Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste znali?

Ovo će vas šokirati! Evo što se događa u tijelu 10 minuta nakon što popijete gazirano piće

Gazirano piće
Foto: Shutterstock
1/2
07.11.2015.
u 08:25

Što se događa u tijelu nakon prvog gutljaja, a što nakon deset minuta i u konačnici sat vremena nakon što popijete cijelo piće?

Jeste li ikada razmišljali o tome što se točno događa u vašem organizmu nakon što popijete limenku svog omiljenog gaziranog pića?

Odgovor donosi infografika objavljena na blog stranici The Renegade

Što se događa u tijelu nakon prvog gutljaja, a što nakon deset minuta i u konačnici sat vremena nakon što popijete cijelo piće? Farmaceut Niraj Naik upozorava da jedno gazirano piće može učiniti mnogo više štete nego što  mislimo. 

Prvih deset minuta

Tijelo "pogađa" poveća količina šećera, kao da ste pojeli 10 jušnih žlica šećera, ali nećete osjetiti promjene u svom organizmu zahvaljujući djelovanju fosforne kiseline. Osim što tijelo "napada" poveća količina šećera, istovremeno djeluje tako da organizmu "oduzima" vitamine i minerale. Osim nezdravg djelovanja iznutra, tamno gazirano piće ostavit će i neugodne mrlje na zubima, posebice ako ih često pijete, vaši zubi će potamniti. 

Nakon 20 minuta

Nakon 20 minuta razina šećera u krvi raste i uzrokuje pojačano izlučivanje inzulina. Jetra reagira tako da pretvara šećer u masne zalihe. 

40 minuta

Dolazi do apsorpcije kofeina. Krvni tlak raste, a kao odgovor na to jetra distribuira više šećera u krvotok. Receptori za adenozin u mozgu  su sada blokirani i sprečavaju osjećaj umora i pospanosti. 

45 minuta

U tijelu se događa pojačano izlučivanje dopamina koji stvara osjećaj sreće. Napomena autora infografike: Točno ovo se događa osobama "na heroinu"

60 minuta

Gazirano piće i dalje "gura" metabolizam jer se fosforna kiselina iz pića veže s kalcijem, magnezijem i cinkom u crijevu, a velika količina šećera i umjetnih sladila uzrokuje povećano izlučivanje kalcija.

>>Bljak! Pogledajte što gazirana pića rade vašim zubima

 

Komentara 7

K0
KONJINA4.0
08:53 07.11.2015.

mmm coca cola... ne odustajem nikad od tog otrova, niti pijem alkohol niti pušim, dakle nešto me mora gristi iznutra.. MO RA

Avatar popajce
popajce
08:36 07.11.2015.

uh! po ovome,ja sam vec mrtav.a ja i dan danas volim iskapiti hladnu coca-colu

MO
Milka Oreo 300g.
16:16 07.11.2015.

zasto ne napravite clanak u kojem je infografika kako krava preživa travu i kako nastaje metan koji udisemo i zasto taj metan ne koristimo za grijanje zimi umjesto da plin kupujemo od rusa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije