. Juicevi prelaze u mliječne napitke, smoothieji u juhe..., nabraja Zoran Bogdanović, CEO Coca-Cole HBC AG, pa se inovira više nego ikad. Koumettis dodaje kako računaju da će im najveća konkurencija biti Alpro te Danone, a kako ta kategorija trenutačno drži 3-4% tržišnog udjela, još je puno prilika za sve i bit će zanimljivo pratiti tko će osvojiti najviše potrošača.

Kvaliteta i dobar okus

– Računamo da ćemo mi biti broj jedan ili dva – kaže Koumettis, koji puno očekuje i od hrvatskog tržišta gdje, kako tvrdi, rade dobar i ozbiljan posao. Danas je u Dubrovniku gdje je jako zadovoljan i prodajom u HoReCa kanalu. Jedino što imaju teškoća s Agrokorom.
Walter Susini, stariji potpredsjednik za marketing Coca-Cola kompanije za Europu, srednji Istok i Afriku, kaže kako Coca-Cola nije kompanija koja eksperimentira nego u svaku kategoriju ulazi smišljeno i puno investira pa se već sada gledaju i neke druge zdrave kategorije poput smoothieja i slično koje će potrošačima dati mogućnost izbora, imati najbolju cijenu...

– Za dobar brend najpotrebniji su kvaliteta i dobar okus te njegova stalna prisutnost na tržištu, umjesto da se malo gasi, malo rebrendira ili ponovno rađa. Stoga nikada nećemo odustati od originalne Coca-Cole, koja je naše nasljeđe, ali ćemo potrošačima dati još 10 novih vrsta bude li trebalo. Iako ne odustaje od recepture za originalnu Coca-Colu, kompanija je zadnjih 10 godina u EU smanjila šećere u svojim napitcima u prosjeku za 11%, a do 2020. planira još 10%.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Mr_T
Mr_T
17:43 31.05.2018.

Ja ću nastaviti piti orginal Colu i uživati, i onako ćemo svi na onaj svijet.....

DA
DarthVader
18:51 31.05.2018.

Nista do Coke.

DU
Deleted user
20:27 31.05.2018.

Sve ide kvragu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije