Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Proizvođač najpopularnijeg pića na svijetu u problemima

Posljedica je to promjena u sklonostima potrošača u Sjevernoj Americi i Europi koji se sve više klone zašećerenih pića.
26. travnja 2017. u 08:08 26 komentara 29440 prikaza
Coca cola
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Prihodi i dobit Coca-Cole u prvom su tromjesečju oštro pali zbog slabljenja potražnje za gaziranim pićima, pa je najveći svjetski proizvođač tih pića najavio ukidanje 1200 radnih mjesta.

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u utorak, prihodi Coca-Cole pali su u prošlom tromjesečju za 11,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 9,12 milijardi dolara. To je već osmi kvartal zaredom kako prihodi kompanije padaju.

Pranje kose Coca colom jeste li znali? 5 neobičnih situacija u kojima će vam pomoći Cola... Evo koje su....

Čista dobit Coca-Cole pala je, pak, u proteklom tromjesečju za 20,3 posto na godišnjoj razini, na 1,18 milijardi dolara.

Posljedica je to promjena u sklonostima potrošača u Sjevernoj Americi i Europi koji se sve više klone zašećerenih pića.

Globalna prodaja karboniziranih pića pala je u prvom tromjesečju za 1 posto, objavila je Coca-Cola.

Zbog toga je najavila dodatne uštede na troškovima za 800 milijuna dolara godišnje, pa bi do 2019. trebala uštedjeti 3,8 milijardi dolara.

Uštede uključuju otpuštanje 1200 radnika. Ukidanje radnih mjesta trebalo bi započeti, najavila je Coca-Cola, u drugoj polovici ove godine, a nastavilo bi se i u idućoj godini.

Također, tvrtka je najavila povećanje investicija u proizvodnju nekarboniziranih pića za najmanje 400 milijuna dolara.

>> U limenkama Coca-Cole pronađen urin i ostale ljudske izlučevine

>> 5 neobičnih situacija u kojima će vam pomoći Cola... Evo koje su....

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • hegedus:

    To je ono kad bi svi samo napredak, rast i povećanje prodaje, a to piće je totalno smeće i trebalo bi ga zabraniti. Onda se država nađe u nedoumici i strepi od ukidanja radnih mjesta. Uzmimo na primjer Badel - ... prikaži još! svi bi da tvrtka ima rast, povećanje izvoza, pojačanu domaću prodaju...a sve to bi značilo da nam je povećana stopa pijanstva i svega što ide uz to. To je bolest potrošačkog društva, jer više uvijek nije i bolje i potrebnije.

  • Menjik:

    napokon se ljudi opametili.

  • Deleted user:

    Sad će pojačati marketing kampanje u zemljama trećeg svijeta i tamo nadoknaditi prodaju koja pada u zapadnim zemljama. Ista stvar se dogodila sa cigaretama. Što je u Europi bio manji broj pušača, to su se više okretali prema trećim zemljama. ... prikaži još! Tako danas u Indoneziji imate jumbo plakate s cigaretama, reklame na TV-u gdje se pokazuje kako je cool pušiti, cigarete se prodaju djeci i sve ostalo što je nezamislivo u Europi.